Heijmans begint op te krabbelen. Het bouwbedrijf wist zijn verlies vorig jaar te verkleinen, terwijl de omzet voor het eerst in zeven jaar toenam.

Heijmans leed afgelopen jaar een nettoverlies van 27 miljoen euro, tegen een min van 47 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg met 6 procent, naar 2 miljard euro.

Het operationele resultaat kwam over heel 2015 uit op min 5 miljoen euro. In de tweede helft van het jaar werd hier echter een plus van 6 miljoen euro geboekt.

Het bedrijf verwacht dit jaar een positief operationeel resultaat te kunnen realiseren. Daarbij wordt vooral geprofiteerd van het herstel van de huizenmarkt, aldus Heijmans donderdag.

Winstmarges infra onder druk

Bestuursvoorzitter Bert van der Els noemde de markten waarin Heijmans actief is nog altijd “zeer uitdagend”. In de tweede helft van vorig jaar was er op diverse plekken echter verbetering zichtbaar, vooral op het gebied van vastgoed en woningbouw.

De markt voor infrastructuurprojecten is echter "schraal'', stelde hij. De winstmarges staan daar onder druk, terwijl de projecten vaak grote financiële risico's met zich meebrengen.

Extra bestuurder

In januari breidde Heijmans het bestuur uit met een extra zetel door Ruud Majenburg te benoemen. Dat moet de bouwer meer grip geven op met name de divisie infrastructuur die de afgelopen periode aanzienlijke verliezen heeft geleden.

De Belgische zakenbank KBC gelooft dat de benoeming van een extra bestuurder de sleutel is voor het herstellen van de winstgevendheid van de Nederlandse divisie infrastructuur en ook voor de verbetering van de winstgevendheid van het hele bedrijf. Daarmee moet ook de onzekerheid over bankconvenanten worden weggenomen, aldus KBC.

Meer woningen verkocht

Het resultaat van onderdeel Vastgoed en Woningen verbeterde vorig jaar van 6 miljoen naar 15 miljoen euro. Daarbij verkocht het bedrijf een derde meer woningen dan in 2014. Infra Nederland boekte een verlies van 26 miljoen euro.

Heijmans gaf donderdag aan financiering te hebben veiliggesteld voor de periode tot en met 2018.

Financieringsovereenkomst

Heijmans meldde verder een nieuwe financieringsovereenkomst voor de periode tot en met 2018. Analist André Mulder van Kepler Cheuvreux gaf aan dat die overeenkomst ook enige vragen oproept, omdat Heijmans zelf aangeeft dat de verhouding tussen bedrijfsresultaat en schuld verder moet verbeteren.

Dat betekent volgens Mulder waarschijnlijk dat nieuwe maatregelen nodig zijn om de schuld te verkleinen, aangezien het lastig is het resultaat op korte termijn verder significant te verbeteren.

Op dit vlak zou een verkoop van de grondbank soelaas kunnen bieden, aldus de analist. "Maar een kapitaalinjectie blijft volgens ons een andere optie'', voegde hij daaraan toe.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl