- De bouw kampt met stijgende materiaalkosten waardoor projecten vertraging oplopen, moeten worden aangepast of helemaal niet doorgaan.
- De prijzen lopen op door onder meer een stijgende vraag naar bouwwerkzaamheden en de wereldeconomie die herstelt van de coronacrisis.
- De bouw van 110 betaalbare koopwoningen in Almere Poort kan niet doorgaan, onder meer omdat de bouwkosten al boven het budget van de doelgroep uitkomen.
Grondstofprijzen voor onder meer de bouw zijn dermate hard gestegen dat projecten vertraging oplopen, worden aangepast of helemaal niet doorgaan. Zo komen de 110 geplande betaalbare koopwoningen in Almere Poort er niet.
Het geschrapte bouwplan illustreert de huidige situatie in de bouw waarin ontwikkelaars en aannemers steeds vaker steggelen over contracten door de oplopende kosten, schrijft het Financieele Dagblad.
Sommige projecten “hebben last van de sterk opgelopen inkoopprijzen van bouwmaterialen als hout, vlakglas en staal”, zegt bouweconoom Madeline Buijs van ABN Amro tegen de krant. En het ergste moet volgens haar nog komen als toeleveranciers de prijsstijgingen gaan doorberekenen.
ABN Amro meldt in haar rapport ‘Stand van de Bouw’ dat de bouwkosten stijgen door grotere vraag naar bouwwerkzaamheden. De vraag steeg in eerste kwartaal van dit jaar met 5,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om zowel een stijging van de materiaalkosten als voor arbeid.
Daarnaast trekt de wereldeconomie aan nu een deel van de coronacrisis is bezworen. Overal wordt de productie weer opgestart en er woedt een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en Canada over de invoer van hout.
Toen de coronapandemie uitbrak, werd de productie van bouwmaterialen afgebouwd omdat afnemers hun bestellingen opschortten. Maar de vraag bleef sterk waardoor schaarste ontstond. Daarop zijn afnemers weer versneld hun voorraden gaan aanvullen, wat de schaarste verder versterkte, zegt hoogleraar logistiek Jan Fransoo van de Universiteit van Tilburg in het FD.
Het gevolg is dat de invoerprijzen van bouwmaterialen zijn gestegen, zo laat de grafiek hieronder zien.
De schaarste aan bouwmaterialen en de stijgende kosten ervan, combineren slecht met de situatie in Nederland waar we zo'n 279.000 huizen tekort komen. De bouw loopt vertraging op of projecten moeten worden aangepast. In sommige gevallen gaat een project helemaal niet door.
Zo was het de bedoeling dat er 110 betaalbare koopwoningen zouden verrijzen in het Europakwartier Oost 1 in Almere, schreef Almere Deze Week. Woningen van ongeveer 75 vierkante meter, geschikt voor een klein gezin. En betaalbaar voor iemand die modaal verdient (36.000 euro) en een maximale hypotheek kan afsluiten van ongeveer 180.000 euro.
Lees ook: Huis kopen met een maximale hypotheek? In deze regio’s kun je terecht als je 2 keer modaal verdient
Maar de bouw- en ontwikkelingskosten komen zonder de grondkosten al uit op zo'n 245.000 tot 260.000 euro, ver boven het maximaal te lenen bedrag van de doelgroep. Woningcorporatie De Alliantie ziet wel mogelijkheden voor sociale huurwoningen.
Ook problemen in Rotterdam, Nijmegen en Leiden
Andere projecten die last hebben van de opgelopen materiaalkosten zijn te vinden in Rotterdam, waar de volledig houten woontoren Sawa niet vóór, maar na de zomer in de verkoop gaat, meldt het FD. En in Nijmegen, waar ook een grote woontoren vertraging oploopt.
In Leiden leidt een krapper budget als gevolg van de hogere bouwkosten tot een krappere ruimte. Er kan minder met de 100 miljoen euro dat het nieuwe faculteitsgebouw van de Universiteit Leiden mag kosten. Daarom zitten medewerkers straks in kleinere kantoren dan eerder gepland.
Het universiteitsblad Mare schrijft dat personeel zich afvraagt of bureaus gedeeld moeten worden en of er nog wel plek is voor hun boekenkast.
Lees meer over de huizenmarkt:
- Ik kocht als 20’er een woning op de verhitte huizenmarkt van Utrecht – zo kreeg ik het voor elkaar
- Rabobank gaat 12.000 vrije sector huurwoningen bouwen met een huur van zo’n €750 tot €1.000 euro per maand
- Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in een overkokende markt
- 14 redenen waarom het leven in Almere beter is dan in Amsterdam – en 2 (kleine) nadelen