Vooral de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen gaat gebukt onder de grote overcapaciteit bij bedrijven en hoge leegstand in de kantorenmarkt. ,,Ook de infrasector gaat als laatste steunpilaar door de knieën door broodnodige overheidsbezuinigingen”, aldus de economen van ING.
Voor de nieuwbouw van utiliteitsgebouwen wordt voor 2010 een krimp verwacht van 17,5 procent. In 2011 bedraagt deze afname 6 procent. De productie in de infrasector neemt dit jaar en in 2011 volgens ING af met respectievelijk 5 en 1 procent.
Woningen
De woningbouw doet het in 2011 nog het minst slecht met een nulgroei. Voor dit jaar gaat ING echter nog uit van een flinke krimp van 11 procent. Dat heeft te maken met onzekerheid van potentiële kopers over het voortbestaan van de hypotheekrenteaftrek en door de teruggekeerde onrust op de financiële markten.
De nieuwbouw van kantoren blijft de komende jaren onder druk staan door een krimpende beroepsbevolking, gematigde economische groei, en een toename van thuiswerken en flexibele werkplekken, aldus ING. Volgens de bank staat 14 procent van de Nederlandse kantoren nu al leeg.
De belabberde omstandigheden in de sector en het slechte weer deze winter misten hun weerslag op het aantal faillissementen in de bouw niet. ,,Op sommige bouwplaatsen kon soms twee maanden niet gewerkt worden terwijl de vaste kosten zoals de lonen gewoon doorliepen. Dit was voor veel bedrijven de genade klap waardoor in het eerste kwartaal van dit jaar 348 bouwbedrijven over de kop gingen'', aldus ING.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl