- Investeerder HAL verhoogt het overnamebod op Boskalis naar 33 euro per aandeel.
- Het bestuur van de baggeraar en maritiem dienstverlener is akkoord met het nieuwe bod en raadt ook aandeelhouders aan hun stukken aan te melden.
- De totale rekening voor HAL zou uitkomen op ruim 4,3 miljard euro.
- Lees ook: Investeerder HAL wil Boskalis geheel overnemen – de maritieme specialist wist afgelopen jaar het grote blokkeerschip in het Suezkanaal vlot te trekken
Investeerder HAL verhoogt het overnamebod op baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis naar 33 euro per aandeel. Dat is 1 euro meer dan het vorige bod. Daarmee werd toen een prijskaartje van 4,2 miljard euro op Boskalis geplakt. Dat is nu ruim 4,3 miljard euro, gelet op de 129 miljoen uitstaande aandelen Boskalis.
De leiding van Boskalis is akkoord met het nieuwe bod en adviseert aandeelhouders hun stukken aan te melden.
De aanmeldingstermijn voor de overname zou oorspronkelijk op 2 september aflopen, maar is nu verlengd tot 6 september. Door het nieuwe bod is er nu sprake van een nieuwe termijn, die volgens de regels minstens zeven dagen moet zijn.
Topman Peter Berdowski van Boskalis zegt in een reactie tegen het ANP dat er nu sprake is van een “fair” bod. Mochten aandeelhouders akkoord gaan, dan zal het nog maanden duren alvorens de overname is afgewikkeld en Boskalis van de beurs verdwijnt.
Onderdeel van de afspraak met HAL is onder andere dat er de komende vier jaar niet wordt gesneden in het personeelsbestand. Ook de leiding van Boskalis blijft aan, waarbij het bedrijf ook zeggenschap houdt over investeringen.
De termijn van Berdowski loopt komend voorjaar af. Of hij daarna aanblijft is nog niet bekend. "Ik heb mijn positie bewust buiten de discussie gehouden. Mijn contract loopt tot mei volgend jaar. Dan kijken we verder", aldus de topman.
HAL probeert al langer Boskalis in te lijven. De leiding van Boskalis gaf eerder te kennen het vorige bod van HAL te laag te vinden. Een eerder overleg over het ophogen van het bod leidde tot niets. Afgelopen week werden aandeelhouders van Boskalis bijgepraat over de overnamepoging. Toen bleek de animo voor de overname onder de beleggers niet al te groot, wat HAL er vermoedelijk toe heeft aangezet een verhoogd bod uit te brengen.
Inmiddels heeft de investeerder, samen met een speciale stichting die al sinds maart aandelen Boskalis opkoopt, 55,6 procent van de aandelen in handen. De overname gaat volgens de gestelde voorwaarden door als minstens 85 procent van de stukken is aangemeld.
Volgens Berdowski is het vooral voor institutionele beleggers belangrijk dat de leiding van Boskalis akkoord is met de overname. De grote beleggers waren afwezig tijdens de aandeelhoudersvergadering van vorige week. "Voor deze groep beleggers telt het zwaar mee of er sprake is van een vriendelijk of een onvriendelijk bod", aldus de topman. "Dat legt wel gewicht in de schaal." Verder wijst Berdowski erop dat het voor de minderheidsaandeelhouders belangrijk is dat er 60 miljoen euro is bijgekomen.
Door het nieuwe overnamebod wist Boskalis te ontsnappen aan de negatieve teneur op de beurs. Het aandeel steeg maandagochtend 2,9 procent en was daarmee de sterkste stijger in de MidKap. HAL daalde 0,5 procent.