De Britse premier Boris Johnson houdt vast aan zijn Brexitdeal, maar schort de invoering van de wetgeving op. Dat zei de Conservatieve leider nadat het Lagerhuis tegen het voorstel had gestemd om de Brexitwetgeving versneld te behandelen.
Het lijkt door de uitkomst van die stemming onmogelijk te zijn de Brexitdeal van Johnson voor 31 oktober door het parlement te loodsen. Het Verenigd Koninkrijk moet op die datum de Europese Unie verlaten. Johnson heeft de EU in opdracht van het parlement al gevraagd die Brexitdeadline uit te stellen. Daar moeten de andere EU-lidstaten wel unaniem mee instemmen.
Het tijdschema dat de regering had opgesteld voor het aannemen van de Brexitwetgeving kreeg 322 stemmen tegen en 308 voor. Johnson zei teleurgesteld te zijn over de beslissing om meer tijd te nemen en zei het wetgevingsproces te gaan pauzeren. Hij voegde daar aan toe de voorbereidingen op een no deal-Brexit te intensiveren en ook dat “de EU nu moet gaan nadenken over het door het parlement aangevraagde uitstel.”
Johnson sprak in zijn statement nog niet over nieuwe verkiezingen, viel ITV-journalist Daniel Hewitt op en noemde ook niet meer expliciet 31 oktober als uittredingsdatum.
Boris Johnson did not mention an election once in his statement.
— Daniel Hewitt (@DanielHewittITV) October 22, 2019
De premier benadrukte wel dat hij tegen uitstel van de Brexit blijft. “Dat zal ik ook tegen de EU zeggen.” Ook houdt hij vast aan zijn overeenkomst met de EU: “Linksom of rechtsom zullen we de EU verlaten met deze deal.”
Brexit-deal in principe wel goedgekeurd
Johnson boekte eerder op de avond wel een overwinning in het Lagerhuis. Dat gaf voorlopige goedkeuring aan de nieuwe Brexitwetgeving. Dat was een eerste stap richting definitieve goedkeuring van de ‘withdrawal agreement bill’ (WAB) die de nieuwe Brexitdeal met de EU omzet in Britse wetgeving.
Het ging mis voor Johnson toen het parlement zich vervolgens mocht uitspreken over het tempo waarmee de regering die wetgeving wilde laten behandelen. Het was de bedoeling de WAB deze week nog door het Lagerhuis te loodsen. Critici vonden dat ze daardoor veel te weinig tijd hadden om de wetgeving te beoordelen.
De Conservatieve partij probeert de hele avond te verkopen als een grote overwinning voor Johnson, omdat zijn Brexitdeal in principe wel is goedgekeurd:
#BREAKING: @BorisJohnson’s Brexit deal has passed Parliament tonight.
But now Jeremy Corbyn and Labour have voted to delay it, yet again.
RT to back Boris 🇬🇧 pic.twitter.com/ZAunzPfeMp
— Conservatives (@Conservatives) October 22, 2019
In reactie op de stemmingen in het Britse Lagerhuis zegt EU-president Donald Tusk dat de EU-landen het verzoek van het Verenigd Koninkrijk om de vertrekdatum van de Brexit op te schuiven toe moeten kennen. Tusk doet die aanbeveling aan de 27 overige lidstaten. Hij stelt voor het uitstel af te doen via een schriftelijke procedure, dus hij roept geen top bijeen.
Lees meer over de Brexit:
- De Brexit doet nu al pijn bij mkb’ers in Oost-Nederland, maar schept ook kansen in Duitsland
- Randstad en Noord-Brabant komen relatief goed weg bij harde Brexit – vooral de voedingsmiddelensector voelt directe pijn
- Om deze redenen is Gibraltar bij de Brexit een nog heter hangijzer dan de Noord-Ierse grens
- Een ‘no deal’-Brexit kost iedere Nederlander €164 per jaar