Het Verenigd Koninkrijk zal de financiële verplichtingen die voortvloeien uit het EU-lidmaatschap moeten voldoen, ongeacht of het met een scheidingsakkoord of zonder afspraken vertrekt uit de EU. Een woordvoerster van de Europese Commissie herhaalde maandag deze “welbekende” positie van de EU.
“Het vereffenen van rekeningen is essentieel om een nieuwe relatie op gelijke voet te beginnen”, aldus de zegsvrouw. Zij wilde niet ingaan op de vraag of er juridische acties in voorbereiding zijn.
De Britse premier Boris Johnson zei zondag dat zijn land wettelijk niet verplicht is om alle vertrekkosten te betalen aan de EU als er op 31 oktober geen akkoord is tussen Londen en Brussel. De rekening bedraagt volgens ramingen ruim 40 miljard euro.
Bij een no deal wil Johnson slechts een klein deel van dat geld betalen. De premier zei tegen Sky News niet hoeveel geld hij dan op tafel wil leggen, maar volgens The Sunday Times wil hij hooguit 9 miljard pond betalen.
Guy Verhofstadt, die zich namens het Europees Parlement bezighoudt met de Brexit, is het daar niet helemaal mee eens. “Als het VK niet betaalt wat het verschuldigd is, zal de EU niet onderhandelen over een handelsakkoord. Na een no deal zal dit de eerste voorwaarde zijn voor welke gesprekken dan ook”, schreef hij op Twitter.
Lees meer over Boris Johnson en de Brexit:
- Conservatieven kiezen Boris Johnson als partijleider – de nieuwe premier moet de Brexit realiseren en wonden in zijn eigen partij helen
- Boris Johnson wil het parlement desnoods schorsen om de Brexit te forceren, maar een Schotse rechter steekt daar mogelijk een stokje voor
- Alle bizarre uitspraken van Boris Johnson op een rij – hij omschreef homo’s als ‘bum boys’ en noemde boerkavrouwen ‘brievenbussen’