Accepteer Johnsons verzoek om uitstel. Die oproep doen EU-president Donald Tusk en de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli woensdag aan EU-regeringsleiders.
De Britse premier Boris Johnson verloor dinsdag een belangrijke stemming in het Lagerhuis om de Brexitwetgeving versneld te behandelen. Een Brits vertrek uit de EU voor 31 oktober lijkt daardoor onmogelijk.
Johnson heeft de EU in opdracht van het parlement al gevraagd die Brexitdeadline uit te stellen. Daar moeten de andere EU-lidstaten wel unaniem mee instemmen.
“Dit uitstel staat het Verenigd Koninkrijk toe zijn positie te verhelderen, en het Europees Parlement om zijn rol te vervullen”, zegt Sassoli in een verklaring. Tusk stelt voor het uitstel schriftelijk te verlenen, zonder speciale top.
Frankrijk en Duitsland zijn voor kort uitstel
Frankrijk heeft laten weten dat het openstaat voor een “technische verlenging van de Brexitdeadline met enkele dagen”. Een heropening van de gesprekken over Johnsons deal sluit het land echter uit.
"Tegen het einde van de week zullen we zien of een technische verlenging van enkele dagen, zodat het Britse parlement haar parlementaire procedure kan afronden, nodig is", zei minister Amélie de Montchalin van Europese Zaken tegen de Franse Senaat. "Voorbij dat punt, een verlenging gericht op het winnen van tijd om de discussie over het akkoord te heropenen is uitgesloten."
Ook Duitsland staat open voor een kort uitstel van de Brexit als het om de juiste politieke reden is, zei minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. "We moeten wel weten: wat zal de reden hiervoor zijn?", zei Maas tegen nieuwszender n-tv. Hij voegde eraan toe: "Als het gaat om een uitstel van de datum met twee of drie weken om parlementariërs in Londen in staat te stellen de ratificatie van de Brexit op een redelijke manier uit te voeren, dan denk ik dat dit geen probleem zal zijn."
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat weten een verzoek tot verlenging "serieus te zullen bekijken als daar goede reden voor is. Dat proces is nu gaande." Over hoelang zo'n uitstel moet duren, wil hij niets zeggen.
EU-besluit volgt mogelijk vrijdag
De EU-ambassadeurs van de lidstaten komen aan het eind van de middag samen in Brussel om de stand van zaken te bespreken, maar daar valt nog geen aanbeveling te verwachten over het Britse verzoek voor een uitstel tot 31 januari. Ze laten zich in een "informatieronde" bijpraten door medewerkers van Tusk, die al meerdere leiders heeft gesproken.
Mogelijk volgt vrijdag een besluit, zeggen diplomaten. Als de EU-regeringsleiders dan een eensgezind standpunt hebben, dan kan de verlenging schriftelijk worden verleend.
Het kan dan gaan om drie maanden, maar ook om een maand. Lopen de meningen uiteen, dan is het niet uitgesloten dat de leiders volgende week weer bijeenkomen in Brussel. Voor uitstel is unanimiteit vereist.
Lees meer over de Brexit:
- De Brexit doet nu al pijn bij mkb’ers in Oost-Nederland, maar schept ook kansen in Duitsland
- Randstad en Noord-Brabant komen relatief goed weg bij harde Brexit – vooral de voedingsmiddelensector voelt directe pijn
- Om deze redenen is Gibraltar bij de Brexit een nog heter hangijzer dan de Noord-Ierse grens
- Een ‘no deal’-Brexit kost iedere Nederlander €164 per jaar