Wat de Britse premier Boris Johnson echt wil met de Brexit in 2020 weet niemand. Maar voorlopig zet hij de onderhandelingen met de Europese Unie op scherp. En daar zijn valutahandelaren niet blij mee. De winst die het Britse pond behaalde na de verkiezingsoverwinning van Johnson afgelopen vrijdag is alweer verdampt.
Johnson wil met zijn nieuwe Brexit-wet iedere verlenging van de overgangsperiode na 2020 na het Britse vertrek uit de EU voorkomen. Volgens verschillende Britse media, waaronder The Times en de BBC, staat in de wet een verbod op verdere verlenging van de transitieperiode na 31 december 2020.
De regering van Johnson wil vrijdag de wetgeving die nodig is voor het Britse vertrek uit de Europese Unie voorleggen aan het parlement. Als Groot-Brittannië op 31 januari de EU verlaat, begint een overgangsperiode waarin de EU-regels nog gelden voor de Britten, maar waarin ze geen zeggenschap meer hebben over nieuwe EU-zaken.
In de elf maanden die resteren tot 31 december 2020 onderhandelen de Britten en de EU dan over een nieuw handelsverdrag.
Johnson neemt risico dat er een ultraharde Brexit komt
De transitieperiode die is is opgenomen in de deal die Johnson met de EU sloot, loopt tot december 2020. De periode kan daarna nog eens met twee jaar worden verlengd. De premier had tijdens de verkiezingscampagne al beloofd de overgangsperiode niet te zullen verlengen.
Michael Barnier die namens de EU de onderhandelingen met de Britten leidt, had al gewaarschuwd dat elf maanden te kort is om een uitgebreide handelsdeal te sluiten.
Gelet op de krappe periode om tot een deal over de toekomstige handelsrelatie te komen, kleeft er een serieus risico aan het tactiek van Johnson om de transitieperiode op 31 december 2020 te laten eindigen. Als er dan namelijk geen overeenkomst is, volgt een zeer harde Brexit, waarbij de EU en het VK terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie wat betreft de handelsrelatie. Dat betekent dat er wederzijds invoertarieven kunnen komen.
Een harde Brexit op basis van de WTO-regels wordt door economen algemeen gezien als de meest schadelijke optie voor de Britse economie, die zeer nauw verbonden is met de Europese Unie.
Op valutamarkten reageerden handelaren dinsdag en woensdag op de plannen van Johnson door het Britse pond te dumpen. Dat is goed te zien in de onderstaande grafiek.