Boris Johnson belandde met zijn teveel aan kilo’s op de intensive care door Covid-19. Dat heeft geleid tot beleid tegen overgewicht en obesitas.

Zo wordt de promotie van ongezond voedsel beperkt en een gezonde levensstijl ondersteund via de gezondheidszorg.

Ook trekt de Britse regering ruim 2 miljard euro uit om fietsen en wandelen te stimuleren, onder meer met de aanleg van fietspaden.

Voor de gelegenheid klom Johnson zelf op een fiets en liet hij in een campagnefilmpje zien wat hij zelf zoal doet om kilo’s kwijt te raken.


Oké, een fitboy is-ie niet, maar Boris Johnson ziet er opvallend fris uit in de video die Downingstreet 10 afgelopen maandag heeft gepubliceerd om de campagne voor een slanker en gezonder Verenigd Koninkrijk aan te zwengelen.

De premier van het VK belandde in april in het ziekenhuis met Covid-19. Het ziet ernaar uit dat zijn persoonlijke ervaring met het coronavirus tot beleid heeft geleid.

“Toen ik op de intensive care lag, was ik heel erg ziek. Ik was veel te zwaar. Ik ben maar 1,75 meter lang weet je”, vertelt Johnson, gestoken in een losjes gedragen wit overhemd, tijdens een wandeling met zijn hond op een smetteloos gazon.

Op het moment van zijn opname woog de 56-jarige Johnson ruim 100 kilo. “Ik was te dik”, zegt hij ferm terwijl een briesje met zijn haar speelt.

Johnson is niet bepaald de enige die met overgewicht kampt. In 2016 waren wereldwijd 1,9 miljard volwassenen te zwaar waarvan 650 miljoen obees. Dat komt neer op respectievelijk 39 procent en 13 procent van de bevolking boven de 18 jaar.

Het grootste deel van de wereldbevolking woont in landen waar obesitas meer mensen doodt dan ondergewicht, schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie. Daar zal het VK bij horen. In Engeland heeft 63 procent van de volwassenen overgewicht of obesitas terwijl een op de drie kinderen te dik of met obesitas de basisschool verlaat.

Obesitasgerelateerde ziekten kosten het Britse publieke zorgstelsel NHS (National Health Service) jaarlijks 6 miljard pond, omgerekend zo'n 6,6 miljard euro, schrijft het Britse ministerie van Volksgezondheid in de aankondiging van de "nieuwe obesitasstrategie".

Daarin wordt een rechtstreekse link gelegd met de uitbraak van het coronavirus, die zelfs een "wake-up-call" wordt genoemd.

Want "met overgewicht hebben mensen een groter risico om ernstig ziek te worden of dood te gaan door Covid-19", schrijft het ministerie. "Bijna 8 procent van de ernstig zieke patiënten met Covid-19 op de intensive care had morbide obesitas, tegen 2,9 procent van de bevolking."

Vandaar het nieuwe anti-obesitasbeleid, dat de volgende maatregelen omvat:

  • Advertenties voor ongezond voedsel met veel vet, suiker en zout mogen niet voor 9 uur 's avonds op televisie en online verschijnen. Mogelijk wordt het verbod uitgebreid naar de hele dag.
  • Nieuwe wetgeving moet een einde maken aan twee-halen-één-betalen-aanbiedingen voor ongezond voedsel.
  • Producten met veel vet, suiker en zout mogen niet meer op prominente plekken liggen in winkels, zoals bij de ingang en kassa. Ook online mogen ze niet in het oog springen.
  • Cafés, restaurants en afhaalrestaurants met meer dan 250 man personeel zijn verplicht hun producten van calorielabels te voorzien.
  • Het ministerie gaat informatie verzamelen over de effectiviteit van de huidige 'stoplicht'-labels die aangeven hoe gezond of ongezond producten zijn.
  • Ongeveer 3,4 miljoen volwassenen in het VK nuttigen met het drinken van alcohol elke week een dag aan extra calorieën. De regering gaat uitzoeken of calorielabels op alcoholische dranken de consumptie ervan kunnen verminderen.
  • Er komen zelfhulp-apps en online tools van de NHS die mensen met klachten moeten helpen. Ook zijn er vanaf volgend jaar "prikkels" voor artsen om mensen met obesitas steun te bieden bij het afvallen en kunnen zorgmedewerkers een training tot "gezond gewichtscoach" volgen.

De maatregelen gaan gepaard met plannen om fietsen en wandelen te stimuleren met onder meer fietstrainingen en de aanleg van fietspaden. De regering Johnson trekt hier 2 miljard pond voor uit, omgerekend zo'n 2,2 miljard euro.

Voor de gelegenheid klom Johnson zelf op het zadel en ook in het campagnefilmpje probeert hij met zijn jackrussellterriër het goede voorbeeld te geven. "Ik wil al eeuwen en eeuwen afvallen. Zoals veel mensen worstel ik met mijn gewicht en ga ik op en neer. Maar sinds ik ben hersteld van het coronavirus bouw ik gestaag mijn conditie op", vertelt de premier.

Boris Johnson op de fiets. Bron: Reuters
Boris Johnson op de fiets. Bron: Reuters

Hij begint de dag met hardlopen in gezelschap van zijn viervoeter. "Ik ren niet zo hard maar ik word sneller en sneller." Het voordeel hiervan is, vindt hij, dat de "rest van de dag niets erger kan zijn dan dat". Bovendien word je volgens hem niet alleen gezonder, maar voel je je ook beter.

De positieve resultaten tekenen zich al af op zijn lijf: "Ik wil geen grote claims doen, maar ik minimaal 6 kilo kwijt." Het liefst ziet Johnson dat te zware Britten hem volgen. "Door een beetje af te vallen bescherm je niet alleen je gezondheid, maar je beschermt ook de NHS."

Of zoals gezondheidsminister Matt Hancock in de The Daily Telegraph schreef: "Als iedereen die te zwaar 2,5 kilo afvalt, dan bespaart dat de NHS de komende vijf jaar meer dan 100 miljoen pond."

De vraag is of dat lukt. Critici vragen zich af het beleid niet te veel is gericht op eigen verantwoordelijkheid van mensen met overgewicht ", schrijft The Guardian.

In de plannen staat niets over een eventuele verlenging van de in 2016 ingevoerde belasting op suikerhoudende dranken. De Britse junior minister van Volksgezondheid Helen Whately erkende het succes ervan maar vertelde niet waarom het nieuwe beleid hier niet op ingaat.

Boris Johnson staat bekend als een tegenstander van de zogenoemde "zondebelasting".

LEES OOK: 3 redenen waarom de coronacrisis Boris Johnson kan dwingen om de echte Brexit nog even uit te stellen