Boris Johnson laat er geen gras over groeien. De kersverse Britse premier heeft woensdag alle aanhangers van zijn tegenstrever Jeremy Hunt uit het kabinet ontslagen en vervangen door zijn eigen poppetjes. Andere ministers uit de regering van May waren uit eigen beweging al opgestapt.
Johnson werd woensdag officieel benoemd tot premier van het Verenigd Koninkrijk nadat hij de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij won van Hunt. Hij kondigde meteen aan een betere Brexit-deal te willen sluiten met de Europese Unie. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we het in 99 dagen hebben opgelost”, aldus de 55-jarige voormalig burgemeester van Londen.
De flamboyante Johnson heeft zich altijd fel verzet tegen de overeenkomst die zijn voorganger Theresa May sloot met de EU. Haar koers was voor hem aanleiding om in juli 2018 op te stappen als minister van Buitenlandse Zaken.
Ruim een jaar later mag Johnson, die actief campagne voerde voor een vertrek uit de EU, zelf een Brexit-koers uitstippelen. En hij lijkt voorlopig op ramkoers te liggen met de Brusselse onderhandelaars die geen trek hebben om opnieuw om tafel te zitten.
Johnson heeft herhaaldelijk gezegd dat het VK op 31 oktober de EU zal verlaten, met of zonder deal. Dat laatste is een doemscenario dat het land compleet kan ontregelen. Veel Britten hamsteren nu al voedsel, medicijnen en kleding voor het geval dat hun land uit de EU vertrekt zonder overeenkomst.
Kabinet vol Brexit-hardliners
Het kabinet van Johnson is een weerspiegeling van deze harde lijn ten opzichte van de Brexit. De nieuwbakken premier heeft veel hardliners benoemd die koste wat kost het VK uit de EU willen leiden.
Voormalig Brexit-minister Dominic Raab, nog iemand die May de rug toekeerde, mag het nu proberen op Buitenlandse Zaken. Brexit-havik Priti Patel, die ooit pleitte voor de invoering van de doodstraf, krijgt een kans als minister van Binnenlandse Zaken. En de prominente Brexiteer Jacob Rees-Mogg is de nieuwe Leader of the House of Commons, de bewindsman die de regering vertegenwoordigt in het Lagerhuis.
Maar de opvallendste aanstelling is die van Jo Johnson, de jongere broer van Boris. Hij wordt onderminister voor Bedrijfsleven, Energie en Industriële Strategie.
Jo Johnson was eerder onderminister in het kabinet van May. Hij nam ontslag uit onvrede over haar deal, maar dat deed hij in tegenstelling tot broer Boris niet omdat hij een enorme Brexit-voorstander is. Jo Johnson staat kritisch tegenover een Brits vertrek uit de EU en stemde in 2016 bij het referendum tegen.
En hij is niet de enige Johnson die er anders over denkt. Boris' zus Rachel ging zelfs uit de kleren op tv uit protest tegen de Brexit.