Op financiële markten wordt vooral met optimisme uitgekeken naar 2021.
Toch liggen er volgend jaar de nodige hoofdpijndossiers, die niet op magische wijze verdwijnen.
Zo blijft de Brexit de gemoederen bezig houden, nu Boris Johnson ontdekt dat je minder marktmacht hebt als ‘kleine winkelier’, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
ANALYSE – Nog geen jaar geleden zou er enorme paniek zijn uitgebroken op de beursvloer, als de Nederlandse overheid een groot deel van de economie wekenlang had stilgelegd.
Deze week haalden beleggers hun schouders op bij het nieuws over de Nederlandse lockdown en gingen gewoon door met kopen.
De AEX-index staat al bijna 4 procent hoger dan eind 2019. Ook op valutamarkten is goed te zien dat handelaren momenteel weinig oog hebben voor risico.
Veilige havens zoals de dollar en de Zwitserse frank, verliezen de afgelopen weken wat terrein ten opzichte van onder meer de euro.
Massale overheidssteun en coronavaccins voeden optimisme
Er zijn twee redenen waarom financiële markten de economische impact van nieuwe lockdowns negeren. In de loop van 2020 hebben overheden en centrale banken alles uit de kast gehaald om de economie te laten draaien. Bijvoorbeeld via uitkeringen die hoger liggen dan het laatste loon. Of door de kredietkraan nog verder open te draaien.
Een tweede reden is dat er in de loop van het nieuwe jaar verschillende vaccins op de markt komen. In Nederland beginnen we waarschijnlijk op 8 januari al met vaccineren. Het is dan een kwestie van tijd voordat lockdowns overbodig zijn.
Als alles enigszins volgens verwachting loopt, staat de economie voor het eind van 2021 weer helemaal op eigen benen.
Risico's voor zonnige scenario's
Maar dat optimistische scenario is minder vanzelfsprekend dan het klinkt. Laat iedereen zich wel vaccineren? En hoelang zijn de vaccins effectief? De Covid-19 uitbraak bewijst wel dat alles vaak anders loopt dan je denkt.
Bovendien zijn er ook meer zichtbare risico’s die roet in het eten kunnen gooien, zoals de Brexit.
Op het eerste gezicht is het een wonder dat één van beide kampen nog niet de handdoek in de onderhandelingsring heeft gegooid. Dat is echter minder vreemd dan het lijkt.
De Britse premier Boris Johnson wil het onderste uit de kan halen, terwijl hij tegelijkertijd de harde economische klap van een chaotisch vertrek uit de Europese Unie wil vermijden.
Johnson als ontevreden, kleine winkelier
Johnson gedraagt zich als de voormalige onderdirecteur van een grote winkelketen die een eigen winkeltje voor zichzelf wil hebben. Dan kan hij zelf afspraken maken met toeleveranciers en zelf zijn prijzen bepalen. Hij vergeet echter dat hij flinke inkoopkortingen gaat mislopen. Straks moet hij op eigen kracht opboksen tegen een paar heel grote concurrenten (China en de Verenigde Staten).
De Europese Unie heeft voor zondag een nieuwe onderhandelingsdeadline gesteld. Dat wordt dus een halfslachtige overeenkomst of nog even verder onderhandelen.
Als het pond al even opleeft dankzij een akkoord, is er een grote kans dat het sentiment omslaat als de Brexit-pijn in de loop van 2021 zichtbaar wordt. Want helaas gaan de grote problemen na de jaarwisseling niet magisch verdwijnen.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.