Europese functionarissen in Dublin en Brussel hebben Boris Johnsons eis voor heronderhandeling van de Brexitdeal tijdens zijn ontmoetingen met Angela Merkel en Emmanuel Macron later deze week onmiddellijk afgewezen.
Premier Johnson had Donald Tusk, de president van de Europese Raad, maandag aangeschreven met de eis dat de EU de Noord-Ierse backstop uit het uittredingsakkoord moest verwijderen. De backstop is een noodoplossing ter voorkoming van een ‘harde’ grens met grenscontroles tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland, waarbij het hele Verenigd Koninkrijk (VK) in de douaneunie blijft, tenzij er een akkoord over de grens op tafel ligt na de overgangsperiode. Het uittredingsakkoord is vorig jaar door de EU en de VK overeengekomen en is dit jaar drie keer door het Britse parlement verworpen.
In zijn brief beschrijft Johnson de backstop als anti-democratisch en inconsistent met de soevereiniteit van het VK “omdat het het VK vast zou houden in de EU’s douaneunie”. In plaats daarvan stelt hij voor om een ‘alternatieve regeling’ en ’technologische oplossingen’ te implementeren aan de Ierse grens, in ruil voor nieuwe, niet verder gespecificeerde ’toezeggingen’ van het VK met betrekking tot de grens.
De EU heeft nog niet formeel gereageerd op de brief. Niettemin hebben bronnen in Brussel al uitgesloten dat er een heronderhandeling over het uittredingsakkoord komt. Een bron vertelde de Britse krant The Guardian maandagavond: “We hebben een onderhandelingsproces van tweeënhalf jaar achter de rug waarbij de EU water bij de wijn heeft gedaan, ook over de backstop.”
EU-functionarissen zijn ervan overtuigd dat de backstop nodig is om de integriteit van de Europese interne markt en het Ierse vredesproces in stand te houden: “Het uittredingsakkoord kan niet opnieuw onderhandeld worden en de backstop kan niet worden veranderd. De juridisch afdwingbare backstop ter vermijding van een harde grens is een essentieel onderdeel van het uittredingsakkoord voor de EU27.”
'Nieuwe verdraaiing'
Fine Gael, de regerende partij in Ierland, heeft Johnsons eisen voor de verwijdering van de backstop ook verworpen. Senator Richmond Neale, Fine Gaels woordvoerder voor Europese zaken, heeft gezegd dat Johnsons beschrijving van de backstop als 'anti-democratisch' een 'nieuwe verdraaiing' is. Hij tweette dat Johnson er eerder dit jaar nog voor had gestemd als onderdeel van het uittredingsverdrag en voegde toe dat de meerderheid van de bevolking van Noord-Ierland de backstop steunt en dat deze het vredesverdrag niet bedreigt, maar beschermt.
Johnson heeft vlak voordat de brief openbaar werd ruim een uur met de Ierse premier Leo Varadkar gesproken, waarbij de twee leiders hun tegengestelde standpunten uiteen hebben gezet. Ze hebben ook afgesproken om elkaar begin september in Dublin te ontmoeten.
Volgens Johnsons plan zal het VK op 31 oktober de EU verlaten. Boris Johnson heeft beloofd de Brexit te implementeren, deal of geen deal. Dit ondanks de waarschuwingen van leiders uit het zakenleven dat dit tot verstoringen in het handelsverkeer en dus tot grote problemen voor vele ondernemingen zou leiden.
Sommige parlementariërs geloven dat Johnsons eisen voor concessies van de EU zo onrealistisch zijn dat hij het opzettelijk tot een 'no deal' zal brengen, waarbij het VK zonder afspraken de EU verlaat.
Desondanks benadrukt Johnson in de brief dat hij streeft naar een uitonderhandelde overeenkomst met Brussel. "U heeft mijn persoonlijke toezegging dat deze regering er met energie en vastberadenheid aan zal werken om tot een overeenstemming te komen", schrijft hij. "Dat is onze hoogste prioriteit."
Woensdag ontmoet Johnson Angela Merkel in Berlijn en donderdag ontmoet hij Emmanuel Macron in Parijs, ter voorbereiding op de G7-top dit weekend.
Lees meer over Boris Johnson en de Brexit:
- Conservatieven kiezen Boris Johnson als partijleider – de nieuwe premier moet de Brexit realiseren en wonden in zijn eigen partij helen
- Boris Johnson wil het parlement desnoods schorsen om de Brexit te forceren, maar een Schotse rechter steekt daar mogelijk een stokje voor
- Alle bizarre uitspraken van Boris Johnson op een rij – hij omschreef homo’s als ‘bum boys’ en noemde boerkavrouwen ‘brievenbussen’