De Britse premier Boris Johnson wil kunnen afwijken van Europese regels, na de transitieperiode die eind dit jaar afloopt. Hij is bereid daarvoor af te zien van een handelsakkoord met de Europese Unie.
Dat gaf Johnson maandag aan in een toespraak in Londen.
De Europese Unie heeft steeds gezegd dat een voorwaarde voor een handelsakkoord met het VK is dat er overeenstemming komt over kwaliteitsnormen, zo gaf EU-onderhandelaar Michel Barnier maandag aan.
De EU is bereid een “ambitieus” vrijhandelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk te sluiten, zonder quota en heffingen, op voorwaarde van open en eerlijke concurrentie. Alle goederen die in de toekomst de EU binnenkomen moeten voldoen aan de veiligheids- en gezondheidsregels van de EU, en aan de Europese sociale en milieunormen en standaarden.
De sleutel voor dit “bijzondere aanbod” ligt bij de Britse premier Boris Johnson, aldus EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier.
De Fransman zei dit maandag bij de presentatie van het conceptmandaat voor de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen Londen en Brussel die op 31 december moeten zijn afgerond.
Door de Brexit hebben de Britten na de transitieperiode die eindigt op 31 december geen toegang meer tot de Europese interne markt en douane-unie. Er moet ook een akkoord over de visvangst in Britse wateren komen.
Johnson wil eigen koers varen bij Brexit
Volgens Johnson is er echter geen noodzaak voor het VK om zich te conformeren aan EU-regels. Als het VK echter weigert om een overeenkomst over een "gelijk speelveld" te tekenen, kan er wat betreft de EU geen sprake zijn van een handelsverdrag zonder invoertarieven. Het VK en de EU zouden dan terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie, waarbij er wederzijds invoerheffingen kunnen komen.
Barnier gaf maandag aan dat het belangrijk blijft om voorbereidingen te treffen voor een zogenoemde no deal-Brexit. Johnson leek dit risico in zijn toespraak van maandag te accepteren. Hij gaf aan dat het VK liefst een handelsovereenkomst wil die vergelijkbaar is met die tussen Canada en de EU. Als dat niet lukt, wil Johnson terugvallen op de afspraken die zijn gemaakt bij het akkoord over het vertrek uit de EU.
Dat laatste komt erop neer dat Groot-Brittannië vanaf 2021 buiten de Europese interne markt en de douane-unie valt als er geen handelsakkoord komt. Noord-Ierland blijft dan in de praktijk wel onder de EU-regels vallen.