Boren naar schaliegas brengt serieuze risico’s mee voor de waarde van huizen in de omgeving, blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten.
In Europa wordt er veel over gepraat, in de Verenigde Staten is het dagelijkse praktijk: boren naar gas in kleinsteenlagen met speciale breektechnieken, waarbij chemicaliën worden geïnjecteerd.
In de VS heeft de winning van schaliegas geleid tot een kleine energierevolutie: was schaliegas in het jaar 2000 nog goed voor 1,6 procent van de Amerikaanse gasproductie, in 2010 ging het al om 23 procent.
Schaliegas: voors en tegens
De economische voordelen zijn legio: Amerikanen hebben toegang gekregen tot grote hoeveelheden aardgas van eigen bodem, wat een voordeel is voor grootverbruikers in de industrie. Schaliegas levert, vergeleken met olie- en kolenwinning, een lagere uitstoot op van broeikasgas CO2. En niet onbelangrijk: schaliegaswinning zorgt regionaal voor banen.
Maar er zijn ook duidelijke nadelen. Tegenstanders van schaliegaswinning wijzen op risico’s zoals het vrijkomen van methaangas bij het productieproces en het risico van grondwatervervuiling.
Neveneffecten schaliegaswinning
Economen spreken in dit verband over 'externaliteiten': neveneffecten waarvan de kosten niet wordt meegerekend in de prijs van een product.
Onderzoekers Christopher Timmins, Beia Spiller en Lucija Muehlenbachs hebben geprobeerd grip te krijgen op dergelijke neveneffecten van schaliegaswinning. Dit deden ze door de ontwikkeling van huizenprijzen in Amerikaanse schaliesgasgebieden te volgen. Zij doen hierover verslag op de site Vox.
De economen houden in hun onderzoek rekening met de winningsperiode van schaliegas, de afstand van huizen tot installaties en de drinkwateraansluiting van woningen. Het maakt immers uit of woningen gebruik maken van grondwater in de buurt van een schaliegasinstallatie of dat ze aangesloten zijn op een leidingnetwerk dat water van elders aanvoert.
Risico grondwatervervuiling
Timmins, Spiller en Muehlenbachs hebben bij hun onderzoek het effect van het risico van grondwatervervuiling trachten te isoleren. Conclusie is dat huizenprijzen, afhankelijk van de afstand tot een schaliegasput binnen een straal van 1,5 kilometer te maken krijgen met prijsdalingen van gemiddeld 10 tot 22 procent.
Hierbij is al verdisconteerd dat huis- en grondeigenaren in de Verenigde Staten economische rechten hebben ten aanzien van grondstoffen die in 'hun' grond zitten. Energiebedrijven moeten die afkopen als ze daar iets mee willen doen. In onder meer Nederland en het Verenigd Koninkrijkhebben huizenbezitters een dergelijk recht niet.
Huizenprijzen gevoelig voor schaliegaswinning
Voorzichtige conclusie van de drie economen: ook als grondeigenaren geen winningsrechten hebben en huizen zijn aangesloten op een publiek leidingwaternet zorgt het risico van grondwatervervuiling voor prijsdalingen van woningen die dicht bij schaliegasputten liggen.
Beleidsmakers zouden, aldus de economen, rekening moeten houden met het risico van huizenprijsdalingen wegens de kans op grondwaterbesmetting bij beslissingen om schaliegaswinning al dan niet toe te staan.
Lees ook:
Vrieskou VS zorgt voor hogere Amerikaanse gasprijs: een meevaller voor Europese bedrijven
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl