Het kabinet gaat de regels voor de Nederlandse trustsector strenger maken en de Nederlandsche Bank (DNB) meer bevoegdheden geven voor toezicht en handhaving rond financiële en administratieve dienstverleners. Daarmee heeft de ministerraad ingestemd na een wetsvoorstel van minister Wopke Hoekstra van Financiën.
Volgens Hoekstra heeft de trustsector de afgelopen jaren het Nederlandse financiële stelsel onvoldoende verdedigd tegen misbruik en in sommige gevallen zelfs zaken als belastingontduiking gefaciliteerd.
Trustkantoren moeten weten voor wie ze werken
“DNB heeft meermalen geconstateerd dat trustkantoren de wet onvoldoende naleven. Dat is reden voor het kabinet om in te grijpen. Trustkantoren moeten integer en betrouwbaar zijn en goed controleren voor wie ze werken”, aldus de minister.
In de nieuwe Wet toezicht trustkantoren 2018 wordt meer integriteit en professionaliteit van kantoren geëist. Er moet meer en beter onderzoek worden gedaan naar cliënten voordat diensten worden verleend.
De hoogste boetes die DNB kan opleggen gaan omhoog van 4 miljoen naar 5 miljoen euro. Er komt ook een omzetgerelateerde en een voordeelgerelateerde boete. DNB krijgt verder meer mogelijkheden om de vergunning van een trustkantoor in te trekken.
Paradise Papers: Nederland in het verdomhoekje
Volgens EU-commissaris Valdis Dombrovskis moet de EU vaart maken met de bestrijding van belastingontwijking. Dombrovskis wil dat de lidstaten in december een akkoord sluiten over een zwarte lijst voor belastingparadijzen buiten de EU. Het gaat om landen die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking.
"Ik hoop dat de Paradise Papers voor nieuwe dynamiek zorgen", zei Dombrovskis dinsdag na afloop van een vergadering van de ministers van Financiën in Brussel. Deze week lekten 13 miljoen bestanden uit met gegevens over bedrijven en individuen die belastingparadijzen gebruiken. Belastingontwijking stond niet op de agenda, maar werd vanwege de nieuwe onthullingen toegevoegd.
Volgens de Franse minister Bruno Le Maire moeten 'foute landen' worden uitgesloten van leningen bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Over de vraag of en welke strafmaatregelen tegen de belastingparadijzen kunnen worden genomen, "wordt nog gediscussieerd", zei Dombrovskis.
Minister Hoekstra wilde daar na zijn eerste Europese ministerraad niet op ingaan. "Ik moet me eerst verdiepen in dit dossier", zei hij dinsdag.
Wel heeft hij zijn collega's "expliciet" duidelijk gemaakt dat bij de bestrijding van belastingontwijking "Nederland deel van de oplossing is". "Nederland is de afgelopen jaren een andere weg ingeslagen. We hebben grote stappen gezet.” Hij wees op het nieuwe regeerakkoord waarin onder meer brievenbusfirma's worden aangepakt.