- Boeren kampen met gestegen kosten, die ze maar moeilijk kunnen doorberekenen aan afnemers.
- “We roepen onze ketenpartners op om hun verantwoordelijkheid te nemen”, aldus Sjaak van der Tak, de voorzitter van sectorvereniging LTO Nederland.
- Als ketenpartijen zelf niet hun verantwoordelijkheid nemen, zou de overheid moeten ingrijpen, vindt de LTO-voorman.
- Lees ook: Schaarste aan kunstmest dreigt, nu export uit Oekraïne en Rusland wegvalt – dat kan prijzen van landbouwproducten opdrijven
De gestegen prijzen van energie, veevoer en kunstmest komen bijna volledig op het bord van boeren, terwijl het merendeel die kosten niet kan doorberekenen aan afnemers.
Dat zegt sectorvereniging LTO Nederland die afnemers oproept om de prijzen die boeren krijgen ook te verhogen. LTO verwijst daarbij naar Frankrijk dat de voedselketen verplicht om meerjarige contracten open te breken.
“We roepen onze ketenpartners op om hun verantwoordelijkheid te nemen”, aldus LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. “De prijs die de boer of tuinder krijgt moet worden geïndexeerd aan de nieuwe realiteit van extreem gestegen grondstofprijzen. De crisissituatie waar we nu in zitten vraagt om actie.”
Volgens LTO zijn boeren en tuinders gemiddeld 75 procent meer kwijt aan kunstmest. Energie kost ze tussen de 50 en 60 procent meer en veevoer werd een derde duurder. Daarnaast zijn ook veel andere zaken duurder geworden zoals verpakkingsmaterialen, loonkosten, onderdelen en onderhoud van machines, maar ook zaden.
Uit eigen onderzoek blijkt bovendien dat driekwart van de ondervraagden door de vaste contracten die hogere kosten niet kan doorberekenen. Slechts één op de dertig boeren of tuinders kan dat wel. "Nu boeren en tuinders worden geconfronteerd met hoge extra kosten kunnen veel ondernemers na een pandemie van twee jaar alsnog omvallen", stelt Van der Tak. Als ketenpartijen zelf niet hun verantwoordelijkheid nemen, zou de overheid dan ook moeten ingrijpen, vindt de LTO-voorman.
De noodkreet van boeren volgt op die van glastuinders. Vorige week meldde brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland dat 40 procent van de glastuinders definitief of tijdelijk overweegt te stoppen door gebrek aan geld en te hoge kosten. In hun geval draait het voornamelijk om de geëxplodeerde gasprijs.