HEMA zegt bijna een akkoord te hebben bereikt met zijn schuldeisers, een daadwerkelijke overeenkomst zou ‘binnen enkele dagen’ op tafel liggen.
Daarmee lijkt eigenaar Marcel Boekhoorn zijn zeggenschap over het concern voor een flink deel te verliezen.
Boekhoorn liet zondag weten dat zijn investeringsmaatschappij Ramphastos geen overeenkomst had weten te sluiten met de schuldeisers.
Blokker-eigenaar Mirage Retail Group heeft de afgelopen week een alternatief bod bij de schuldeisers neergelegd.
Winkelketen HEMA zegt een akkoord te hebben bereikt met zijn schuldeisers over de enorme schuldenlast die op de onderneming drukt. Eerder op zondag maakte eigenaar Marcel Boekhoorn bekend dat zijn investeringsmaatschappij Ramphastos niet tot een akkoord was gekomen.
Volgens het bereikte akkoord worden uitstaande schulden omgezet in aandelen. Daardoor zou winkelketen HEMA meer “financiële flexibiliteit” moeten krijgen. Met het akkoord lijkt Boekhoorn een flink deel van zijn controle over het bedrijf te verliezen aan een groep van veelal Angelsaksische schuldeisers.
De schuldeisers hebben zich volgens de warenhuisketen achter de bestaande strategie van HEMA geschaard en zijn ook bereid extra financiële middelen ter beschikking te stellen als buffer.
Boekhoorn meldde zondag in een persbericht dat de onderhandelingen met schuldeisers over schuldsanering zijn mislukt. HEMA zou hierdoor waarschijnlijk in gebreke blijven bij een schuldaflossing van 50 miljoen euro aanstaande maandag.
HEMA verwacht nu binnen enkele dagen daadwerkelijk een akkoord te bereiken. Het is nog niet direct duidelijk hoe groot het belang is dat de schuldeisers in HEMA willen hebben in ruil voor de schuldenreductie. HEMA wil daar geen uitspraken over doen voordat er een akkoord ligt.
Ingewijden zeggen dat het de insteek is dat de schuldeisers "de sleutels in handen krijgen". Daarmee komt er een einde aan de periode waarin Boekhoorn de enige eigenaar was. Het is wel de bedoeling dat het management van HEMA aanblijft.
Marcel Boekhoorn had bod van 523 miljoen op tafel gelegd
"Wij zijn de onderhandelingen ingegaan met als doel HEMA er sterker uit te laten komen. Wij hebben daarom een fantastisch bod van 523 miljoen euro neergelegd, maar ik heb niet het idee dat de tegenpartij ons bod serieus in overweging heeft genomen", zei Boekhoorn zondag in een persverklaring.
De ondernemer die HEMA in 2018 kocht, gaf verder aan: "Blijkbaar willen ze een markttest doen en kijken of er elders meer te halen is. Ik denk niet dat dit in het belang is van HEMA en de kans is groot dat het bedrijf wederom ten prooi zal vallen aan opportunistische investeerders."
Boekhoorn benadrukte in zijn toelichting dat het zonder schuldreductie niet mogelijk is om de sinds 2018 ingezette langetermijnstrategie van HEMA uit te voeren, zeker nu de winkelketen het door de coronacrisis een stuk zwaarder heeft gekregen.
Bij het akkoord dat HEMA naar eigen zeggen heeft bereikt, wordt volgens ingewijden rond "meer dan de helft van de schulden kwijtgescholden." HEMA heeft nu nog zo'n 880 miljoen aan schulden uitstaan.
Blokker-eigenaar Michiel Witteveen wil HEMA wel van de schuldeisers kopen
HEMA verkeert in zwaar weer. Door de coronacrisis komt er minder geld binnen, maar de schulden moeten wel worden betaald. Met de vermindering van de schuld is HEMA fors minder kwijt aan rentelasten. De afgelopen jaren was het bedrijf om en nabij de 50 miljoen euro per jaar kwijt aan rentebetalingen.
Zondag werd ook bekend dat ondernemer Michiel Witteveen, die met zijn Mirage Retail Group eigenaar is van winkelketen Blokker, interesse heeft om HEMA over te nemen. Witteveen heeft naar eigen zeggen eerder deze week al een bod bij de schuldeisers van HEMA uitgebracht.
De uit een bekende retailfamilie afkomstige Witteveen zou zo snel mogelijk tot een akkoord willen komen met de schuldeisers, zo zei hij tegenover De Financiële Telegraaf.
Als de schuldeisers de sleutels tot het concern in handen krijgen, zou Witteveen die dus wel willen overkopen, zo stelde De Telegraaf kortweg.
Witteveen zou volgens de krant tot doel hebben om de schuldenberg van HEMA te verkleinen van de huidige 880 miljoen euro tot tussen de 400 en 500 miljoen euro.
De vermindering van de schulden moet dan gebeuren door het wegstrepen van schulden en nieuwe investeringen. "Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van HEMA weer een gezond bedrijf te maken", aldus Witteveen. Precieze bedragen noemde hij niet.
Burgerinitiatieven om HEMA te redden
Boekhoorn heeft ondertussen een 'nucleaire optie' ingebouwd in de bedrijfsconstructie van HEMA om schuldeisers dwars te zitten.
De ondernemer heeft een bv met een creatieve naam opgericht, en deze 'boven' HEMA gehangen, zo schetste het Financieele Dagblad. Door de constructie met Bonubo bv ('Boekhoorn's Nucleaire Bom') grijpen obligatiehouders naast miljoenen aan compensabele verliezen als zij eigenaar worden van de keten.
Daarnaast zijn twee burgerinitiatieven gelanceerd om HEMA te redden.
Ook de Nederlandse overheid zou betrokken zijn bij gesprekken over mogelijke staatssteun voor de HEMA.