Het langverwachte boek van journalist Michael Wolff zorgt voor nogal wat beroering in Amerikaanse politieke en journalistieke kringen.
Het boek geeft een zeldzaam kijkje achter de schermen van Trumps verkiezingscampagne, de kantelpunten tijdens die campagne en de eerste momenten van zijn presidentschap.
Wolff zou geregeld hebben rondgelopen in het Witte Huis en mocht met adviseurs en andere medewerkers van de president praten.
Het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House – gebaseerd op 200 interviews verspreid over 18 maanden – verschijnt pas op 9 januari, maar bij verschillende Amerikaanse media is al een voorpublicatie te lezen. De stukken geven een soms beschamend beeld van huidige en voormalige functionarissen in het Witte Huis en het leven in de West Wing.
Sommige beweringen zijn wel erg opzienbarend. Critici twijfelen dan ook de geloofwaardigheid van Wolff’s verhaal. Zo noemde de Witte Huis-correspondent van The New York Times, Maggie Haberman, het boek woensdag ‘dun maar leesbaar’.
"Goed geschreven. Sommige dingen zijn waar, sommige dingen zijn niet waar. Aan de lichte kant qua feiten checken en eindredactie", zegt ze in een tweet.
Thin but readable. Well written. Several things that are true and several that are not. Light in fact-checking and copy-editing.
— Maggie Haberman (@maggieNYT) January 3, 2018
Nadat de eerste delen uit het boek online verschenen, gingen Trump en co meteen in de aanval. De president, zijn familie en functionarissen in het Witte Huis zetten vraagtekens bij de legitimiteit en redelijkheid van het boek en trokken van leer tegen enkele Trump-critici die in het boek aan het woord komen.
"Dit boek gaat duidelijk verkocht worden in de fictiehoek tussen de koopjes", zegt Stephanie Grisham, hoofd communicatie voor First Lady Melania Trump, in reactie op de beweringen dat ze in tranen uit barst - "niet van vreugde" - toen Trump op het punt stond de verkiezingen te winnen.
Hieronder zes van de wildste beweringen uit Fire and Fury: Inside the Trump White House:
Trump hield geen rekening met de overwinning en wilde eigenlijk geen president worden
Volgens voormalig topadviseur Steve Bannon was Trump op cruciale momenten niet eens bereid geld te stoppen in zijn eigen campagne.
Trump, zijn vrouw Melania en hun entourage zagen in de campagne een kans om nog beroemder en succesvoller in hun loopbaan te worden. Maar ze dachten niet echt te kunnen winnen en dat was volgens Wolff ook niet de bedoeling.
Toen in de verkiezingsnacht toch bleek dat Trump zou winnen van Hillary Clinton trok hij volgens Wolff wit weg. "Hij keek alsof hij een spook had gezien. Melania moest huilen - en niet van vreugde", verklaart een vriend van Trumps zoon Donald jr. in het boek.
Alleen Trumps dochter Ivanka zou de ambitie hebben ooit president te worden en zij zou daarom in het Witte Huis zijn gaan werken om alvast ervaring op te doen.
'Een vorm van verraad.' Zo noemt Steve Bannon de beruchte ontmoeting in Trump Tower tussen Donald Trump jr., Jared Kushner, Paul Manafort en de Russische advocate Natalia Veselnitskaja.
Dat Steve Bannon het niet zo heeft op Ivanka Trump, de oudste dochter en adviseur van de president, was al bekend. Maar ook zoon Donald Trump jr, schoonzoon Jared Kushner en oud-campagneleider Paul Manafort staan er bij Bannon niet goed op.
In het boek noemt hij de ontmoeting van de laatste drie met een Russische advocate foute boel. "De drie campagneleiders vonden het een goed idee om in de Trump Tower af te spreken met een buitenlandse overheid, in een conferentiezaal op de 25e verdieping zonder juristen", zo citeert Wolff de voormalig topstrateeg van Trump. "Zelfs als je denkt dat dit niet verraderlijk, onvaderlandslievend of foute boel was - wat ik wel vind - dan nog had je de FBI moeten bellen."
Bannon suggereert herhaaldelijk dat de kans nul is dat Trump junior deze mannen niet heeft meegenomen naar zijn vaders kantoor een verdieping hoger.
Trump reageerde op de onthulling door te zeggen dat Bannon "zijn verstand is verloren" sinds hij uit het Witte Huis is vertrokken. Bannon hield zich op de vlakte en noemde de president in een reactie "een groot man".
Trump zou John Bolton hebben afgewezen als nationaal veiligheidsadviseur vanwege zijn snor.
Bannon lijkt ook geruchten te bevestigen dat Trump de nominatie heeft afgekeurd van voormalig VN-ambassadeur John Bolton voor de functie van nationaal veiligheidsadviseur. "Boltons snor is een probleem. Trump denkt niet dat hij er niet geschikt uitziet", zou Bannon hebben gezegd.
Bolton was de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties tussen 2005 en 2006.
Hij was naar verluidt ook in de running om minister van Buitenlandse Zaken te worden in de regering-Trump. Toen bekend werd dat Bolton dat niet werd, tweette hij: "Ik waardeer het advies van de totaal onbevooroordeelde mainstream media, maar ik zal m'n #snor niet afscheren."
Steve Bannon noemde Ivanka Trump 'zo dom als een baksteen'.
Bannon noemt Ivanka Trump in het boek "zo dom als een baksteen". De twee kemphanen botsten al eerder. De dochter en adviseur van president Donald Trump zou Bannon een “fucking liar” hebben genoemd tijdens een overleg dat was bedoeld om de kou tussen de kampen in het Witte Huis uit de lucht te halen.
In december viel Bannon Ivanka ook al publiekelijk aan. Over Republikeinen die de omstreden Senaatskandidaat Roy Moore – beschuldigd van seksueel wangedrag met tienermeisjes – niet steunden, zei hij: “Er is een speciaal plekje in de hel voor Republikeinen die beter zouden moeten weten.”
Dit was een directe sneer naar Ivanka, die in november over Moore zei: “Er is een speciaal plekje in de hel voor mensen die kinderen als prooi nemen.”
Volgens Amerikaanse media woedde er sinds de inauguratie van Trump in januari een machtsstrijd in het Witte Huis tussen het kamp van Bannon en de aanhangers van Ivanka Trump en haar man Jared Kushner. Bannon trok zich uiteindelijk op 18 augustus terug als topstrateeg van de president.
Kellyanne Conway ging op banenjacht omdat ze dacht dat Trump de verkiezingen zou verliezen.
Trumps campagneleider Kellyanne Conway reageerde regelmatig op openstaande vacatures gedurende de laatste dagen van de verkiezingsrace. Ze dacht dat Trump geen kans had om te winnen. Conway had volgens het boek wel oren naar een functie bij een grote nieuwszender.
Trump eet McDonald's omdat hij bang is om vergiftigd te worden.
Trumps voorliefde voor fastfood heeft naar verluidt ook te maken met zijn angst om vergiftigd te worden, claimt Wolff. "Trump 'heeft een jarenlange angst voor vergiftiging, een van de redenen waarom hij graag bij McDonald's eet. Niemand weet dat hij komt en het voedsel is veilig voorgefabriceerd."
Volgens oud-medewerkers van Trump bestelt hij voor zijn avondeten twee Big Macs, twee visburgers en een grote chocolademilkshake. Ook zou hij twaalf blikjes cola light op een dag drinken.