Vliegtuigmaker Boeing stopt in januari met de productie van het toestel 737 MAX. Dat bevestigt Boeing in een verklaring. Het leidt waarschijnlijk niet tot ontslagen onder de 12.000 medewerkers die aan het toestel werken.
Het is nog altijd niet bekend wanneer de vliegtuigen weer de lucht in mogen nadat eerder dit jaar werd besloten dat de 737 MAX aan de grond moet blijven.
Het toestel mag niet meer vliegen na twee crashes. Eerst verongelukte een toestel van Lion Air in Indonesië, waarbij 189 mensen om het leven kwamen. Een aantal maanden later stortte een 737 MAX van Ethiopian Airlines neer. Alle 157 inzittenden kwamen om.
Door een softwarefout werd de neus van het toestel naar beneden geduwd. Boeing is bezig met een update. De aanpassingen aan het toestel moeten door alle betrokken luchtvaartautoriteiten worden goedgekeurd.
De 737 MAX is het bestverkopende vliegtuig van Boeing.
Al zeker drie jaar zorgen over veiligheid
Een hooggeplaatste piloot van vliegtuigmaker Boeing had al in 2016 technische aanmerkingen op het gewraakte toestel, bleek dit najaar. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA kreeg de betreffende documenten pas drie jaar later onder ogen. De toezichthouders verwijten Boeing dat het bedrijf niet eerder aan de bel trok.
Het gaat om een berichtenuitwisseling tussen twee piloten die bij de certificering van het toestel betrokken waren. De aanmerkingen bleven jarenlang onopgemerkt. Boeing zou ze maanden terug pas hebben ontdekt. Dat de vliegtuigmaker daarna niet meteen met de FAA contact opnam, is de toezichthouders een raadsel.
De zorgen die naar buiten kwamen gingen over hetzelfde veiligheidssysteem als die vermoedelijk de vliegtuigongelukken in Indonesië en Ethiopië hebben veroorzaakt.
De betreffende piloot stuurde in november 2016 naar een collega dat het veiligheidssysteem “op hol slaat in de simulatie”. “Toegegeven, ik ben slecht in vliegen, maar zelfs dit was ongehoord”, schrijft hij onder meer. Twee maanden later liet dezelfde piloot de FAA weten dat het veiligheidssysteem niet in de vluchthandleiding zal worden vermeld, omdat het “ver buiten” de gebruikelijke operationele functies ligt.