- Robert ‘Kelly’ Ortberg is vanaf augustus de nieuwe topman van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing.
- Ortberg werkt al ruim 35 jaar in de luchtvaartindustrie.
- Boeing kampt echter al lange tijd met forse problemen.
- Lees ook: Boeing erkent fraude bij schikking crashes 737 MAX-toestellen en betaalt boete van €225 miljoen.
De door technische problemen geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft een nieuwe topman benoemd. Robert ‘Kelly’ Ortberg neemt per 8 augustus het roer over van Dave Calhoun, die eerder dit jaar al zijn vertrek aankondigde in verband met alle problemen bij het bedrijf.
Volgens Boeing is de 64-jarige Ortberg een veteraan binnen de luchtvaartindustrie met meer dan 35 jaar ervaring. Zo was hij topman van de grote luchtvaarttoeleverancier Rockwell Collins. Boeing stelt dat hij een ervaren leider is die diep wordt gerespecteerd in de luchtvaartindustrie.
Ortberg zegt vereerd te zijn met de benoeming. Hij noemt Boeing een iconisch bedrijf met een rijke geschiedenis als leider en pionier in de luchtvaart.
Boeing maakte verder bekend in het tweede kwartaal een nettoverlies te hebben geleden van 1,4 miljard dollar, waarmee het verlies over de eerste jaarhelft uitkwam op 1,8 miljard dollar. Het bedrijf kampte met rode cijfers bij zijn tak voor verkeersvliegtuigen en bij de divisie voor defensie, ruimtevaart en veiligheid. De kwartaalomzet zakte op jaarbasis met 15 procent tot bijna 16,9 miljard dollar.
Door de technische problemen en strengere kwaliteitseisen remt de productie van nieuwe vliegtuigen af om verbeteringen bij controles door te voeren. Dat heeft ertoe geleid dat ook minder vliegtuigen aan klanten worden afgeleverd. In het afgelopen kwartaal werden 92 vliegtuigen afgeleverd, een daling van 32 procent vergeleken met een jaar eerder.
Voortslepende problemen met Boeing 737 MAX
Boeing ligt sinds januari onder vuur nadat een deurpaneel van een 737 MAX 9 tijdens een vlucht was losgekomen. Daarna zijn ook andere incidenten met vliegtuigen van Boeing geweest, zoals problemen met landingsgestellen en wielen.
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft het toezicht op Boeing nu verscherpt. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een gedetailleerd verbeterplan ingediend bij de toezichthouder.
Bij de defensie- en ruimtevaarttak heeft Boeing te maken met kostenoverschrijdingen bij projecten die voor een vaste prijs werden afgesproken. Dit heeft het concern de afgelopen jaren al miljarden gekost.
Boeing maakt onder meer satellieten en raketten, maar bijvoorbeeld ook straaljagers, bommenwerpers en gevechtshelikopters. Het bedrijf heeft verder nog een tak voor onderhoudsdiensten.
De totale orderportefeuille bij Boeing heeft een waarde van 516 miljard dollar. Zo staan nog orders open voor meer dan 5400 verkeersvliegtuigen.