De curatoren van Blokker hebben een koper gevonden voor de failliete winkelketen. Die koper, die in een verklaring niet bij naam wordt genoemd, streeft ernaar “om de Blokkerformule de komende periode weer op te bouwen en samen te werken met de circa 45 franchisefilialen”.

Uit hoeveel winkels Blokker straks bestaat, is nog afhankelijk van het bereiken van overeenstemming met de verhuurders van de panden met Blokker-winkels en verdere afspraken met franchisenemers. “Dit kan nog enkele maanden in beslag nemen”, hebben de curatoren laten weten.

Schulden Blokker bij diverse financiers

Blokker ging vorige maand failliet na aanhoudende verliezen en problemen met het afbetalen van schulden bij de Belastingdienst. Het gaat om een bedrag van bijna 26,2 miljoen euro. Die schulden waren ontstaan tijdens de coronapandemie, toen winkels maar beperkt open konden als maatregel tegen virusbesmettingen.

Uit het faillissementsverslag werd duidelijk dat de financieringsmaatschappij Gordon Brothers alleen al 26,7 miljoen euro tegoed heeft van Blokker. Zij hebben het pandrecht op alle roerende zaken, dus in principe ook het recht op de opbrengsten uit de faillissementsuitverkoop die gaande is bij Blokker-filialen.

Wel meldden de curatoren afspraken te hebben gemaakt met de Amerikaanse financier over een verdeling van de opbrengsten uit de verkoop, om de mogelijkheden voor een doorstart open houden.

In het faillissementsverslag staat ook dat de vorm van financiering door Gordon Brothers heeft bijgedragen aan een "negatieve spiraal" die leidde tot het faillissement. Hoeveel krediet Blokker kreeg, hing namelijk af van de omvang van de winkelvoorraden die het bedrijf had. Maar door de nasleep van een conflict met een eerdere financier had het bedrijf moeite de voorraden aan te vullen, waarna het beschikbare krediet van de Amerikaanse geldverstrekker ook lager uitviel.

Bij andere partijen heeft Blokker schulden van zeker 66 miljoen euro, waarbij de Belastingdienst voorrang heeft ten opzichte van veel andere schuldeisers. De totale schuldenberg zal waarschijnlijk nog groter zijn. Uitkeringsinstantie UWV moet namelijk nog haar vordering indienen.

Ten tijde van het faillissement telde de keten ruim 3.500 medewerkers en had het bedrijf in Nederland bijna 400 winkels, inclusief 45 franchisefilialen die buiten het bankroet vielen.

De curatoren geven aan dat zij de uitverkoop in de winkels komende tijd zullen voortzetten. "De meeste winkelmedewerkers hebben hun laatste werkdag voor Blokker op 31 december 2024", vermelden ze ook. Deze mensen zullen wel door de curatoren op de hoogte worden gehouden van een initiatief om hen in samenwerking met vakbonden weer naar een nieuwe baan te begeleiden.

LEES OOK: Blokker start ‘grootste uitverkoop ooit’ na faillissement: grote drukte bij veel vestigingen