De eigenaar van de ketens Blokker, Intertoys en Big Bazar heeft in 2019 een verlies geleden van 144 miljoen euro. Een jaar eerder was het verlies nog ruim twee keer zo groot.
Topman Michiel Witteveen wil een forse huurkorting bedingen bij eigenaren van de panden waar Blokker, Intertoys en Big Bazar zijn gevestigd.
Witteveen deed onlangs ook “een gedegen bod” op HEMA. Volgens retailexpert Cor Molenaar vullen beide merken elkaar goed aan.
Een verlies van 144 miljoen euro over het jaar 2019 is niet niks. Maar voor de eigenaar van winkelketens Blokker, Intertoys en Big Bazar is het een forse verbetering vergeleken met een nog veel hoger eerder verlies.
Mirage Retail Group, het moederbedrijf van winkelketens als Blokker en Big Bazar, leed in 2019 een nettoverlies van 144 miljoen euro tegen een min van 344 miljoen euro in 2018, zo werd maandagavond bekend. Kostenbesparingen hielpen bij het terugdringen van de verliezen.
De omzet zakte naar 544 miljoen euro van 817 miljoen euro in 2018, door de verkoop van ketens en het sluiten van slecht presterende winkels. Zo werden ketens als Leen Bakker en Marskramer de afgelopen jaren afgestoten.
Na deze verkopen is het concern actief met de formules Blokker, Big Bazar (in Nederland en België), speelgoedketen Intertoys en met de Aziatische winkelformule Miniso.
Lees meer: De eerste ‘Chinese HEMA’ is geopend in Utrecht – neem een kijkje bij Miniso
Mirage Retail Group stelt in een verklaring verder dat het bedrijf de eerste moeilijke maanden van de coronacrisis goed is doorgekomen, zonder een beroep te doen op steunmaatregelen van overheden.
"Ik ben tevreden over het jaar 2019, waarin wij weliswaar een verlies hebben gemaakt, maar onze budgetten en doelstellingen voor het jaar hebben gehaald. Op een aantal gebieden hebben we het zelfs beter gedaan dan we hadden verwacht", aldus topman Michiel Witteveen.
In een toelichting tegenover Het Financieele Dagblad stelt Witteveen dat hij stevig wil onderhandelen met eigenaren van panden waar Blokker en Big Bazar zijn gevestigd. Volgens Witteveen is een huurverlaging van zo'n 30 procent nodig. Voor dit jaar rekent Witteveen op een beperkter verlies van enkele tientallen miljoenen.
Witteveen wil HEMA toevoegen aan zijn retailimperium
Verder geeft Witteveen tegenover de krant aan dat het bod dat hij heeft gedaan op HEMA serieus is, ondanks het weinig enthousiaste onthaal bij HEMA-topman Tjeerd Jegen. "Jegen is niet de eigenaar. En bij die eigenaar, of eigenaren moet ik zegggen, hebben wij een gedegen bod neergelegd, van tien pagina's. Geen vodje", aldus Witteveen tegen het FD.
Een groep schuldeisers die samen voor 600 miljoen euro aan leningen heeft verstrekt aan HEMA, greep eerder deze maand de macht bij het warenhuisconcern. Daarbij werd eigenaar Marcel Boekhoorn op een zijspoor gezet.
De nieuwe eigenaren willen HEMA weer doorverkopen, maar er spelen verschillende onzekerheden. Zo hebben verschillende soorten schuldeisers van HEMA uiteenlopende belangen én kan Boekhoorn de nieuwe eigenaren mogelijk dwarszitten met een fiscale truc.
Volgens retailexpert Cor Molenaar ligt een combinatie van Blokker met HEMA vanuit strategisch oogpunt voor de hand, zo zei hij eerder tegen Business Insider.
HEMA is volgens Molenaar een sterk vrouwenmerk en Blokker vult dat op het huishoudsegment goed aan. “Het zou beter zijn voor beide merken”, zei Molenaar. “Samen zouden ze een heel sterke plaats in het middensegment veroveren, in plaats van dat ze tegen elkaar concurreren.”