De Amerikaanse effectenbeurzen zijn woensdag diep in de min gesloten. Onder meer de aanhoudende zorgen over de zwakke olieprijs drukten op het sentiment en zorgden voor een verkoopgolf onder aandelen.
De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 2,2 procent lager op 16.151,41 punten. De S&P 500 verloor 2,5 procent tot 1890,28 punten. Het was pas de vijfde keer dat de index de afgelopen 14 maanden onder de 1900 punten sloot. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte 3,4 procent tot 4526,07 punten en beleefde de slechtste sessie in maanden.
Handelaren spraken van een ‘big time’ negatief sentiment en een ‘perfect storm’.
Zorgen olieprijs
Uit cijfers van overheidsinstantie Energy Information Administration (EIA) bleek dat de voorraden ruwe olie met meer dan 234.000 vaten zijn toegenomen. De prijs van Amerikaanse olie bewoog daarop flink, en stond 1,2 procent hoger tot 30,79 dollar per vat. Brent-olie uit de Noordzee ging 1,4 procent omlaag tot 30,42 dollar per vat. Met 29,96 dollar per vat van 159 liter werd zelfs een tussentijds dieptepunt bereikt.
De olieprijs kwam verder onder druk te staan door speculatie dat westerse sancties tegen Iran op korte termijn zullen wegvallen, waarna de olie-export weer snel op gang kan komen in een markt die al zeer veel last heeft van overcapaciteit.
Overproductie door met name Saudi-Arabië en twijfels over de groei van de wereldeconomie en daarmee de olievraag, hebben de laatste anderhalf jaar tot een scherpe daling van de olieprijzen geleid. Sinds de zomer van 2014 zijn de prijzen met meer dan 70 procent gezakt.
Verschillende Amerikaanse zakenbanken, waaronder Morgan Stanley en Goldman Sachs, hebben inmiddels hun verwachtingen voor de olieprijs verlaagd. Zij voorzien dat deze voor langere tijd "in het territorium van 20 dollar per vat" zal belanden. Verder rekenen ze op grote gevolgen voor de olie- en gasindustrie, met veel faillissementen.
Forse verliezen techbedrijven
Bedrijven als Amazon (min 5,8 procent), Twitter (min 4,8 procent) en Netflix (min 8,6 procent) gingen hard omlaag. Ook banken waren de gebeten hond, met een verlies voor Morgan Stanley van 5,5 procent en Goldman Sachs van 4,1 procent. Bank of America verloor 2,7 procent.
General Electric (GE) leverde 1,4 procent in. Het industrieel conglomeraat maakte bekend 6500 banen te schrappen in Europa in verband met de integratie van de overgenomen energietak van het Franse concern Alstom en de zwakkere vraag naar stoom- en gasturbines. Verder gaat het concern zijn hoofdkantoor, vanwege een belastinggeschil, verplaatsen van Fairfield in Connecticut naar Boston in de staat Massachusetts.
Japanse beurs flink onderuit
De beurskoersen In Japan gingen donderdag in navolging van die op Wall Street hard onderuit. De Nikkei-index sloot 2,7 procent lager op 17.240,95 punten.
De zorgen om China leidden tot een verder waardestijging van de Japanse yen. Dat raakte de aandelen van auto- en technologiebedrijven, die sterk afhankelijk zijn van de export. Toyota, Mazda, Sony en Panasonic bijvoorbeeld leverden tussen de 2 en 5 procent aan beurswaarde in.
De Chinese markten kenden een wisselvallige sessie De hoofdindex in Shanghai zakte aanvankelijk bijna 3 procent en kwam daarmee onder het dieptepunt van afgelopen zomer. Maar kort na sluiting van de Japanse markt had de graadmeter zich hersteld tot een een winst van 1,6 procent. De Hang Seng in Hongkong verloor daarentegen 0,8 procent.
'Amsterdamse beurs opent flink lager'
De aandelenmarkt in Amsterdam begint donderdag naar verwachting flink lager aan de handel, in navolging van de stevige koersdalingen in de Verenigde Staten en Japan. Zorgen over de gevolgen van de terugval van de Chinese economische groei houden de overhand.
"Het wordt een moeilijke dag", voorspelt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Hij verwacht dat met name conjunctuurgevoelige aandelen een veer zullen moeten laten. Op Wall Street was dat ook al het geval.
"Het sentiment is nog heel slecht, vooral wat betreft China", aldus Versteeg. "Ik vind dat moeilijk te verklaren, want ik zie niet echt cijfers die op een enorme verslechtering wijzen."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl