- Voor oprichters van blockchainbedrijven leek het uitgeven van een eigen cryptomunt lange tijd een uitgelezen route om snel rijk te worden.
- Maar de crisis op de cryptomarkt van 2022 heeft laten zien dat hippe, nieuwe cryptomunten ook hard in waarde kunnen dalen.
- Inmiddels zien sommige oprichters van startups in de cryptowereld bewust af van het lanceren van een eigen ’token’.
- Lees ook: Miljardair en bitcoinfan Mike Novogratz ziet 2023 als een overlevingsjaar voor de cryptomarkt: de sector moet met een beter verhaal komen
Tijdens het hoogtepunt van de hype rond cryptomunten in 2021 leek het een makkelijke manier om snel rijk te worden: oprichters van jonge cryptobedrijven konden een eigen cryptomunt uitgeven. Als die aan het brede publiek werd aangeboden en fors in waarde steeg, werden de eigenaren van de startup slapend rijk.
In ruim een jaar tijd is er echter veel veranderd op de cryptomarkt. Die heeft te maken gehad met forse waardedalingen, waarvan ook nieuwe projecten rond blockchaintechnologie last hebben gehad. Dat heeft ook geleid tot een mentaliteitsverandering bij sommige oprichters van cryptostartups.
Durfinvesteerders zeggen ook vaker dat het voor veel startups helemaal niet nodig is om een eigen ’token’ uit te geven. Als ze financiering hebben van gespecialiseerde investeerders voor het ontwikkelen van nieuwe technologie, voegt een eigen cryptomunt in eerste instantie weinig toe. Sterker nog, de publieke aandacht kan afleiden van de focus op het ontwikkelen van een goed product.
Sommige cryptostartups gaan hierin mee. Zo haalde startup Common in mei 2021 een bedrag van 20 miljoen dollar op in een investeringsronde die geleid werd door Spark Capital. Oprichter Dillon Chen wilde aanvankelijk een eigen token uitgeven, maar besloot dat het belangrijker was om het product van Common verder te verbeteren.
Common ontwikkelt management tools voor zogenoemde DAO's, ofwel decentralized autonomous organizations. Het gaat bij DAO's om gemeenschappen die blockchaintechnologie gebruiken om een bepaald doel na te streven, maar die zich niet als een klassiek bedrijf of een stichting organiseren. In plaats daarvan gebruiken ze het digitale logboek van een cryptoplatform om samen beslissingen te nemen en te stemmen. Common ontwikkelt hiervoor managementapplicaties.
"Een eigen token was eigenlijk niet heel belangrijk", zegt oprichter Chen tegen Insider. Common heeft de introductie van een eigen cryptomunt inmiddels voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Crisis op de cryptomarkt maakt startups voorzichtig
Chris Georgen is de oprichter van Tople, een blockchainbedrijf dat zich richt op klimaattechnologie. Georgen wil op termijn wel een eigen token uitgeven, maar wil nog minimaal een aantal maanden wachten.
Georgen zegt dat de lancering van een eigen cryptomunt geen middel is om snel rijk te worden. Hij wil het beheer over Tople uiteindelijk overdragen aan een gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars. Eigenaren van tokens krijgen daarbij het recht om mee te stemmen over belangrijke vraagstukken.
In 2021 maakten veel jonge blockchainbedrijven nog wel gebruik van de mogelijkheid om eigen tokens uit te geven. Maar door de bear market van afgelopen jaar heeft dat niet altijd geweldig uitgepakt. In de afgelopen twaalf maanden traden forse koersdalingen op en zijn er ook flink wat tokens verdwenen.
Daarnaast brengt het uitgeven van een eigen cryptomunt ook risico's mee met betrekking tot overheidsregulering. Zo is de Amerikaanse overheid aan het bepalen of bepaalde cryptomunten als effecten gezien moeten worden. Daarmee zouden ze onder het toezicht van de beurswaakhond SEC komen te vallen.
Jules Miller, partner bij durfinvesteerder Mindset Ventures, maakt een onderscheid tussen tokens die alleen worden uitgegeven voor financiële speculatie, en cryptomunten met een gebruiksnut voor een blockchainproject. Als een token bijvoorbeeld een stimulans geeft voor participanten om deel te nemen aan een DAO, kan dat volgens Miller een zinnige reden zijn om een cryptomunt uit te geven.
Topman Paul Hsu van durfinvesteerder Decasonic wijst er in dit verband op dat gamingbedrijven de tokens die ze uitgeven een concrete rol geven in de spelomgeving van hun cryptoplatform.
Toch adviseert Hsu cryptobedrijven waar hij in heeft geïnvesteerd om nog even voorzichtig te zijn met de uitgifte van eigen cryptomunten. "In de huidige bear market ligt het voor de hand om terughoudend te zijn."