Op donderdag 24 maart presenteert Business Insider een live streaming event over Crypto. Eén van de sprekers is techexpert Mark de Bont van softwarebedrijf TMC uit Eindhoven. Kijk hier voor meer informatie.

De blockchain kennen we allemaal als de techniek achter cryptomunten. Kort gezegd: het digitale logboek waarop je transacties op een cryptoplatform kan vastleggen. Al jaren horen we over de eindeloze mogelijkheden van blockchain. Zo zouden toepassingen bijvoorbeeld de makelaar, de effectenbeurs en de notaris overbodig gaan maken.

Maar veel projecten zullen falen, zegt blockchainexpert Mark de Bont van techbedrijf TMC in Eindhoven in gesprek met Business Insider. “Het is echt koffiedik kijken welke toepassingen van de blockchain het gaan redden”, is de mening van De Bont.

Hoewel het aantal concrete toepassingen tot nu toe beperkt is, gebeurt er wel veel op de blockchain. De Bont: “Denk aan de NFT’s (Non-Fungible Tokens) en DeFi. Dat laatste, decentralized finance, heeft betrekking op decentrale financiële dienstverlening zonder centrale autoriteit. Denk aan fintechbedrijven die buiten de traditionele banken om financiële diensten aanbieden.”

Snelheid van het verwerken van transacties op de blockchain moet hoger

Hoewel hij echt gelooft in de techniek, ziet De Bont zeker ook de beperkingen. Neem bijvoorbeeld de effectenbeurzen. Transacties op de beurzen gaan razend snel, de markt is groot, vraag en aanbod worden in milliseconden door market makers aan elkaar gekoppeld. “Voor dat soort snelle transacties werkt de blockchain nu nog te veel te traag. Als grote marktplaats, zoals een effectenbeurs, is de blockhain nog helemaal niet klaar.”

Een ander nadeel van de blockchain ten opzichte van de beurs, de bank, de makelaar, is volgens De Bont dat je de blockchain niet kunt bellen als er iets misgaat. Het gaat immers om een automatisch, gedecentraliseerd verificatieproces van transacties.

Het nut van cryptomunten

De Bont is ook genuanceerd in zijn mening over cryptomunten, tot nu toe de bekendste toepassing van de blockchain. Voor het ontwikkelde landen in het westen hebben de munten een beperkt nut, namelijk alleen als belegging heeft het een waarde.

Maar als echt geld zijn cryptomunten nauwelijks te gebruiken en dat is ook niet nodig, volgens De Bont. Ons financieel stelsel functioneert prima. Maar dat ligt soms anders in opkomende economieën. “In landen als Venezuela of Turkije, met een torenhoge inflatie, bieden cryptomunten een prima bescherming tegen overheden die te veel geld bijdrukken. Ook voor landen in oorlog, zoals nu Oekraïne, bieden cryptomunten een goede bescherming”, stelt De Bont.

Mark de Bont is een van de deelnemers aan het Crypto Event van Business Insider Live, donderdag 24 maart a.s. om 20.00 uur. Kijk hier voor meer informatie en schrijf je in!

Verdien 15 euro tradingtegoed

Als je je nu inschrijft voor Business Insider Live krijg je gratis 15 euro tradingtegoed bij LiteBit.