Zesendertig jaar nadat hij met golfen begon, is het de Schot Gerry Kelly gelukt: een hole-in-one slaan. Het bijzondere is zijn handicap: hij is blind.

Het wonder gebeurt op 2 augustus van dit jaar op de golfbaan van het Schotse kuststadje Montrose, honderd kilometer ten noorden van hoofdstad Edinburgh. Kelly doet daar mee aan een toernooi voor blinde golfers, schrijft de Daily Mail. Het is even na het middaguur, de harde wind is net gaan liggen.

De 75-jarige Schot komt aanlopen op hole twaalf. Een slag moet voldoende zijn om de green te halen, het gebied rond de vlag waar het gras het kortst is gemaaid.

Kelly houdt de club voor zijn borst. Zijn vrouw Mary (70) pakt de ijzeren zes beet en leidt Kelly naar de plaats waar zij de witte bal met honderden putjes op een plastic pinnetje heeft gelegd. Mary plaatst de club achter de bal en vertelt haar man hoe ver het naar de vlag is, zo’n 140 meter. Ze doet een stap opzij.

Kelly zwaait de club naar achteren tot boven zijn rechterschouder, houdt even stil en zwiept met een vliegende vaart de club naar beneden richting de bal. Een luide tik klinkt. Kelly weet meteen dat hij de bal goed heeft geraakt. Dat hoort hij. Dat voelt hij.

Mary vertelt dat de bal over de vier bunkers voor de green is gevlogen. Mooi! De bal moet in de buurt van de vlag liggen. Waar precies kan Mary niet zien, omdat de green hoger ligt dan de afslagplaats. Samen lopen ze ernaartoe om de bal te zoeken.

Erfelijke oogziekte

Het is een bekend patroon voor het echtpaar, dat al tientallen jaren te vinden is op golfbanen. Bij Kelly wordt in 1971 de ziekte van Stargardt vastgesteld, een erfelijke oogaandoening die het netvlies langzaam aantast. Elk jaar ziet de Schot iets minder, tot hij in 1980 noodgedwongen moet stoppen met zijn baan als labmanager in de chemische industrie.

Kelly wil niet achter de geraniums zitten. Hij raakt geïnspireerd door een artikel in een lokale krant over de Amerikaan Pat Browne Jr, de meest succesvolle blinde golfer ooit. Browne verliest zijn zicht na een auto-ongeluk in 1966, maar weet na een lange revalidatieperiode de golfsuccessen uit zijn studentenjaren te evenaren. Als eerste blinde golfer slaagt hij erin om een hole-in-one te slaan.

Dat wil Kelly ook. "Ik had nog nooit golf gespeeld, zelfs niet voordat ik blind werd. Maar zijn verhaal greep me erg aan", zegt hij tegenover de Daily Mail.

Kelly leert golfen en richt in 1986 de Schotse bond voor blinde golfers op. Later helpt hij anderen om hetzelfde te doen in Engeland, Australië en Japan.

Eindelijk gelukt

Zesendertig jaar lang speelt Kelly al golf, en zeker niet onverdienstelijk. In de jaren negentig wint hij meerdere grote toernooien voor blinde golfers, met als hoogtepunt de British Blind Open Championship in 1996.

Maar een hole-in-one zit er al die jaren niet in. Tot 2 augustus 2016.

Kelly en zijn vrouw lopen de green op van de twaalfde hole, op zoek naar de bal. Maar die is nergens te zien. Misschien heb ik 'm wel te goed geraakt, denkt Kelly. Zo goed, dat de bal over de green is geschoten en in het hoge gras is beland.

Mary controleert voor de zekerheid de hole. En daar ligt de bal, ingeklemd tussen de vlag en de rand van het putje. "Ik kon niet geloven dat ik erin geslaagd was een hole-in-one te slaan", aldus Kelly. "Ik ben er erg blij mee, maar eigenlijk is het gewoon een bonus voor wat al een fantastisch shot was."

Verzekering voor hole-in-one

De kans dat een gemiddelde golfer de bal in een keer in de hole slaat, is ongeveer één op 12.500. Des te knapper is het dat Kelly het is gelukt, terwijl hij nagenoeg blind is. De Schot ziet een klein beetje aan de randen van zijn gezichtsveld, maar te weinig om normaal te functioneren. Lezen kan hij bijvoorbeeld niet.

Als een golfer een hole-in-one slaat, is het traditie dat hij of zij het hele clubhuis trakteert op een rondje van de bar. Dat kan uitdraaien op een dure grap van honderden euro's. Daarom kun je je verzekeren voor een hole-in-one.

In Nederland kan dat bijvoorbeeld bij VerzekeringDirect en Meeùs, die een hole-in-one-uitkering van 250 tot 350 euro hebben opgenomen in hun golfverzekering. "Slaat u een hole-in-one? Dan vergoedt Meeùs de kosten van uw 'rondje'", schrijft de verzekeraar.

Hoe zit dat bij Kelly? Die kreeg een staande ovatie van iedereen in het clubhuis na zijn prestatie, vertelt hij aan de Daily Mail. Hoeveel de rekening aan de bar uiteindelijk bedroeg en of hij daarvoor verzekerd is, meldt de krant niet.

De Schotse bond voor blinde golfers geeft op Facebook een hint. "Looking forward to the drinks at Kinross!", schrijven ze na de opmerkelijke prestatie van Kelly. Kinross is de plek waar het volgende golftoernooi plaatsvindt, komend weekend. Kelly kan maar beter een goedgevulde portemonnee meenemen.