• Het beeld voor je portemonnee is in september behoorlijk diffuus, met stijgende huizenprijzen en spaargeld dat door de inflatie minder waard wordt.
  • Lagere prijzen van benzine en diesel bieden verlichting voor automobilisten, maar gas- en stroom worden juist duurder.
  • Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

September stond voor een groot deel in het teken van de fiscale plannen van het kabinet-Schoof. Op Prinsjedag werd onder meer bekend dat er in 2025 een extra belastingschijf komt en dat tarief voor de vermogensbelasting in box 3 op 36 procent blijft staan.

Huiseigenaren blijven intussen profiteren van extreme prijsstijgingen, wat voor starters op de huizenmarkt juist voor extra uitdagingen zorgt,

Opvallend is verder dat de prijzen van benzine en diesel in september opnieuw zijn gedaald, terwijl stroom en gas duurder zijn geworden.

Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Bekijk het overzicht van Blik op je Geld voor de maand september:

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: woning gemiddeld €50.000 meer waard in 12 maanden

De huizenprijzen zijn in augustus met ruim 11 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat is de sterkste stijging in twee jaar, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

De gemiddelde transactieprijs kwam vorige maand uit op een piekniveau 466.207 euro. Een jaar eerder betaalden huizenkopers gemiddeld nog 416.595 voor een woning. In twaalf maanden tijd is een gemiddelde woning dus ongeveer 50.000 euro meer waard geworden.

Het CBS vergelijkt de snelle stijging van de huizenprijzen met 2021, toen de prijzen ook hard opliepen. Het verschil met die periode is dat de hypotheekrente toen op een ultra-laag niveau lag.

Tegenwoordig bewegen de rentes van langere rentevaste periodes al enige tijd rond de 4 procent, hoewel inmiddels wel sprake is van een lichte daling.

Wat ook meespeelt bij de hogere huizenprijzen is de sterke stijging van de lonen sinds 2023. Daardoor kunnen huizenkopers een hogere maximale hypotheek krijgen, waarmee ze hoger kunnen bieden.

Lees ook: Kan daling hypotheekrente op tegen stijging van de huizenprijs? Zo pakt dat uit


Hypotheekrente: licht dalende trend

De hypotheekrente vertoont een licht dalende trend na maanden op ongeveer hetzelfde niveau te hebben gebivakkeerd, zoals de bovenstaande grafiek toont. Van mei tot en met half augustus lagen de gemiddelde hypotheekrentes voor de populairste rentevaste periode van 10 jaar op zo'n 3,9 procent voor hypotheken met NHG-garantie en 4,3 procent zonder NHG.

Sinds eind augustus zijn de tarieven licht gedaald, waarmee de gemiddelde rentes voor 10 jaar vast met en zonder NHG nu op respectievelijk 3,64 procent en 4,14 procent uitkomen.

Hoewel hypotheekrentes langzaam zakken met steeds enkele honderdsten per week, is er bij elkaar opgeteld inmiddels sprake van een daling van 0,26 procentpunt bij de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG.

Het kabinet-Schoof heeft op Prinsjesdag de fiscale plannen voor 2025 gepresenteerd. Daarin staan geen wijzigingen voor de hypotheekrenteaftrek, maar het belastingvoordeel voor huiseigenaren kan volgend jaar toch lager of juist hoger uitpakken door de invoering van een extra belastingtarief in box 1 van de inkomstenbelasting.

Lees ook: Waarom je in 2025 mogelijk minder hypotheekrenteaftrek krijgt met een lager inkomen (en méér aftrek met hoger inkomen)


Sparen: Spaarrente 1 %-punt onder inflatie

De prijzen van producten en diensten waren in augustus gemiddeld 3,6 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee is de inflatie een fractie gedaald ten opzichte van juli toen de gemiddelde prijsstijging 3,7 procent bedroeg.

Ondertussen ligt de hoogste variabele spaarrente in Nederland nog steeds op hetzelfde niveau van 2,6 procent, blijkt uit gegevens van Spaarinformatie.nl. Dit is al sinds mei dit jaar het geval.

De spaarrente ligt dus 1 procentpunt onder het niveau van de inflatie, wat het moeilijker maakt om spaargeld waardevast te houden, zoals de bovenstaande grafiek ook toont.

De spaarrentes voor vrij opneembare spaarrekeningen bij de grootbanken ABN Amro, Rabobank, ING en ASN Bank (Volksbank), waar veel Nederlanders een rekening hebben, liggen nog lager. De tarieven variëren tussen de 1,5 procent en 1,75 procent.

Lees ook: Dit betaal je in 2025 aan vermogensbelasting in box 3 op sparen en beleggen: 4 voorbeelden


Beurs: beurzen VS op records, AEX beweegt vlak

De maand september werd voor beleggers gedomineerd door renteverlagingen van centrale banken. In Europa verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente met een kwartje; de Amerikaanse centrale bank koos voor een forsere stap van een half procentpunt.

De reactie op aandelenmarkten lopen enigszins uiteen. In de VS hebben belangrijke beursindices nieuwe records opgezocht en blijft de trend opwaarts. In Europa gaat het minder hard, zoals te zien is aan de grafiek van de Amsterdamse AEX-index hierboven. Die laat per saldo een vrij vlakke beweging zien in september.

Nu de ECB en de Federal Reserve lijken in te zetten op een cyclus van renteverlagingen, zijn de verwachtingen van analisten voor de beurs op de korte termijn vrij positief. Toch zijn er ook risico's, met name in de VS.

Door voor een grote renteverlaging te kiezen in september gokt de Amerikaanse centrale bank erop dat de inflatie inderdaad onder controle is. Mocht dat niet het geval blijken te zijn, dan komt de Federal Reserve in een lastig parket terecht.

Lees ook: Bazooka van centrale bank brengt Amerikaanse beurzen naar nieuwe records…maar grote rentestap is niet zonder risico


Benzine: prijsdaling zet door

Prijzen van ruwe olie vertonen al een paar maanden een dalende trend en die zette door in september. Aan het eind van de maand noteerde een vat Brent-olie op zo'n 72 dollar, wat ongeveer 8 dollar lager was dan begin september.

De daling van olieprijzen heeft mede te maken met economische groeivertraging in China die de vraag naar energie drukt. Tegelijk is het aanbod van ruwe olie relatief hoog, mede omdat Amerikaanse olieproducenten veel olie op de markt brengen.

Lagere olieprijzen hebben hun weerslag op de prijzen van benzine en diesel. Een liter ongelode benzine kostte eind september 1,87 euro, ongeveer 5 cent minder dan aan het begin van de maand.

Een liter diesel kostte eind september 1,61 euro, ongeveer 3 cent minder dan aan het begin van de maand.

Lees ook: Beleggers die inzetten op een daling van de olieprijs lopen in een val: de vraag naar energie gaat alleen maar stijgen, volgens Bank of America


Stroom: variabele tarieven fors hoger

De prijzen van stroom en gas zijn in september gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat geldt vooral voor de variabele tarieven. Zo zijn de variabele stroomprijzen gemiddeld genomen met bijna 17 procent omhoog gegaan, blijkt uit data van financiële prijsvergelijker Pricewise.

Bij de vaste contracten ging het minder hard, want de tarieven voor 1 jaar vast gingen gemiddeld met 1,5 procent omhoog in september op maandbasis.

Wel liggen de stroomprijzen nog flink lager dan een jaar geleden. Zo staat de variabele stroomprijs in september 33 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.


Gas: prijzen in de lift

Het patroon bij de gasprijzen is vergelijkbaar met dat van de stroomprijzen, Variabele gastarieven stegen in september met 7 procent vergeleken met augustus en de gemiddelde prijzen voor 1-jaarscontracten klommen in september met 1,5 procent op maandbasis.

Ook hier geldt dat de gastarieven op jaarbasis duidelijk lager noteren in september, met een min van ruim 14 procent voor de variabele tarieven en een daling van 20 procent voor vaste contracten.

"De geopolitieke onzekerheden rondom de energievoorziening blijven de prijzen beïnvloeden. De onzekerheid over alternatieve gasroutes en stijgende inkoopprijzen op de energiemarkt zorgen voor opwaartse druk", geeft energie-expert Ewoud van de Kolk van Pricewise aan. "Met de winter in aantocht kunnen verdere prijsstijgingen in de komende maanden niet worden uitgesloten, vooral als er geen oplossing komt voor de bevoorradingsproblemen."

Lees meer over geldzaken: