- Maart is een onrustige maand voor je portemonnee. Huizenprijzen staan onder druk en beurskoersen zijn gedaald door zorgen over zwakke banken.
- Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen: vaste energiecontracten zijn terug van weggeweest en de kloof tussen de inflatie en spaarrentes is iets minder groot.
- Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
Financiële markten zijn flink in beweging en dat heeft ook gevolgen voor je portemonnee in de maand maart.
Op de beurs gaat het niet al te best, want er heerst behoorlijke onrust vanwege zorgen over zwakke banken. En huizenprijzen zijn in februari voor het eerst in tien jaar op jaarbasis gedaald.
Tegelijk zijn er ook een aantal meevallers voor je financiële situatie. Zo is het weer mogelijk om energiecontracten af te sluiten waarbij de prijs voor 1 jaar vastligt, tegen relatief lage tarieven. Verder stijgt de variabele spaarrente, waardoor het gat tussen de inflatie en spaarrentes een beetje kleiner wordt.
Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?
Bekijk hieronder de Blik op je Geld van maart 2023.
Download hier de app voor Upday Nieuws
Huizenprijs: een daling op jaarbasis
De gemiddelde huizenprijs is in februari met 0,8 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder, zo meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster deze maand. Voor eerst in 10 jaar zijn huizen hiermee op jaarbasis goedkoper geworden.
Ten opzichte van januari was er in februari 2023 sprake van een afname van de gemiddelde woningprijs met 1,5 procent.
Economen bij ABN AMRO denken dat de huizenprijs dit jaar 6 procent kan dalen. Voor huiseigenaren is dat wellicht minder prettig, maar voor starters op de woningmarkt die grote moeite hebben om een betaalbare woning te bemachtigen, is dit niet per se slecht nieuws.
Volgens economen van Rabobank kan bij een verdere daling van huizenprijzen de betaalbaarheid van woningen verbeteren, zeker als lonen stijgen in het kielzog van de inflatie. Van belang is wel dat de hypotheekrente dan in ieder geval niet veel verder stijgt.
Hypotheekrente: stijging of daling?
Maart is een zeer onrustige maand voor de hypotheekrente. Dat heeft alles te maken de onrust op financiële markten.
In de eerste weken van maart steeg de hypotheekrente behoorlijk snel. Richting het einde van de maand is weer een lichte daling ingezet.
In de bovenstaande grafiek hebben we de gemiddelde hypotheekrentes voor de rentevaste perioden van 10 jaar weergegeven met en zonder de NHG-verzekering. Voor de hypotheekrente zonder NHG gaat het om leningen die tegen 100 procent van de marktwaarde zijn afgesloten. De data komen van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.
De aanvankelijke stijging van hypotheekrentes was een reactie op een eerdere stijging van rentes op de kapitaalmarkt in verband met de hoge inflatie. Maar door de onrust op financiële markten rond zwakke banken en een mogelijke crisis, zijn rentes op kapitaalmarkten in de loop van de maand gaan dalen.
In onzekere tijden zetten beleggers vaak hun geld in op staatsobligaties, die als relatief veilige beleggingen worden gezien. Daardoor worden deze schuldpapieren meer waard, met als gevolg dat de rentes dalen. Dit heeft ook weer invloed op hypotheekrentes.
Het blijft echter zeer lastig om de verdere ontwikkeling van de hypotheekrente te voorspellen: aan de ene kant blijft de ontwikkeling van de inflatie van belang. Als de inflatie hoog blijft, zou dat opwaartse druk op rentes moeten geven. Anderzijds speelt de onrust rond banken, die de marktrentes van relatief veilige obligaties omlaag duwt en daarmee ook invloed heeft op de hypotheekmarkt.
Lees meer: Hypotheekrente daalt opvallend snel: geldverstrekkers strijden om slinkende groep klanten
Sparen: kloof met inflatie iets minder groot
Spaarrentes zitten weer een beetje in de lift. De hoogste spaarrente op vrij opneembare rekeningen lag deze maand bij in Nederland gevestigde banken op 1,6 procent, volgens gegevens van de site spaarinformatie.nl.
Bij neobank Bunq kun je je spaargeld zelfs wegzetten tegen een rente van 2 procent. Het is alleen wel een rekening met beperkende voorwaarden. Zo geldt de rente tot een tegoed van maximaal 100.000 euro en er zitten beperkingen aan geldopnames.
Ondertussen is de Nederlandse inflatie in februari licht toegenomen tot 8 procent. In januari bedroeg de gemiddelde stijging van prijzen van goederen en diensten nog 7,6 procent. Wel is de inflatie vanaf het piekniveau van afgelopen september flink gezakt.
Niettemin is er nog steeds een gapend gat tussen spaarrentes en de inflatie. Dit betekent dat de zogenoemde reële spaarrente, waarbij je een correctie toepast voor de inflatie, nog altijd fors negatief is. Anders gezegd: de rentevergoeding is veel te laag om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld met 1.000 euro spaargeld over een jaar evenveel spullen kunt kopen als nu.
Beurs: AEX daalt door zorgen over banken
In februari is er een einde gekomen aan de beursrally van begin dit jaar en in maart zijn aandelenkoersen gedaald, vooral door de oplaaiende onrust rond banken. De AEX-index staat sinds eind december nog wel zo'n 4 procent in de plus.
Beleggers zijn geschrokken door problemen bij banken in de VS en in Europa, waar de Zwitserse bank Credit Suisse halsoverkop is overgenomen door branchegenoot UBS onder begeleiding van de Zwitserse overheid.
Deze ontwikkelingen laten zien hoe de eerdere stijging van rentes druk zet op het financiële systeem. Dit schept extra onzekerheid voor beleggers.
Obligatiemarkten geven inmiddels signalen af dat de kans op een recessie in de VS flink is toegenomen. Op aandelenmarkten is dat echter nog niet terug te zien. De risico's voor aandelen zijn echter wel flink verhoogd, signaleren beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.
Lees meer: Kans op recessie in de VS stijgt: daar houdt de aandelenmarkt nog geen rekening mee
Prijs diesel lager
De prijs van benzine is in maart ongeveer gelijk gebleven vergeleken met een maand geleden. De prijs van diesel is sinds begin februari nog wat verder gezakt.
De dieselprijs lag op 13 maart op gemiddeld 1,65 euro per liter, tegen 1,83 euro voor een liter ongelode benzine.
In brede zin volgen de prijzen aan de pomp de ontwikkeling van de olieprijs met enige vertraging. Olieprijzen zijn in de afgelopen vier weken gedaald.
De prijs van Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, tikte op 24 maart een niveau van 75 dollar per vat aan, tegen een prijs van ongeveer 84 dollar per vat een maand eerder. De kans is hiermee toegenomen dat prijzen van benzine en diesel de komende weken wat gaan dalen.
De neerwaartse prijsontwikkeling van olie is volgens verschillende economen een teken dat er een wereldwijde recessie op komst is. Als de economie krimpt, daalt de vraag naar grondstoffen en dat zorgt voor een neerwaartse druk op de olieprijzen.
Lees meer: Verschil in prijs Euro 98 premium benzine en gewone Euro 95 loopt op naar 17 cent per liter
Stroom: vaste contracten terug van weggeweest
Energieleveranciers beginnen weer mondjesmaat vaste contracten aan te bieden. In maart registreerde financiële vergelijker Pricewise vijf partijen die contracten aanboden waarbij stroom- en gasprijzen 1 jaar vaststaan.
Energieleveranciers boden sinds afgelopen augustus nog amper vaste contracten aan, omdat de energieprijzen sterk schommelden.
De gemiddelde stroomprijs die Pricewise bijhoudt wordt getoond in de bovenstaande grafiek. Te zien is dat de variabele prijzen van stroom verder zijn gedaald in maart. Het gaat hier om prijzen voor nieuwe klanten.
De gemiddelde variabele prijs voor nieuwe stroomcontracten, exclusief belastingen, is gedaald naar bijna 0,22 euro per kWh. Inclusief de energiebelasting, de ODE-belasting en de btw komt dit neer op ongeveer 0,37 euro per kWh.
De gemiddelde stroomprijs voor een vast contract van 1 jaar lag op 0,21 euro per kWh. Met de belastingen opgeteld komt dat uit op ongeveer 0,36 euro per kWh. Hiermee liggen prijzen per saldo net onder het maximum van het prijsplafond voor energie, dat op 0,40 euro per kWh is vastgesteld.
De daling van stroomprijzen volgt de lagere prijzen op groothandelsmarkten van begin dit jaar, concludeert Pricewise. De kenners merken op dat het een kwestie van tijd is tot alle energieleveranciers tarieven onder het prijsplafond zullen aanbieden.
Gasprijs: vaste prijs lager dan variabele prijs
Ook voor gas zijn er vanaf maart weer vaste contracten beschikbaar. Pricewise registreerde vijf partijen die een contract met een vaste prijs voor 1 jaar aanbieden.
Bij vaste contracten voor nieuwe klanten ligt de gemiddelde prijs per kuub, exclusief belastingen, in maart op ongeveer 0,68 euro. Met belastingen opgeteld komt dat neer op een prijs van ongeveer 1,28 euro per kuub.
De variabele prijzen voor gas zijn in maart fors gedaald, maar liggen per saldo nog iets boven de vaste prijzen. Bij variabele contracten voor nieuwe klanten ligt de gemiddelde prijs per kuub, exclusief belastingen, in maart op ongeveer 0,83 euro, volgens de data van Pricewise. Inclusief belastingen gaat het dan om gemiddeld 1,43 euro per kuub voor nieuwe variabele contracten.
Gasprijzen voor consumenten volgen de neerwaartse trend van de gasprijs op groothandelsmarkten. De verwachting is dat dit zal leiden tot een verdere daling van prijzen voor consumenten.
Lees meer over geldzaken:
- Verspakket bij Jumbo, Albert Heijn en Picnic heeft vaak dezelfde prijs: €4,29 voor soep en €5,49 voor maaltijdpakket
- Vermogensbelasting in box 3 ‘op z’n vroegst’ in 2027 op basis van daadwerkelijk rendement voor sparen en beleggen – dit is een mogelijk alternatief
- De beste ‘griezelcitaten’ over de beurs van zeepbelexperts Nouriel Roubini en Jeremy Grantham uit een nieuwe documentaire