Maart is traditioneel dé Belastingmaand voor veel Nederlanders: de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting gaat dan van start. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat telt voor je portemonnee.
Zo kampen spaarders nog altijd met extreem lage rentes, terwijl de Nederlandse inflatie flink in opmars is. Spaarders worden dus slapend armer.
Tegelijk betekent de lage rente dat huiseigenaren met een hypotheek extreem goedkoop kunnen blijven lenen. Dat fenomeen wordt ondersteund aanhoudend lage rentes op financiële markten. Zo kon de Nederlandse overheid vrijdag voor tien jaar lenen tegen een rente van slechts 0,1 procent.
Een ander opvallend fenomeen is dat het vooralsnog best aardig gaat op de beurs, ondanks sombere verhalen over afkoeling van de economie in onder meer Duitsland en Frankrijk. De vraag is wel of aandelenmarkten bestand zijn een lawine van slecht nieuws, mocht er serieuze groeivertraging komen.
Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld? Bekijk hieronder de Blik op je Geld van maart 2019.
Download hier de app voor Upday Nieuws
De huizenprijs: barstjes in de stijgende lijn
Kijk je naar de ontwikkeling van huizenprijzen vergeleken met een jaar geleden, dan ziet de stijging van de gemiddelde huizenprijs er nog altijd indrukwekkend uit. Zo lag de gemiddelde huizenprijs in februari dit jaar op 298.717 euro. Dat is 8,5 procent méér dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Tegelijk zijn er tekenen dat de huizenmarkt afkoelt en dat er een eind komt aan de extreme prijsstijgingen. Als je kijkt naar de kortetermijnontwikkeling van huizenprijs is zichtbaar dat het minder hard gaat.
In het vierde kwartaal van afgelopen jaar daalde de huizenprijs in 1 op de 5 gemeenten, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat is een groter percentage dan eerder, zo signaleerde huizensite Calcasa. In de eerste helft van 2018 daalde de huizenprijs op kwartaalbasis slechts in 1 op de 20 gemeenten.
Economen van ING voorzien dat de gemiddelde huizenprijs eind 2020 nog maar met 2,5 procent stijgt op jaarbasis.
Voor starters op de woningmarkt is een gematigde stijging van de huizenprijs uiteraard goed nieuws. Want in de huidige markt is het zeker in gewilde regio's steeds moeilijker voor starters om een huis te bemachtigen.
Wil je weten wat je voor de gemiddelde huizenprijs van ongeveer 3 ton in Nederland in verschillende regio's kan krijgen?
Lees dit artikel: Zoveel huis krijg je voor €300.000 in 5 regio’s waar de huizenprijzen knallen of juist nauwelijks stijgen
De hypotheekrente: kans op stijging steeds kleiner
Op financiële markten knetterde het deze week. Rentes voor staatsleningen in Duitsland en Nederland zijn tot bodemniveaus gedaald. Zo lag de marktrente voor de Nederlandse tienjarige staatslening vrijdag op 0,1 procent!
De tienjarige staatslening is een belangrijk anker voor de hypotheekmarkt. Langlopende hypotheekrentes reageren meestal op schommelingen van de tienjarige staatsrente.
Vraag is dus of geldverstrekkers de komende weken de toch al lage hypotheekrentes nog verder omlaag duwen. Deze week lag de gemiddelde hypotheekrente voor tien jaar vast mét NHG-garantie op 1,8 procent.
Twijfel je over het kiezen van een rentevaste periode voor je hypotheek? Lees dan ook dit artikel op Business Insider: Je hypotheek opdelen in stukken met verschillende hypotheekrentes: hier moet je op letten bij een ‘rentemix’
Sparen: waarde spaargeld verdampt sneller
Alles wordt duurder! De Nederlandse inflatie bereikte in februari een niveau van 2,6 procent.
De gemiddelde prijsstijging van het mandje van goederen en diensten dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijhoudt, ligt ver boven het niveau van de Nederlandse spaarrentes. Het is dan ook niet mogelijk om spaargeld waardevast te houden door de opbrengst ervan te laten meegroeien met de toename van het levensonderhoud.
Variabele spaarrentes bevinden zich op bodemniveaus. Een variabele spaarrente van 0,35 procent is het absolute maximum. Maar zelfs als je spaargeld twintig jaar vast zet, krijg je hooguit 1,8 procent rente per jaar. Dat is niet genoeg om de inflatie bij te benen.
Het slechte nieuws: de hoogte van de spaarrente wordt sterk beïnvloed door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die wil de rente voorlopig laag houden, omdat het gemiddelde niveau van de inflatie in de eurozone relatief laag is.
De Nederlandse inflatie loopt uit de pas met de rest van de eurozone, maar daar heeft de ECB geen boodschap aan.
Beurs: herstel aandelen in eerste kwartaal 2019
Brexit, economische dip in Duitsland en Frankrijk, handelsspanningen tussen de VS en China. Genoeg om over te somberen. Toch laat de beurs de afgelopen maanden per saldo een ander beeld zien. Aandelenmarkten kruipen gestaag omhoog. De Amsterdamse AEX-index staat voor dit jaar vooralsnog op een plus van zo'n 12 procent.
Vraag is wel of beleggers de economische en politieke risico's voldoende meewegen. Afgelopen vrijdag ging er schokgolfje door de aandelenmarkt, toen bleek dat Duitse en Franse industriecijfers bijzonder mager waren.
Het is dan ook van groot belang om het risico van tegenvallers niet te onderschatten. "Er zit op dit moment meer goed dan slecht nieuws ingeprijsd in de koersen", schreef onafhankelijk marktanalist Michael Nabarro eerder deze maand op Business Insider.
Lees hier de marktanalyse van Michael Nabarro: De beurs kan nieuwe records neerzetten, maar wees alert: er zit veel goed nieuws ingeprijsd in de beurskoersen
De benzineprijs kruipt omhoog, maar let ook op de olieprijs
De ontwikkeling van benzine- en dieselprijzen valt niet los te zien van de oliemarkt. De ruwe olieprijs bewoog de afgelopen maanden in lijn met de aandelenmarkt: beetje bij beetje omhoog.
Maar ook hier geldt: één van de belangrijkste factoren is de inschatting van handelaren over de ontwikkeling van de wereldeconomie. Dat bepaalt immers ook hoe de vraag naar energie zich ontwikkelt.
De afgelopen maanden overheerste het optimisme, maar de vraag is of dat zo blijft. Opvallend genoeg gingen aandelenkoersen en olieprijzen afgelopen vrijdag eensgezind omlaag, in reactie op berichten over de afkoeling van de Europese economie.
Een blik op de grafiek van benzine- en dieselprijzen hierboven laat zien dat die sinds eind december gestaag zijn gestegen. Al toont de dieselprijs sinds eind februari een vlakke ontwikkeling. Gemiddeld bedraagt de dieselprijs 1,37 euro per liter. Voor benzine ligt de gemiddelde prijs op 1,62 euro per liter.
Zoek je naar manieren op de besparen op je tankkosten? Lees dit artikel: Tank niet op maandag – en 7 andere trucs om geld te besparen aan de pomp
De vaste stroomprijs daalt verder
Boosheid alom in de afgelopen maanden over de stijging van energieprijzen. Daarbij ging het vooral om de variabele prijzen van stroom en gas die elk halfjaar worden aangepast.
Maar de energiemarkt staat niet stil. Dat kun je goed zien aan de prijzen van energiecontracten waarbij de prijs 1 jaar of 3 jaar vaststaat. Die worden iedere maand aangepast en daar is sinds de jaarwisseling juist een kentering te zien.
Neem de gemiddelde stroomprijs voor 1 jaar vast in de grafiek hierboven: die daalt sinds de jaarwisseling. "Voor stroom liggen de tarieven voor vast nu een paar procent onder de halfjaarstarieven voor variabel", signaleert online consumentenadviseur Pricewise.nl.
Het kale tarief voor één jaar vast ligt gemiddeld op 7 cent per kilowattuur. Het gaat hier om de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ongeveer 15 cent per kilowattuur, bovenop de kale stroomprijs.
Het kale tarief voor 1 jaar vast van 7 cent per kilowattuur is lager dan het gemiddelde variabele tarief van 7,17 cent.
Opvallend genoeg ligt het gemiddelde tarief voor 3 jaar vast nóg lager dan het 1 jaarstarief, te weten 6,6 cent per kilowattuur. Dat laatste duidt op een verwachting in de markt van dalende stroomprijzen.
... en de vaste gasprijs valt ook terug
Voor gas is het beeld vergelijkbaar met dat van stroom, waarbij de verschillen tussen variabele tarieven en vaste prijzen nog wat groter zijn. "De vaste tarieven voor gas liggen ruim 10 procent lager dan de (halfjaars) variabele tarieven", aldus Pricewise. "De vaste instaptarieven zijn zeker voor gas op dit moment dus voordeliger."
Volgens Pricewise is het nog wel gissen wat de variabele tarieven op 1 juli 2019 zullen doen.
Het kale gastarief voor 1 jaar vast bedraagt gemiddeld 27,6 cent per kuub, terwijl het variabele tarief op 31 cent per kuub ligt. Voor 3 jaar vast betaal je gemiddeld 26,9 cent per kuub.
Bij de kale gasprijs moet je nog ongeveer 40 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.
Lees meer over geldzaken:
- Een eigen laadpaal voor mijn elektrische auto. Wat kost dat? En verdien ik het wel terug?
- Slimme aftrekposten voor je belastingaangifte 2018: dit zijn de 15 interessantste mogelijkheden
- In een off-grid tiny house krijg je nooit meer een energierekening – maar dat is niet voldoende om snel miljonair te worden