• Met de afsluiting van de maand juni is één ding duidelijk: wie een huis en aandelen heeft, zag z’n vermogen stijgen in de eerste helft van dit jaar.
  • Opvallend is verder dat de maandenlange daling van energieprijzen op z’n eind lijkt: gasprijzen zitten weer in de lift.
  • Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

De eerste helft van 2024 zit er vrijwel op en daarmee is het een goed moment om de balans op te maken voor je persoonlijke financiën. Opvallend is daarbij allereerst dat Nederlanders met vermogen in de vorm van een huis en/of aandelen, aardig konden profiteren van stijgende huizenprijzen en hogere aandelenkoersen.

Wat betreft de woonlasten voor huiseigenaren is het al maanden niet heel spannend, want hypotheekrentes komen nauwelijks in beweging. Huurders moeten overigens wel opletten want per 1 juli gaan huurprijzen weer omhoog.

Op de energiemarkt is maandenlang sprake geweest van dalende prijzen voor stroom en gas. Maar in juni lijkt vooral voor gas een kentering op handen, met variabele en vaste prijzen die duidelijk hoger liggen dan in de voorgaande maand.

Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Bekijk hieronder de Blik op je Geld van juni 2024.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: plus van bijna 9%, piek juli 2022 overtroffen

Bron: CBS/Kadaster
Bron: CBS/Kadaster

De prijzen van bestaande koopwoningen kwamen in mei gemiddeld 8,6 procent hoger uit dan in dezelfde maand een jaar eerder, bleek eerder deze week uit de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Het gaat om de grootste stijging dit jaar. Volgens de prijsindex, waarin rekening gehouden wordt met kwaliteitsverschillen tussen woningen, piekte de gemiddelde huizenprijs in juli 2022. In mei dit jaar is die piek overtroffen. De prijzen lagen 1,8 procent hoger dan in de zomer van 2022.

De gemiddelde transactieprijs - waarin kwaliteitsverschillen tussen woningen niet zijn meegenomen - kwam in mei uit op 445.430 euro. Daarmee was de gemiddelde woning 41.000 euro duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Toen lag de transactieprijs op bijna 404.000 euro.

De transactieprijs nadert ook het record van augustus 2022, toen de gemiddelde transactieprijs op 446.263 euro lag. Eerder zeiden economen van ING te verwachten dat het record van augustus 2022 dit jaar overtroffen zou worden.

Lees ook: De huizenprijzen stijgen, maar als je rekening houdt met inflatie is je woning een stuk minder waard


Hypotheekrente: nauwelijks beweging

De gemiddelde hypotheekrente liet nauwelijks beweging zien in juni. De bovenstaande grafiek met gegevens van Van Bruggen Adviesgroep toont de renteontwikkeling voor hypotheken met de populairste rentevaste periode van 10 jaar.

Te zien is dat gemiddelde rente voor 10 jaar vast met NHG-verzekering in juni bleef hangen op ongeveer 3,91 procent en dezelfde rente zonder NHG op ongeveer 3,33 procent.

Volgens Van Bruggen Adviesgroep voerden geldverstrekkers afgelopen week wel veel renteverlagingen door, maar bij een beperkt aantal rentes. De grootste verlaging was te zien bij de gemiddelde variabele hypotheekrente. Deze is al enige tijd hoger dan de gemiddelde vaste rentes, wat enigszins bijzonder is omdat de zekerheid van vaste rentes doorgaans duurder is.

De gemiddelde variabele rente ligt nu op 5,2 procent voor hypotheken met NHG en 5,66 procent zonder NHG. Je kunt met deze hogere variabele rente te maken krijgen als je gaat verhuizen en een overbruggingshypotheek afsluit. En mogelijk ook als je de oude hypotheek meeneemt naar de nieuwe woning.

Voorlopig verwacht Van Bruggen geen grote hypotheekrentewijzigingen voor de lange rentevaste periodes.

Lees ook: NHG-hypotheek populairder: hogere financieringsgrens helpt en minder beleggers die woningen kopen


Sparen: hoogste variabele spaarrente lager dan inflatie

De prijzen van producten en diensten waren in mei gemiddeld 2,7 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee is het prijsniveau niet veranderd ten opzichte van april, toen de inflatie ook op 2,7 procent lag.

De hoogste variabele rente voor sparen zonder voorwaarden daalde ondertussen van 3 procent naar 2,6 procent, blijkt uit gegevens van Spaarinformatie.nl. De hoogste rente voor vrij opneembare spaarrekeningen is dus iets onder de inflatie gezakt, zoals de bovenstaande grafiek toont. Dit maakt het weer iets moeilijker om spaargeld waardevast te houden.

Bij de drie grootbanken ABN Amro, Rabobank en ING liggen de variabele spaarrentes tussen de 1,5 en 1,7 procent. Opvallend laag, concludeerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eind mei na onderzoek. Volgens de toezichthouder komt dat door de dominante marktpositie van de banken.

Lees ook: Ik ging op mijn 32e met pensioen. Nu ben ik 46 en moet ik weer aan de slag


Beurs: pas op de plaats na ijzersterk halfjaar

De beursrally van de eerste helft van dit jaar heeft aandelenbeleggers mooie rendementen gebracht, mits ze uiteraard hadden belegd in aandelen die hebben geprofiteerd van de AI-hype.

De Amsterdamse AEX-index boekte nieuwe records boven het niveau van 900 punten. Mede dankzij de sterke prestaties van chipfabrikant ASML noteerde de AEX ruim 17 procent hoger dan bij de start van dit jaar. In juni deed de beurs het wel iets rustiger aan.

Beleggers zetten voor de tweede helft van dit jaar in op renteverlagingen van centrale banken, maar de vraag daarbij is of de hardnekkige inflatie hiervoor voldoende speelruimte biedt. De risico's voor de beurs lijken verder vooral te liggen op het politieke vlak, met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in aantocht, de voortslepende oorlog in Oekraïne en de spanningen in het Midden-Oosten.

Het is dus nog even afwachten of de tweede helft van het jaar net zo rooskleurig wordt op de beurs als de eerste zes maanden van 2024.

Lees ook: Beurs zet recordreeks voort, mede doordat shortspeculanten afhaken – toch moeten beleggers oppassen, volgens JPMorgan


Benzine: prijsdaling voorbij

Olieprijzen zijn in juni weer wat opgekrabbeld en dat heeft ook een einde gemaakt aan de daling van prijzen aan de pomp. De gemiddelde benzineprijs noteerde in de tweede helft van juni op ongeveer 2 euro per liter en daarmee is de dalende trend van mei afgevlakt.

De gemiddelde prijs voor een liter diesel lag op 1,71 euro eind juni, vrijwel gelijk aan medio mei.

De prijs van een vat Noordzee-olie is in juni weer gestegen naar ongeveer 86 dollar. Oliehandelaren wijzen op een combinatie van zorgen over het aanbod van olieproducten, mede door drone-aanvallen van Oekraïne op Russische raffinaderijen. Daarnaast rekent de energiemarkt op een aantrekkende vraag naar benzine en diesel in de zomer, vanwege de start van het zomervakantieseizoen.

Lees ook: Olielandenclub OPEC+ besluit lagere productie tot eind 2024 in stand te houden


Stroom: gematigde prijsbeweging

De prijzen voor vaste stroomcontracten zijn per saldo stabiel gebleven in juni, terwijl de gemiddelde variabele stroomtarieven voor nieuwe klanten licht zijn gedaald.

De gemiddelde variabele stroomprijs ligt in juni op 12,05 cent per kWh en dat is bijna 1 cent lager dan in de voorgaande maand. De stroomprijs voor 1 jaar vast is daarentegen vrijwel gelijk gebleven op 11,7 cent per kWh.

Vaste stroomprijzen zijn gemiddeld genomen dus nog steeds iets lager dan de variabele tarieven, maar de verschillen zijn heel klein geworden.

Bovenstaande prijzen zijn overigens de 'kale' tarieven, dus exclusief de btw en de energiebelasting. "In juni lieten de stroomprijzen een gematigde ontwikkeling zien", signaleert energie-expert Ewoud van de Kolk van prijsvergelijker Pricewise.

Lees ook: Stroomnet raakt overvol: aan je eigen portemonnee denken is nu het beste wat je kan doen, zegt een expert


Gas: stijging prijzen in juni

Voor de gasprijzen is het beeld anders: daar is juist sprake van stijgende tarieven in juni.

Het gemiddelde variabele tarief voor nieuwe klanten ligt op 47,98 cent per kuub in juni en dat is ruim 1,5 cent hoger dan in de voorgaande maand.

De gemiddelde prijs voor 1 jaar vast ligt op 47,16 cent per kuub en dat is ongeveer bijna 3 cent hoger dan in de voorgaande maand. Het gaat hierbij om prijzen exclusief de energiebelasting en de btw.

"De variabele gastarieven zijn met 4 procent gestegen ten opzichte van mei 2024, maar liggen nog steeds 23 procent lager dan in juni 2023. De 1-jaars tarieven zijn met 7 procent gestegen sinds vorige maand, wat nog steeds een daling van 26 procent betekent vergeleken met een jaar geleden", geeft Van de Kolk van Pricewise aan.

Het lijkt er volgens de energiespecialist wel op dat de dalende trend van gasprijzen nu echt is gestopt. "De hogere inkoopprijzen op de groothandelsmarkt die vanaf eind februari gelden, worden nu verwerkt in de prijzen voor consumenten."

Lees meer over geldzaken: