- Stijgende hypotheekrentes en dalende koersen op de beurs raken je portemonnee in juni.
- Huizenprijzen zijn op jaarbasis nog fors gestegen, maar op korte termijn zijn er wel tekenen van enige afkoeling.
- Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
Dalende koersen op de beurs raken je portemonnee in juni 2022. Maar dat is niet het enige. Rentes op de financiële markten kruipen omhoog en dat heeft weer voor een een golfje van hogere hypotheekrentes gezorgd.
Aandelenmarkten hebben te maken met een serieuze correctie en de vraag is hoelang dit aanhoudt. Er is al officieel een sprake van een ‘bear market’, een situatie waarbij aandelenbeurzen vanaf een piekniveau met meer dan 20 procent dalen. Oorzaken achter lagere koersen zijn zorgen over de hoge inflatie en mogelijk een economische recessie.
Intussen blijven de huizenprijzen stijgen, als je een vergelijking maakt met een jaar eerder. Tegelijkertijd stagneert de gemiddelde verkoopprijs op maandbasis, wat een eerste teken kan zijn van afkoeling.
Spaarders hebben eindelijk te maken met een positieve ontwikkeling. Met renteverhogingen van de Europese Centrale Bank in het vooruitzicht, hebben grootbanken de negatieve rentes beperkt. Ook de eerste voorzichtige stijging van spaarrentes op vrij opneembare deposito’s lijkt niet ver weg.
Genoeg nieuwe ontwikkelingen dus die van belang zijn voor je persoonlijke financiën.
Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?
Bekijk hieronder de Blik op je Geld van juni 2022:
Download hier de app voor Upday Nieuws
Huizenprijs: forse stijging op jaarbasis
Volgens de meest recente gegevens zijn huizenprijzen in mei op jaarbasis opnieuw fors gestegen met een plus van 18,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. De stijging ligt hiermee vrijwel in lijn met de afgelopen maanden.
De gemiddelde verkoopprijs van een woning was 429.077 euro afgelopen mei. Daarmee is een gemiddelde woning bijna 70.000 euro euro duurder dan in mei 2021. Maar vergeleken met een paar maanden terug is de verkoopprijs amper gestegen of zelfs gedaald. Zo lag de gemiddelde huizenprijs in januari dit jaar op 435.000 euro.
Hoelang huizenprijzen nog blijven stijgen, hangt mede af van de ontwikkeling van de hypotheekrente. Door onrust op kapitaalmarkt is de gemiddelde hypotheekrente recentelijk voorbij de 4 procent geschoten. De verwachting is verder dat er op korte termijn verdere renteverhogingen volgen.
Economen bij De Nederlandsche Bank verwachten overigens dat de huizenprijzen volgend jaar vanwege de hogere hypotheekrente gemiddeld met slechts 3,7 procent zullen stijgen. In 2024 zal de stijging 2,5 procent bedragen, is de prognose.
Lees ook: Economen van ING, ABN Amro en Rabobank pleiten voor ‘grondige renovatie van de woningmarkt’
Hypotheekrente: de stijging zet door
Hypotheekrentes zijn afgelopen week plots verder omhoog geschoten, in navolging van de sterk opgelopen rentes op kapitaalmarkten.
De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast zonder NHG-verzekering heeft de grens van 4 procent bereikt en staat inmiddels op 4,18 procent. De gemiddelde hypotheekrente voor 30 jaar vast zonder NHG-verzekering staat al op 4,28 procent.
Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep verwacht dat hypotheekrentes vanaf dit punt verder kunnen gaan stijgen. Dit heeft alles te maken met de oplopende rente op obligatiemarkten. Zo is de rente voor de 10-jarige staatslening in Nederland deze maand fors gestegen.
Een hogere hypotheekrente betekent ook dat je minder kunt lenen. Geldverstrekkers berekenen hoogte van de maximale hypotheek onder meer aan de hand van de hypotheekrente en het inkomen van huiseigenaren.
Hoewel de algemene trend van de hypotheekrente omhoog is, zijn er behoorlijk grote verschillen tussen de verschillende aanbieders. Het maakt ook uit hoelang je de rente vastzet.
Lees ook: Hypotheekrente schiet omhoog: dit zijn de hoogste en laagste rentes voor 10 jaar en 20 jaar vast
Sparen: negatieve spaarrentes worden beperkt
De kloof tussen de inflatie en spaarrentes is afgelopen maand iets geslonken. In mei was de inflatie in Nederland 8,8 procent, een fractie lager dan in maart en april. Tegelijk bleef hoogste variabele spaarrente stabiel op 0,05 procent.
Deze verhoudingen betekenen nog steeds dat spaartegoeden rap hun koopkracht verliezen. Anders gezegd: spaarders kunnen in de toekomst met dezelfde hoeveelheid euro's steeds minder spullen en diensten kopen vergeleken met nu.
Maar voor spaarders is er afgelopen maand wel goed nieuws geweest. Drie grootbanken hebben aangekondigd de negatieve spaarrente voor vermogende klanten te beperken. Banken sorteren voor op een verhoging van rentes door de Europese Centrale Bank. Variabele spaarrentes bij spaarbanken kunnen daardoor ook gaan stijgen.
De ECB heeft aangekondigd dat de beleidsrentes in juli met 0,25-procentpunt omhoog gaan. In september volgt nog een renteverhoging en die zal mogelijk groter zijn dan een kwartje. Daarna volgt een "geleidelijk maar duurzaam traject van verdere rentestijgingen."
De belangrijke vraag is uiteraard of commerciële banken hun spaarrentes gaan verhogen in lijn met de verwachte renteverhogingen door de ECB.
Beurs: turbulente maand voor aandelen
De beurs bevindt zich nog altijd in een neergaande fase vanwege zorgen over de hoge inflatie en stijgende rentes. Zo daalde de aandelenmarkt deze maand flink nadat de Amerikaanse centrale bank de rente fors verhoogde. Hogere rentes maken lenen voor bedrijven duurder en zorgen er ook voor dat aandelen relatief minder aantrekkelijk worden vergeleken met vastrentende waarden.
De Amsterdamse AEX-index boekte in juni een verlies van ongeveer 3 procent en noteerde halverwege de maand zelfs op een verlies van meer dan 20 procent ten opzichte van de start van 2022. De laatste dagen is de AEX wel weer iets hersteld.
De daling van de aandelenmarkt verloopt tot nu toe ordentelijk, vinden beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem. Het gebrek aan echte paniek op de beurs, is echter niet per se een goed teken, concluderen de kenners. Volgens hen signaleert hoge beweeglijkheid van de beurs juist vaak dat een bodem is bereikt, wat nu niet het geval is.
Lees meer: De beursdaling verloopt vooralsnog zonder echte paniek: dat is juist geen goed teken
Ook een beursexpert van de Amerikaanse vermogensbeheerder GMO waarschuwt dat aandelen in een zwart scenario nog ruim 30 procent naar beneden kunnen donderen. Hij waarschuwt al jaren voor een zeepbel op de beurs.
Benzine en diesel: de prijzen aan de pomp stijgen weer
De prijzen van benzine en diesel hebben deze maand weer de weg omhoog gevonden. De prijs per liter ongelode benzine is op 13 juni opgeklommen tot 2,37 euro, vergeleken met 2,18 euro een maand geleden. De dieselprijs lag op 13 juni op 2,17 euro, vergeleken met 2,00 euro een maand geleden.
In brede zin volgen de prijzen aan de pomp de ontwikkeling van de olieprijs. De prijs van Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, tikte medio juni een niveau van boven de 120 dollar per vat aan, om daarna weer wat terug te zakken tot 113 dollar per vat.
De stijging van de olieprijs aan het begin van de maand werd mede gedreven door het akkoord dat de Europese Unie een akkoord heeft bereikt over een boycot van Russische olie, wat voor verdere krapte in het aanbod kan zorgen.
Aan de andere kant is op financiële markten de vrees voor een recessie opgedoken, wat olieprijzen recent weer wat heeft doen dalen. Een economische teruggang gaat doorgaans immers gepaard met minder vraag naar energie.
Toch zijn verdere stijgingen niet uitgesloten, denken kenners bij zakenbank Goldman Sachs. Zij verwachten dat de olieprijs tot 140 dollar per vat kan klimmen. De achterliggende redenen zijn het krappe aanbod op de oliemarkt en de grote vraag voornamelijk uit China.
Lees meer: Olieprijs kan doorstijgen naar $140 per vat, aldus zakenbank Goldman Sachs
Stroom: prijzen stabiliseren
Het blijft lastig om een goed beeld te krijgen van de prijsontwikkelingen voor stroom en gas. Energieleveranciers bieden door de sterk gestegen prijzen van stroom en gas en de onzekere situatie op de groothandelsmarkt veel minder nieuwe, vaste contracten aan dan een jaar geleden. Het gaat hierbij om contracten waarbij de prijs voor 1 jaar of langer vaststaat.
Financiële vergelijker Pricewise vindt dat de nabije toekomst nog steeds redelijk onzeker is en de energiemarkt blijft onrustig. Hierdoor kunnen leveranciers moeilijk inschatten wat zij klanten kunnen bieden. De meeste bieden daardoor geen vaste tarieven aan.
De gemiddelde stroomprijs die Pricewise bijhoudt, te zien in de bovenstaande grafiek, is momenteel dus gebaseerd op minder aanbiedingen van energieleveranciers dan gebruikelijk. De prijs voor contracten van 1 jaar vast lijkt enigszins te stabiliseren en ligt op een vergelijkbaar niveau als in mei. De prijs voor variabele contracten is in juni met 28 procent gestegen ten opzichte van mei.
Gasprijs: stijging na problemen met toevoer
Voor de gasmarkt is het beeld min of meer vergelijkbaar met de stroomprijzen. Ook hier is in de bovenstaande grafiek te zien dat de variabele prijzen in juni stabiliseren op een hoger niveau dan een maand eerder, maar ze liggen nog altijd op een lager niveau vergeleken met de pieken in maart en april.
Maar tegelijk is het dus zo dat het aanbod van vaste contracten beperkt is en dat huishoudens van wie het vaste energiecontract afloopt vaker automatisch in een variabel contract terecht komen.
De stijging van de variabele prijzen in juni vergeleken met een maand eerder komt volgens Pricewise vanwege een explosie op een belangrijke exportterminal voor vloeibaar aardgas in de Verenigde Staten. Nederland importeerde de afgelopen maanden recordhoeveelheden vloeibaar aardgas uit de VS. Daarnaast werd een paar dagen lang de gastoevoer vanuit Rusland naar Duitsland en Italië afgeknepen, wat de gasprijzen deed stijgen.
Lees meer over geldzaken:
- Zwakte bij de bitcoin straalt negatief af op de hele cryptomarkt, volgens deze beursstrateeg – koersen kunnen langer laag blijven
- Zoveel kan de huur omhoog bij sociale huur of in de vrije sector per 1 juli 2022
- Hoe extreem is de stijging van de hypotheekrente? Bekijk deze rentegrafiek die teruggaat tot 1965!