• De geopolitieke spanningen en economische onzekerheid hadden in maart ook invloed op prijzen die van belang zijn voor je portemonnee.
  • Energieprijzen zijn per saldo gedaald, maar hypotheekrentes bewegen zich op een hoger niveau.
  • Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

De geopolitieke spanningen rond de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump en onzekerheid over de economische groei en de inflatie-ontwikkeling hebben in maart voor flinke bewegingen op financiële markten gezorgd. Dat raakt uiteindelijk ook de portemonnee van burgers.

Zo hebben Europese plannen om fors te investeren in defensie, waardoor onder meer de Duitse overheid meer wil gaan lenen, gezorgd voor een stijging van kapitaalmarktrentes in Europa. Dit effect is doorgesijpeld naar de hypotheekmarkt, waar geldverstrekkers de rentes ook hebben verhoogd, aangezien hun eigen leenkosten zijn gestegen.

Aan de andere kant zijn internationale olieprijzen gedaald door een combinatie van lagere economische groeiverwachtingen en een hoger aanbod van olie. Dit werkt weer door op brandstofprijzen van onder meer benzine en diesel.

Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Bekijk het overzicht van Blik op je Geld voor de maand maart 2025:

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: alweer forse stijging van meer dan 10%

Bron: CBS/Kadaster
Bron: CBS/Kadaster

De huizenprijzen zijn in februari gemiddeld met 10,6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging is wel iets afgenomen in vergelijking met januari, toen de gemiddelde woning 11,5 procent duurder was op jaarbasis.

Dat neemt niet weg dat er al acht maanden op rij sprake is van een forse stijging van de gemiddelde huizenprijs van meer dan 10 procent. De gemiddelde transactieprijs kwam in februari uit op 467.363 euro, tegen 427.279 euro in dezelfde maand vorig jaar.

De gemiddelde woning is in twaalf maanden tijd dus 40.000 euro duurder geworden.

Oorzaak van de forse stijgingen is nog altijd het krappe aanbod en de grote vraag naar woningen. Dat laatste wordt ook aangewakkerd door de salarisstijgingen na de coronapandemie, die zorgen ervoor dat meer kopers een woning kunnen betalen.

Het kabinet wil 100.000 woningen per jaar bouwen om het woningtekort terug te brengen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. En het ziet er ook niet naar uit dat dit doel de komende jaren wel gehaald wordt. Woonminister Mona Keijzer richt zich op het "wegnemen van belemmeringen" voor nieuwbouw, zoals stapeling van lokale regels en procedures.

Tegelijk heeft de woningbouw een enorme tegenslag te verduren gekregen door de uitspraak van de Raad van State eind vorig jaar. De Raad oordeelde dat er een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd als een nieuw project als nieuwbouw, stiktstof gaat uitstoten. Ook als de stikstofruimte al vergund was.

Lees ook: Huizenprijzen stijgen in 2025 gemiddeld met bijna 9%, verwacht Rabobank


Hypotheekrente: relatief grote stijging door geopolitieke ontwikkelingen

De hypotheekrentes zijn in maart een opgeveerd, nadat ze in februari licht daalden. Geldverstrekkers hebben de rente vrij plotseling verhoogd, als gevolg van stijgende rentes op de kapitaalmarkt die van invloed zijn op de vaste hypotheekrentes.

De rentes op de financiële markten stijgen onder meer door de constante dreiging van president Donald Trump van de Verenigde Staten om de importtarieven te verhogen en de Europese investeringsplannen voor de herbewapening van het continent.

Halverwege maart was er sprake van de grootste stijging van de hypotheekrentes in 2,5 jaar tijd. De gemiddelde rente van de populairste hypotheek, die van 10 jaar vast met NHG-verzekering, steeg met 0,2 procentpunt.

Voordat Trump in januari aantrad, lagen de rentes voor 10 jaar vast nog op ongeveer 3,5 procent voor hypotheken met NHG en rond de 4 procent zonder. Inmiddels zijn deze rentes gestegen naar respectievelijk 3,81 en 4,19 procent, zoals de bovenstaande grafiek toont.

De rentes per geldverstrekker kunnen echter behoorlijk verschillen. Op dit moment is er bij hypotheken voor 10 jaar vast met NHG ongeveer 1,4 procentpunt verschil tussen de hoogste en de laagste rente, en 1,95 procentpunt bij hypotheken zonder NHG.

Lees ook: Hoogste en laagste hypotheekrentes: zo groot is verschil na rentesprong


Sparen: inflatie stijgt, spaarrente daalt

De hoogste variabele spaarrente is gedaald, terwijl de inflatie is gestegen. Dat is slecht nieuws voor spaarders die daarmee hun spaargeld moeilijker waardevast kunnen houden.

In maart is de hoogste variabele spaarrente van Nederlandse spaarrekeningen naar 2,3 procent gezakt, blijkt uit gegevens van de site spaarinformatie.nl. Een maand eerder lag de hoogste variabele spaarrente nog op 2,4 procent. De inflatie heeft ondertussen een omgekeerde beweging gemaakt - deze steeg wederom.

In februari waren producten en diensten in Nederland 3,8 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, meldde het CBS. Daarmee ligt de inflatie op een hoger niveau vergeleken met januari, toen producten en diensten 3,3 procent duurder waren op jaarbasis.

De Nederlandse inflatie is hoger dan de 2 procent waarnaar gestreefd wordt in de eurozone. De gemiddelde inflatie in de eurozone lag in februari op 2,4 procent en ligt dus fors onder het Nederlandse inflatieniveau.

Lees ook: Spaargeld levert weinig rente op, maar zorgt wel voor een lagere belastingdruk in box 3 dan beleggingen


Beurs: grillige maand, maar AEX in 2025 nog wel in de plus

Maart is een nogal grillige maand op de beurs, met koersdalingen in de eerste helft van de maand en herstel in de tweede helft. Voor Europese beurzen zoals de AEX-index betekent dit dat er sinds de start van het jaar nog wel duidelijke plussen op de borden staan. De Amsterdamse hoofdindex boekt dit jaar vooralsnog een winst van ruim 4 procent.

Voor Amerikaanse beurzen is het herstel van de tweede helft van maart nog niet sterk genoeg om de eerdere verliezen uit de wissen. De S&P 500-index staat sinds de start van het jaar bijvoorbeeld op een min van ruim 5 procent.

De relatief magere prestaties van Amerikaanse beurzen zijn terug te voeren op grote onzekerheid over het handelsbeleid van president Donald Trump en zorgen over economische afkoeling in de VS. Daar komt bij dat de waardering van aandelen in de VS relatief hoog is, wat zorgt voor beperkte ruimte voor tegenvallers.

Analisten van Bank of America verwachten dat, als de Amerikaanse economie in een recessie belandt, een verdere daling van de S&P 500 index het ruim 10 procent mogelijk is.

Lees ook: 4 beursgrafieken die laten zien hoe de VS achterblijft in de eerste maanden van 2025 en hoe goud de bitcoin aftroeft


Benzine en diesel: prijzen dalen

Prijzen van benzine en diesel zijn in maart duidelijk gedaald. In de tweede helft van de maand kostte een liter ongelode benzine gemiddeld 1,89 euro, ofwel ongeveer 8 cent minder dan een maand eerder.

De gemiddelde dieselprijs lag in de tweede helft van de maand op 1,67 euro, wat overeenkomt met een daling van ongeveer 7 cent in een maand tijd.

Op de internationale markt zijn olieprijzen vooral in de tweede helft van februari en begin maart fors gedaald, om daarna weer licht op te krabbelen tot ongeveer 73 dollar per vat eind maart. Ook hier speelt de combinatie van onzekerheid over de impact van de importheffingen van de Amerikaanse president Trump mee, in combinatie met het voornemen van de olielandenclub Opec+ om vanaf april meer olie op de markt te brengen.


Stroom: lagere variabele en vaste prijzen

Gemiddelde stroomprijs in kWh per looptijd (exclusief belastingen)

Stroomprijzen zijn in maart zowel voor variabele als vaste contracten gedaald, vergeleken met de voorgaande maand.

Uit de bovenstaande grafiek op basis van data van financiële vergelijker Pricewise blijkt dat de gemiddelde variabele stroomprijs (donkerblauwe lijn) voor het eerst in een halfjaar weer goedkoper is dan vaste contracten met looptijden van 1 jaar en drie jaar (oranje en groene lijn).

Varabele stroomprijzen voor nieuwe klanten zakten in maart gemiddeld met 6 procent. In de tabel gaat het om 'kale' prijzen exclusief de energiebelasting en btw.

De vaste 1-jarige en 3-jarige contracten zijn ook in prijs gedaald, met respectievelijk 6 procent en 5,5 procent, meldt Pricewise. "De verschillen tussen de contracten zijn klein. Dat maakt het lastig om een keuze te maken, in elk geval lastiger dan vorig jaar toen de verschillen tussen de contracten groter waren. Een jaar geleden was het 3-jarig vast contract voor stroom fors duurder dan het 1-jarig contract. Het goedkoopst was destijds het variabele contract, waardoor dat een aantrekkelijker keuze bleek."

Lees ook: 3 scenario’s voor de gas- en stroomprijs in 2025: zo worden huishoudens geraakt


Gas: daling prijzen, 1 jaar vast meest omlaag

Gemiddelde gasprijs in m3 per looptijd (exclusief belastingen)

Na bijna een jaar van prijsstijgingen lijkt er wat de gasprijzen betreft, voorlopig een piek te zijn bereikt. Sinds medio februari is een dalende beweging ingezet.

In de bovenstaande grafiek van Pricewise is te zien dat vooral gascontracten die voor 1 jaar vaststaan (oranje lijn), een scherpe prijsdaling hebben meegemaakt. In maart ging het om een daling van 7 procent, vergeleken met de voorgaande maand. Dit maakt 1-jaarscontracten bij gas gemiddeld genomen het minst duur.

De gemiddelde variabele gasprijs (blauwe lijn in de grafiek) liet in maart een stijging van 1 procent zien, terwijl het 3-jaars contract (groene lijn) met 3 procent in prijs daalde. In de grafiek is te zien dat de gemiddelde tarieven voor 1 jaar vast relatief sterk afwijken van de variabele tarieven en de gasprijzen voor 3 jaar vast.

Vergeleken met een jaar geleden zijn gasprijzen echter nog altijd fors hoger. De contracten voor 1 jaar vast liggen in maart dit jaar 35 procent boven het niveau van maart 2024.

Gelet op de beweeglijke inkoopmarkten, lage gasreserves en geopolitieke ontwikkelingen, ligt een contract met een vaste prijs volgens Pricewise nog steeds voor de hand.

Lees meer over geldzaken: