Kan het kabinet Rutte 3 de belofte waarmaken dat de koopkracht dit jaar voor vrijwel iedereen stijgt?
Die vraag dook deze week op, naar aanleiding van berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de gemiddelde energierekening met 334 euro stijgt dit jaar. Dat is veel meer dan het kabinet had verwacht.
Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken is de belofte van koopkrachtstijging echter nog steeds haalbaar, omdat andere prijzen minder hard zouden stijgen.
Hoe dan ook, het kan geen kwaad om zaken in de gaten houden die direct van belang zijn voor je portemonnee.
Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, tankkosten, aandelen en je spaargeld? Bekijk hieronder de Blik op je Geld van februari 2019.
Download hier de app voor Upday Nieuws
De huizenprijs: in 12 maanden €23.234 meer waard
Huiseigenaren worden voorlopig nog steeds slapend rijker. De gemiddelde huizenprijs lag in december 2018 op 288.356 euro, een plus van bijna 9 procent vergeleken met twaalf maanden eerder. In die periode werd een huis elke maand gemiddeld 1.936 euro meer waard.
De hoge huizenprijs heeft ook een keerzijde: voor starters wordt het steeds lastiger om een woning te kopen in gewilde steden zoals Amsterdam.
Sterker, uit een onderzoek van het Britse adviesbureau Knight Frank blijkt dat Amsterdam vergeleken met 31 andere wereldsteden de kroon spant bij de stijgende kloof tussen inkomens en koopprijzen.
Ook voor wie een huis wil kopen als beleggingspand om te verhuren worden de topprijzen in steden als Amsterdam en Utrecht ook steeds meer een probleem: om een aardig rendement te halen, moet je als aspirant-huisjesmelker veel eigen geld meebrengen.
De hypotheekrente: NHG-hypotheek populair
Vanwege de historisch lage hypotheekrentes kiezen veel huizenkopers voor een lange rentevaste periode. Dat biedt meer zekerheid over de hypotheeklasten op de lange termijn. Daarom zijn rentevaste perioden van 20 jaar en zelfs 30 jaar zeer populair.
Normaal gesproken betaal je een iets hogere hypotheekrente, naarmate de rentevaste periode stijgt. Maar momenteel gaat dat niet altijd op. Variabele hypotheekrentes zijn gemiddeld bijvoorbeeld iets duurder dan rentes die vijf jaar vast staat.
De laagste hypotheekrentes in de markt te vinden zijn bij rentevaste perioden van 1 en 2 jaar.
Wat betreft de hypotheekvorm zijn hypotheken met NHG-garantie sinds de start van dit jaar bijzonder populair. Dit komt mede door de verhoging van de grens voor de maximale hypotheek die je kunt afsluiten met een NHG-verzekering. Die grens is verhoogd naar 290 duizend euro.
Lees in dit verband ook: De rente van een NHG-hypotheek is vaak lager: hoe groot het voordeel is, hangt wel af van 2 dingen
Sparen: waarde geld verdampt sneller
Deze maand werd duidelijk dat de verhoging van het lage btw-tarief naar 9 procent inderdaad zorgt voor een flinke toename van de inflatie. De gemiddelde prijsstijging van een mandje van consumentenproducten dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijhoudt, lag op 2,2 procent in januari.
Variabele spaarrentes blijven daarentegen op zeer lage niveaus hangen. Ook in februari krijg je maximaal 0,35 procent rente op een vrij opneembare spaarrekening, volgens gegevens van de site spaarinformatie.nl.
Zoals bovenstaande grafiek laat zien: het gat tussen de inflatie en de spaarrente was in de afgelopen jaren nog nooit zo hoog.
Als je spaargeld minimaal 20 jaar vastzet, krijg je maximaal 1,9 procent per jaar. Ook dat is niet genoeg om de gemiddelde prijsstijging van inmiddels 2,2 procent te compenseren.
Beurs: herstel aandelen zet door
Met nog iets meer dan een maand te gaan tot de Brexit, zou je verwachten dat Europese beleggers nerveus beginnen te worden over de mogelijkheid dat het VK zonder overeenkomst de Europese Unie verlaat. De zogenoemde no deal-Brexit kan immers vervelende gevolgen hebben voor bedrijven.
Vooralsnog gaat het echter gestaag opwaarts met de aandelenmarkt. De Amsterdamse AEX-index van belangrijkste beursgenoteerde bedrijven heeft al zo'n 11 procent gewonnen sinds de start van het jaar.
Mogelijk speelt mee dat Europese aandelen relatief goedkoop zijn vergeleken met bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen, waardoor beleggers instappen ondanks de bedreigingen voor de groei van de Europese economie.
Lees in dit verband ook: Europese aandelen ogen relatief goedkoop: een koopkans of juist een val die je moet omzeilen?
De benzineprijs in twee maanden 10 cent duurder
Het beeld op energiemarkten is enigszins dubbel. Aan de ene kant is de prijs van ruwe olie sinds eind december gestaag opgelopen. Een vat Brent olie is geklommen van een niveau van iets meer dan 50 dollar medio december tot het huidige niveau van ruim 66 dollar per vat.
Productiebeperkingen bij het aanbod van ruwe olie door landenclub Opec en Amerikaanse sancties tegen olieproducent Venezuela spelen hierbij een rol. Aan de andere kant zijn er zorgen over de groei van de economie in Europa en China, wat een drukkend effect kan hebben op de vraag naar energie. Sinds een week is de opmars van olieprijzen dan ook tot stilstand gekomen.
De bovenstaande grafiek laat zien dat benzine- en dieselprijzen in Nederland mee zijn gegaan met de opmars van de olieprijs. Gemiddeld betaal je voor een liter euro ongelood 1,59 euro en voor een liter diesel 1,36 euro. Dat is in beide gevallen toch zo'n 10 cent per liter meer vergeleken met eind december.
De vaste stroomprijs zakt iets...
In januari gingen de variabele tarieven voor gas en stroom fors omhoog en daar is ook politiek het nodige om te doen. De variabele tarieven voor stroom liggen inmiddels ongeveer op hetzelfde niveau als tarieven voor contracten waarbij de prijs één jaar of langer vast ligt, signaleert online consumentenadviseur Pricewise.nl.
In de bovenstaande grafiek zie je ontwikkeling van de kale stroomprijs voor 1 jaar vast. Die is in februari een fractie gedaald ten opzichte van januari.
Het kale tarief voor één jaar vast ligt gemiddeld op 7,3 cent per kilowattuur. Het gaat hier om de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ongeveer 15 cent per kilowattuur, bovenop de kale stroomprijs
... en de vaste gasprijs valt ook terug
Het beeld bij de gasprijs is vergelijkbaar met dat van stroomprijzen. In februari daalde de stroomprijs voor 1 jaar vast licht vergeleken met januari.
Het kale gastarief voor 1 jaar vast bedraagt gemiddeld 28,7 cent per kuub in februari. Dat is ruim twee cent lager dan het gemiddelde variabele tarief.
Bij de kale gasprijs moet je nog ongeveer 40 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.
De forse stijging van de gaskosten voor huishoudens met een variabel contract zorgt er volgens Pricewise voor dat er meer interesse is voor overstappen.
"Wij zien in de laatste weken een flinke toename van het aantal overstappers, namelijk 16 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Mensen hebben hun eerste voorschotbedragen moeten betalen en voelen de stijging nu echt in hun portemonnee", aldus de woordvoerder van Pricewise.
Meer lezen over geldzaken: