Het spektakel voor je portemonnee zit in de slotmaand van 2018 bij de aandelenmarkt.

Ook voor wie niet als particulier belegt in aandelen, is de beurs van belang. Al was het bijvoorbeeld maar omdat je via een pensioenfonds indirect afhankelijk bent van wat de aandelenmarkt doet.

De forse beursdaling van december hakt er stevig in. 2018 gaat waarschijnlijk de boeken in als het eerste negatieve beursjaar, na een periode van vrijwel onafgebroken stijgingen sinds de financiële crisis van 2008 en 2009.

Maar niet alles is kommer en kwel: Nederlandse huizenprijzen zitten in de lift, hypotheekrentes staan op een historisch laag niveau en door de daling van olieprijzen in de afgelopen maanden, is tanken goedkoper geworden.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, tankkosten, aandelen en je spaargeld? Bekijk hieronder de Blik op je Geld van de maand december.

Download hier de app voor Upday Nieuws


De huizenmarkt: we weten even niet wat de huizenprijs doet.

Raar maar waar: we weten sinds september eigenlijk niet goed wat de gemiddelde huizenprijs doet.

De meest betrouwbare maandcijfers komen van het Kadaster, waarbij gekeken wordt naar verkoopprijzen op basis van hypotheekaktes. Omdat het Kadaster bezig is met een vernieuwing van zijn basisregistratie, ligt de rapportage sinds september echter stil.

Een andere bron is het kwartaalrapport over de huizenprijzen van makelaarsclub NVM. De cijfers over het slotkwartaal van 2018 komen pas in januari 2019 beschikbaar, zodat we het voorlopig moeten doen met het rapport over het derde kwartaal. Toen zag de NVM de gemiddelde huizenprijs met 10,3 procent stijgen ten opzichte van een jaar eerder.

Aardig is wel om naar de meest recente overzichtsgrafiek van het Kadaster te kijken:

Te zien is dat er sinds 2017 sprake is van gestaag stijgende huizenprijzen. Maar ook dat er tussen juli en september 2018 een kleine hapering in de opmars van huizenprijzen is opgetreden. Vraag is dus hoe het slotkwartaal van 2018 eruit komt te zien.

Economen van de Rabobank verwachten voor 2019 een verdere stijging van de huizenprijzen, met gemiddeld 6 procent.

De toename van huizenprijzen zal komend jaar wat minder sterk zijn dan dit jaar. Dit heeft mede te maken met de perceptie dat huizenprijzen in sommige regio's wel erg hard zijn gestegen en koopwoningen als duur worden ervaren.

Lees meer: Huis verkocht? Wacht dan tot 2019 met de feitelijke verkoop, dat kan je een hoop geld besparen


De hypotheekrente is nog steeds historisch laag.

Op financiële markten dalen rentes sinds enkele weken tot nieuwe bodemniveaus. Maar de hypotheekrente daalt niet mee.

Aandelenmarkten kennen in december een bijzonder zwakke maand en dit leidt ertoe dat beleggers veilige staatsobligaties opzoeken. Daardoor zijn marktrentes voor staatsleningen gedaald.

Zo ligt het marktrendement voor de 10-jarige Nederlandse staatslening momenteel op ongeveer 0,4 procent terwijl dit in oktober bijna 0,3 procentpunt hoger was.

De rente op de 10-jarige Nederlandse staatslening is een belangrijk ijkpunt voor de hypotheekmarkt, maar hypotheekrentes kwamen de afgelopen weken niet in beweging, zoals te zien is in de bovenstaande grafiek.

Dit wil overigens niet zeggen dat het saai is op de hypotheekmarkt. Voor 2019 staan er een hoop veranderingen op stapel rond de fiscale regels voor hypotheken.

Lees in dit verband ook: Je hypotheek in 2019: 7 dingen die veranderen waar je op moet letten


Sparen: rente levert niets op, denk aan alternatieven.

De variabele spaarrentes zijn nog altijd schrikbarend laag. Het hoogste variabele tarief voor vrij opneembare spaarrekeningen ligt al maanden op 0,35 procent, blijkt uit gegevens van spaarinformatie.nl. De meeste grootbanken zitten op een rente die dicht bij de 0 procent ligt.

Ondertussen schommelt de inflatie rond de 2 procent, waarmee de koopkracht van je spaargeld dus afneemt.

Het loont wellicht om te kijken naar alternatieven voor spaargeld dat niets oplevert. Let wel: belangrijk is om altijd een minimale spaarbuffer achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven. Maar daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden.

Veel huiseigenaren zijn geïnteresseerd in extra aflossen op de hypotheek, zeker als het gaat om aflossingsvrije hypotheken. Maar je kunt ook denken aan verduurzaming van je woning, bijvoorbeeld door te investeren in isolatie of zonnepanelen, waardoor je maandelijkse energielasten dalen.

Lees in dit verband ook: Extra aflossen op je hypotheek en andere alternatieven voor sparen


Beurs: dramatisch slot van 2018.

December is doorgaans een maand waarin de aandelenbeurs kabbelend richting de slotstand van het jaar gaat. Of zelfs nog een kleine opmars maakt, omdat grote vermogensbeheerders baat hebben bij een mooie eindstand van het jaar voor hun beleggingsfondsen.

Maar 2018 toont een geheel ander beeld: een dramatische klap die de belangrijke beursindices op de laagste stand van het jaar zet in december.

De Amsterdamse AEX-index is teruggezakt tot ver onder de 500 punten en heeft, net als andere beurzen, last van zorgen die beleggers aan de zijlijn houden.

Zo maken renteverhogingen in de Verenigde Staten beleggen met geleend geld minder aantrekkelijk. Politieke spanningen tussen de VS en China en de onzekerheid rond de Brexit doen de beurs evenmin goed.

Lees ook: Actie van de Federal Reserve toont dat beleggers verslaafd zijn aan lage rentes – 2019 wordt spannend voor de beurs én de dollar


De lagere olieprijs is voelbaar aan de pomp.

De val van olieprijzen zet ook in december door. In drie maanden tijd is de prijs van een vat Noordzee-olie met ongeveer een derde gedaald tot 53 dollar. In de bovenstaande grafiek is te zien dat pompprijzen reageren op deze ontwikkeling.

Sinds begin oktober is de gemiddelde benzineprijs met 17 cent gedaald tot 1,52 euro per liter. Procentueel komt dat neer een daling van ongeveer 10 procent.

Het verschil met de veel grotere daling van de ruwe olieprijs heeft te maken met het feit dat de benzineprijs voor ongeveer twee derde uit accijns en btw bestaat. Daardoor werken schommelingen van de productprijs beperkt door aan de pomp.

Al met al ben je vergeleken met begin oktober voor een volle tank van 50 liter benzine 8,50 euro minder kwijt.


De prijsstijging van elektriciteit vlakt af.

Stroomprijzen zijn sinds de zomer hard gestegen, maar de rek lijkt er nu echt uit. In de grafiek hierboven is de gemiddelde 'kale' stroomprijs per kilowattuur weergegeven, zoals bijgehouden door online consumentenadviseur Pricewise.nl.

Het gaat om de prijs voor 1 jaar vast zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Deze kale stroomprijs bedraagt per december 2018 gemiddeld 7,5 cent per kilowattuur. Dat is even hoog als in de voorgaande maand.

Belastingen zorgen voor extra kosten van ongeveer 15 cent per kilowattuur, bovenop de kale stroomprijs.

Per 1 januari 2019 zullen de energiekosten voor huishoudens met een variabel tarief overigens fors stijgen. Dit komt omdat zowel stroom- als gasprijzen zijn gestegen. Tegelijk gaan in 2019 ook een aantal belastingen omhoog.

Wie een variabel tarief heeft voor stroom en gas is per 1 januari liefst 17 procent duurder uit ten opzichte van het afgelopen halfjaar, berekende Pricewise. Het gemiddelde huishouden betaalt daardoor 327 euro meer per jaar, afgaande op de tarieven bij de drie grootste leveranciers: Nuon, Essent en Eneco.

Lees ook: In 2019 stijgt je energierekening weer fors – huishoudens krijgen een dubbele klap: hogere tarieven en extra belasting


De terugval van de olieprijs remt de opmars van de gasprijzen.

Bij de gasprijs is de kentering in december nog wat beter zichtbaar dan bij de stroomprijs.

In december 2018 ligt de kale gasprijs voor 1 jaar vast, exclusief belastingen, op 0,31 euro per kuub. Dat is een cent lager dan in de voorgaande maand. De terugval van olieprijzen sinds oktober begint ook door te werken op gasprijzen die vaak deels gekoppeld zijn aan olieprijzen.

Bij de kale gasprijs moet je nog ongeveer 40 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.

Zoals hierboven aangegeven, geldt voor de variabele gasprijs dat die per 1 januari 2019 flink hoger zal liggen vergeleken met een half jaar geleden. Dit zorgt er mede voor dat huishoudens te maken krijgen met een hogere energierekening.


LEES OOK: Dit verandert per 1 januari 2019 voor medische zorg: zorgverzekering, zorgtoeslag en tandartstarieven