• De ongekende onrust op financiële markten in april heeft ook zijn weerslag op de portemonnee van huishoudens.
  • Aandelenbeleggers zitten in de hoek waar de klappen vallen, maar energie en motorbrandstoffen worden goedkoper.
  • Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

De maand april 2025 zal de geschiedenis ingaan als een historisch roerige maand op financiële markten en dat merken huishoudens op verschillende manieren in hun portemonnee.

Het zigzagbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump in de door hemzelf ontketende handelsoorlog heeft grote onrust veroorzaakt op de beurs. Tegelijk zijn ook rentes en energieprijzen flink in beweging gekomen.

Wie op de beurs in aandelen belegt, heeft per saldo een slechte maand achter de rug, maar de daling van energieprijzen maakt gas, stroom en benzine goedkoper.

Intussen is er nog geen zicht op afkoeling van de Nederlandse huizenmarkt, want huizenprijzen blijven opvallend sterk stijgen.

Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Bekijk het overzicht van Blik op je Geld voor de maand april 2025:

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: weer record met stijging boven de 10%

Bron: CBS/Kadaster
Bron: CBS/Kadaster

De huizenprijzen blijven met een noodgang stijgen. Sinds medio 2024 klimmen huizenprijzen met meer dan 10 procent en in maart was dat niet anders. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster meldden een plus van 10,6 procent op jaarbasis.

Gemiddeld betaalden huizenkopers in maart 467.873 euro, tegen 435.984 euro in maart vorig jaar. In twaalf maanden tijd is een woning dus ongeveer 32.000 euro meer waard geworden.

De huizenprijsstijging heeft inmiddels meerdere records gehaald en in maart was dat weer het geval: de gemiddelde woning kostte 10,3 procent meer dan bij de oude piek in juli 2022.

Oorzaak van de sterke stijging is de krapte op de woningmarkt. Daarnaast doen loonstijgingen een duit in het zakje. In combinatie met een licht dalende hypotheekrente (zie volgende punt) kunnen huizenkopers een hogere maximale hypotheek afsluiten, wat een prijsopdrijvend effect heeft.

Lees ook: Zo veel betaal je voor 100 m2 koophuis in het eerste kwartaal van 2025: bekijk de verschillen per regio


Hypotheekrente: licht dalende trend

Sinds eind maart bevindt de hypotheekrente zich in een licht dalende trend, zoals de bovenstaande grafiek laat zien. De populairste rente voor 10 jaar vast komt uit op gemiddeld 3,7 procent voor hypotheken met NHG-verzekering en 4,07 procent zonder NHG.

De vaste hypotheekrentes volgen min of meer de kapitaalmarktrentes, waar de rente op 10-jarige staatsleningen geldt als indicatie voor de kosten de geldverstrekkers maken als ze zelf geld lenen. De kapitaalmarkrente heeft een dollemansrit gemaakt door het zwalkende handelsbeleid van de Amerikaanse president Trump.

Tussen half februari en half maart steeg de kapitaalmarktrente met 0,5 procentpunt, om daarna weer met 0,4 procentpunt te dalen. Geldverstrekkers volgden met mate. De hypotheekrente voor 10 jaar vast steeg gemiddeld met 0,25 procentpunt mee, en daalde daarna met 0,1 procentpunt.

Het blijft uiterst onzeker hoe de hypotheekrente zich verder ontwikkelt. Dit hangt onder meer af van het verdere verloop van de handelsoorlog en de invloed daarvan op de inflatie. Als wederzijdse heffingen zorgen voor een hogere inflatie, kunnen de vaste hypotheekrentes weer stijgen.

Maar het kan ook zijn dat de inflatie daalt door lagere energieprijzen en een sterkere euro, waardoor importproducten goedkoper worden.

Lees ook: Druk hypotheeklast op inkomen blijft stabiel: hogere hypotheek, maar lagere rente


Sparen: gat van 1,5 %-punt tussen inflatie en hoogste rente

De Nederlandse inflatie daalde iets van 3,8 procent in februari naar 3,7 procent in maart. Daarmee zijn de prijsstijgingen van Nederlandse producten en diensten nog steeds hoog, ten opzichte van de beoogde 2 procent inflatie. Ook ligt de gemiddelde prijsstijging in Nederland fors hoger dan de inflatie in de eurozone, die in maart op 2,2 procent uitkwam.

De relatief hoge inflatie is slecht nieuws voor Nederlandse spaarrekeningen, waar de hoogste variabele rente momenteel op 2,2 procent ligt. Met een gat van 1,5 procentpunt tussen de inflatie en de spaarrente is het moeilijk om spaargeld waardevast te houden.

Behalve dat je minder kunt kopen van het opgepotte geld, betalen spaarders boven het heffingsvrije vermogen belasting over de rente op hun spaargeld. Bij de publicatie van de Voorjaarsnota is bekend geworden dat het kabinet-Schoof blijft bij een eerder aangekondigde verlaging van het heffingsvrij vermogen van 57.684 euro in 2025 naar 52.048 euro in 2026.

Lees ook: Voor het eerst sinds 2023 gaat de spaarrente bij ING omlaag


Beurs: aandelenmarkt in de ban van grillen Trump

De maand april 2025 zal zeker de geschiedenis ingaan als het moment waarop de Amerikaanse president Donald Trump financiële markten ontregelde door een handelsoorlog te ontketenen. Begin april kondigde Trump draconische 'wederkerige importheffingen' aan voor tal van landen, om die een week later weer deels terug te draaien.

Aandelenbeurzen reageerden met een forse verkoopgolf om vervolgens weer deels te herstellen. Voor de Amsterdamse AEX-index betekent dit per saldo een verlies van ruim 5 procent in een maand tijd.

De onzekerheid op financiële markten houdt voorlopig aan, omdat Trump een 'tariefpauze' van 90 dagen heeft ingesteld om tot handelsakkoorden met een reeks landen te komen. Intussen vrezen steeds meer economen dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt.

Een bijkomende factor van onzekerheid zijn de verbale aanvallen van Trump op de onafhankelijke positie van de Amerikaanse centrale bank. Trump vindt dat de Federal Reserve de beleidsrente in de VS omlaag moet brengen om de economie te steunen. De centrale bank moet echter ook letten op de inflatie-ontwikkeling.

De Amerikaanse regering heeft aangegeven te willen onderzoeken of Fed-voorzitter Jerome Powell kan worden ontslagen, maar Trump ontkende later weer dat dit aan de orde zou zijn. De dollar is niettemin scherp gedaald in april. Tegelijk is de rente op Amerikaanse staatsleningen gestegen.

Lees ook: Kopen na daling beurs? Beleggingsstrateeg ziet dat risico van recessie in de VS nog steeds wordt genegeerd


Benzine en diesel: motorbrandstoffen dalen in prijs

De handelsoorlog die Trump heeft ontketend heeft de vrees voor groeivertraging of zelfs een recessie in de VS en elders in de wereld aangewakkerd. Het gevolg is dat de groei van de vraag naar energie kan tegenvallen en dat heeft in april fors invloed gehad op olieprijzen.

Een vat Brent-olie is zo'n 8 procent goedkoper geworden en noteert eind april op ongeveer 67 dollar. Dit heeft ook zijn weerslag op de prijzen van benzine en diesel.

De prijs van een liter ongelode benzine is in april gezakt van 1,95 euro naar iets minder dan 1,89 euro. Diesel heeft ook zes cent ingeleverd en is gedaald van 1,68 euro per liter naar 1,62 euro.

Over het vervolg van de ontwikkeling van energieprijzen heerst nog veel onzekerheid, omdat dit mede afhangt van de economische schade die de importheffingen van Trump wereldwijd gaan aanrichten.

Lees ook: In een extreem scenario kan de olieprijs tot $40 per vat dalen, volgens zakenbank Goldman Sachs


Stroom: prijzen vast en variabel liggen dicht bij elkaar

Gemiddelde stroomprijs in kWh per looptijd (exclusief belastingen)

Stroomprijzen zijn in april verder gedaald. Dat geldt vooral voor de prijs van 1-jaarscontracten die gemiddeld 5,5 procent is gezakt ten opzichte van de maand, zo blijkt uit gegevens van financiële vergelijker Pricewise.

Variabele stroomprijzen zijn minder sterk gedaald met een min 2,8 procent in. In de bovenstaande grafiek met de 'kale' stroomprijzen per kWh, dus exclusief belastingen, is te zien dat de vaste en variabele energieprijzen erg dicht bij elkaar liggen. "Toch kan het vanwege de recente dalingen lonen om nu de prijs vast te zetten voor 1 jaar óf 3 jaar. Gelet op alle rumoer op het wereldtoneel geeft dat in ieder geval zekerheid en duidelijkheid", stelt directeur Hans de Kok van Pricewise in een toelichting.

Lees ook: Energiebelasting op stroom lager, maar voor gas hoger: dit merken huishoudens


Gas: daling prijzen zet door

Gemiddelde gasprijs in m3 per looptijd (exclusief belastingen)

Gasprijzen zijn in april eveneens gedaald. De sterkste prijsdaling waas te zien bij het 1-jaarscontract, met een min van 6,4 procent in april, vergeleken met maart. Eind april ligt het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast op 0,48 euro per kuub. Het gaat hierbij om de ‘kale’ prijs exclusief belastingen.

De gemiddelde prijzen 3 jaar vast en de variabele gasprijzen zijn met respectievelijk 2,9 procent en 2,6 procent gezakt.

"De gasprijzen liggen nog steeds op een relatief hoog niveau, vergeleken met een jaar geleden. Vooral de variabele gasprijs ligt nog fors hoger dan in april 2024. In een jaar tijd steeg deze prijs met gemiddeld bijna 28 procent", aldus De Kok van Pricewise..

Lees meer over geldzaken: