Na maandenlange geruchten heeft BlackBerry bevestigd dat het een smartphone met Android op de markt brengt. De schuiftelefoon met de naam Priv moet later dit jaar in de winkels liggen in grote landen.
Of Nederland daarbij hoort, is nog onbekend. BlackBerry maakte in de komende weken meer bekend, liet het bedrijf weten bij de presentatie van de kwartaalcijfers (pdf).
De Priv heeft een scherm van 5,4 inch dat aan de randen gekromd is, zo lekte eerder al uit. De telefoon heeft een camera met 18 megapixels en een fysiek toetsenbord dat onder het scherm vandaan schuift.
Het nieuwe paradepaardje van het Canadese technologiebedrijf krijgt wel de veel geroemde beveiligingssoftware van BlackBerry zelf.
De Android-telefoon betekent niet dat BlackBerry het eigen besturingssysteem laat vallen. In maart volgend jaar wil het bedrijf een nieuwe versie van BlackBerry OS uitbrengen met diverse op privacy gerichte features.
Omzet krimpt
Waar Blackberry vroeger vooral bekend stond als maker van smartphones, ligt de nadruk nu meer op software en diensten. Met BlackBerry Enterprise Service beschikken de Canadezen over een krachtig en veilig platform om mobiele telefoons te beheren binnen bedrijven. En het werkt ook met besturingssystemen Android van Google en iOS van Apple. BBM Protected is een berichtendienst die BlackBerry speciaal ontwikkeld heeft voor de zakelijke markt.
Bij de telefoontak verdwenen in de afgelopen twee jaar zo'n 40 procent van de banen. Door de bezuinigingen is BlackBerry qua omvang een stuk kleiner geworden: uit de kwartaalresultaten blijkt dat de omzet van het concern wederom flink is gekrompen. In de maanden juni, juli en augustus van dit jaar behaalde het bedrijf uit het Canadese Waterloo 490 miljoen dollar, bijna de helft minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Maar het afgeslankte BlackBerry is nu wel winstgevend. Onder de streep bleef er het afgelopen kwartaal 51 miljoen dollar over, waar een jaar geleden nog 207 miljoen euro verliest werd gemaakt. Ook het bedrijfsresultaat viel met 33 miljoen dollar een stuk positiever uit.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl