Speculeren met cryptomunten heeft veel weg van gokken in het casino, zo extreem zijn de koersbewegingen.
Enkele vroege adepten van de bitcoin, die de cryptomunt pakweg 5 jaar geleden kochten voor een paar tientjes, hebben de mogelijkheid gekregen om miljonair te worden. Maar wie die gok waagde in 2017, het jaar van de cryptohype, moest veel meer risico nemen.
De 19-jarige bitcoinmiljonair Erik Finman kreeg zes jaar geleden, op zijn twaalfde, een cheque van 1.000 euro van zijn grootmoeder die hij in bitcoins stopt. De bitcoin was destijds zo’n 10 euro waard. Sindsdien is de cryptomunt gestegen naar ruim 17.000 euro in december 2017. Zodoende werd Finman multimiljonair.
De start van 2018 heeft echter een heuse cryptocrash laten zien, waarbij de bitcoin is gezakt tot zo’n 5.400 euro.
Afgelopen maand zei Finman tegen Business Insider Deutschland: “Wie de komende tien jaar slim wordt op het gebied van cryptomunten, kan een fortuin maken. Met een marktkapitalisatie van een zo’n 500 miljard dollar is het een relatief kleine markt. Begrijp me niet verkeerd, dat is een enorm bedrag, maar klein in vergelijking met andere vermogensklassen. Daarom zeg ik: word je in de komende tien jaar geen miljonair, dan is dat je eigen schuld.”
Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar voor de bitcoin zelf geldt in ieder geval dat het niet meer zo eenvoudig is om daarmee via speculatie miljonair te worden. Althans, in korte tijd.
Bitcoinmiljonair worden
We beginnen met de vraag: hoeveel geld had je begin 2017 nodig om in datzelfde jaar bitcoinmiljonair te worden?
Het antwoord is dat je op 1 januari 2017 58,6 bitcoin had moeten kopen tegen de toen geldende prijs van 916 euro. Bij elkaar een investering van bijna 54.000 euro.
Met de koerspiek van de bitcoin op 17 december 2017, toen de cryptomunt ruim 17.000 euro waard was, zou de investering van 58,6 bitcoin een miljoen waard zijn geweest. Bekijk hiervoor ook de tabel hieronder.
Let wel: aangezien beleggen in cryptomunten sowieso niet aan te raden is met geld dat je als spaarbuffer nodig hebt, valt het gros van de bevolking eigenlijk al af bij bovengenoemde constatering. Alleen mensen die 54.000 euro zien als 'wisselgeld', kunnen zich een dergelijk risico veroorloven.
Maar dit verhaal heeft ook een staartje. Had je als kersverse bitcoinmiljonair in december 2017 je coins niet onmiddellijk verkocht, dan zou je per 6 februari 2018 nog iets meer dan 3 ton over hebben aan virtuele waarde. Niet slecht natuurlijk, maar wel een virtueel verlies van 7 ton in minder dan twee maanden.
Al kan het morgen weer anders zijn... volg hier de koers van de bitcoin tegen de euro »