Kristoffer Inton, analist bij Morningstar, meent dat cryptocurrencies goud nooit van zijn troon zullen stoten.
Hij vecht hiermee de stellingen van toonaangevende cryptodeskundigen aan, die beweren dat met name de bitcoin het in zich heeft om het edelmetaal te vervangen als een standvastige waarde.
Door de snelle prijsstijgingen in 2017 kwamen cryptomunten volop onder de aandacht van beleggers, waaronder ook veel onervaren beleggers. Het idee vatte steeds meer post dat cryptovaluta’s ooit goud zouden kunnen vervangen als de meest geaccepteerde asset ter wereld.
Analist Kristoffer Inton helpt degenen die dit geloven uit hun droom. Of althans, dat is zijn insteek.
Door crypto-optimisten wordt de bitcoin veelvuldig aangehaald als het digitale goud. Nog sterker zelfs: goud zou weleens zijn rol in de economie en in de beleggingswereld kunnen kwijtraken door de opkomst van digitale munten, en in het bijzonder de bitcoin.
De bitcoin wordt daarbij gepresenteerd als de solide belegging van de toekomst, een die ook als hedge kan dienen tegen ernstige schommelingen op de beurzen. Er wordt daarbij gewezen op eigenschappen als schaarste en liquiditeit.
Seismische schok
Als goud door cryptogeld vervangen zou worden, dan zal dat een verwoestende uitwerking hebben op de goudprijs. Dat staat volgens Inton als een paal boven water.
De analist stelt dat 40 procent van de vraag naar goud gelinkt is aan beleggingen. "Een shift van investeringen in goud zou een seismische schok veroorzaken", aldus de analist.
Inton en zijn team hebben binnen een raamwerk meer duidelijkheid proberen te scheppen wat betreft de bedreiging van crypto's voor goud als redelijk solide asset, zo schrijft The Daily Hodl.
Daarbij hebben ze gekeken naar de liquiditeit, functionele doeleinden, schaarste van het aanbod, toekomstige zekerheid van de vraag en de mate waarin er sprake van is dat cryptovaluta's zoals de bitcoin niet meer weg te denken zijn en dus een permanente status krijgen.
Lichtjaren verwijderd
Aan de hand van het framework concludeert Inton dat cryptocurrencies geen bedreiging vormen voor goud als solide asset en als veilige vluchthaven voor beleggers.
Op transactiegebied zet de analist grote vraagtekens bij de cryptomunten, en in het bijzonder bij de bitcoin. "Als betaalmiddel is de munt lichtjaren verwijderd van traditionele transactieservices", zo wordt Inton aangehaald op MarketWatch.
De analyse van Inton en zijn team weerspiegelt de uitkomsten van een studie die Eric Budish, hoogleraar Economie aan de University of Chicago, in juni heeft uitgebracht.
In zijn artikel 'The Economic Limits of Bitcoin and the Blockchain' stelt hij dat de bitcoin, de hoofdmunt op de cryptomarkt, steeds kwetsbaarder wordt voor "aanvallen" en dat de rol van deze digimunt op het financiële wereldtoneel zal worden gemarginaliseerd.