De bitcoin en andere cryptomunten stonden maandag opnieuw onder druk. De koers van de de bitcoin zakte in de loop van de avond onder de 7.000 dollar.
Vrijdag belandde de belangrijkste cryptomunt al in een achtbaan: de bitcoin zakte van een niveau van boven de 9.000 dollar tot onder de 8.000 dollar, om daarna weer terug te keren naar pakweg het oude niveau. De slinger kwam procentueel gezien neer op een daling van 15 procent, waarna het herstel intrad.
Na een redelijk rustig weekend was het maandag echter weer mis. In de loop van de avond koerste de bitcoin rond de 6.700 dollar. Ook andere cryptomunten kenden forse verliezen.
Volg hier de koers van de bitcoin.
Dit was de situatie maandag rond negen uur ’s avonds bij de tien grootste cryptomunten, volgens de site coinmarketcap.com.
(klik voor uitvergroting)
De markt voor cryptomunten reageert op berichten dat overheden zinnen op strengere regelgeving. Dit mede met het oog op het voorkomen van fraude en witwaspraktijken.
China staat bijvoorbeeld op het punt om alle websites te blokkeren die zich bezighouden met de handel in cryptomunten of de uitgifte van nieuwe cryptomunten. Hierbij gaat het ook om de toegang tot buitenlandse websites en handelsplatforms vanuit China. Dit om te voorkomen dat Chinezen zich via buitenlandse handelsfora alsnog kunnen inlaten met de handel in cryptomunten.
De in Hongkong gevestigde krant South China Morning Post berichtte hier maandag over op basis een bericht in het blad Financial News. Dat laatste is een publicatie die nauw gelieerd is aan de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China
Ander nieuws van afgelopen week was dat Facebook een verbod heeft uitgevaardigd op advertenties rondom cryptomunten, terwijl Amerikaanse toezichthouders een onderzoek zijn gestart naar de cryptomunt tether. Die is officieel gekoppeld aan de dollar, maar sommigen stellen dat tether wordt gebruikt voor manipulatieve doeleinden.
Klappen op de aandelenmarkt
Opvallend genoeg is er sinds vrijdag, toen de aandelenbeurs op Wall Street een flinke tik kreeg, ook onrust op klassieke financiële markten.
De Europese aandelenbeurzen gingen maandag over een breed front omlaag.
De Amsterdamse AEX-index eindigde maandag met een verlies van 1,4 procent op 542,65 punten. De MidKap verloor 1,8 procent tot 817,00 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden 0,8 tot 1,5 procent in.
De aandelenbeurzen in New York zijn maandag flink in het rood gesloten. Daarmee kreeg de neergang van voor het weekend een verder vervolg.
De leidende Dow-Jonesindex sloot ver onder de grens van 25.000 punten en dook tussentijds zelfs onder de 24.000 punten, wat neerkwam op een min van 6 procent. Opvallend was het verlies van het financiële concern Wells Fargo, na een tik op de vingers van de Amerikaanse centrale bank.
De Dow sloot uiteindelijk 4,6 procent lager op 24.345,75 punten. De brede S&P 500 leverde 4,1 procent in tot 2648,94 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq speelde 3,8 procent kwijt tot 6967,53 punten.
Stijgende rentes: speculeren met geleend geld wordt duurder
Volgens sommige analisten reageren aandelenmarkten op zorg dat de inflatie in de Verenigde Staten gaat oplopen, vanwege stijgende lonen. Dit heeft in de Verenigde Staten al geleid tot een stijging van kapitaalmarktrentes, in anticipatie op een verkrapping van het monetaire beleid.
Zowel in de VS als Europa hebben centrale banken de afgelopen jaren kwistig met goedkoop geld gestrooid en rentes kunstmatig gedrukt. Dit om de kwakkelende economie te steunen. In de Verenigde Staten is de Federal Reserve begonnen dit beleid voorzichtig terug te draaien. De Europese Centrale Bank loopt wat dit betreft nog een paar stappen achter.
Toch stegen kapitaalmarktrentes de afgelopen weken over een breed front, zowel in Europa als de VS. Interessant in dit verband is dat juist de extreem lage rentes er de afgelopen jaren voor zorgden dat sparen zeer weinig oplevert. Beleggers gingen op zoek naar alternatieve, meer speculatieve beleggingen: met kans op een hoger rendement, maar ook meer risico.
Niet alleen aandelenmarkten, die doorgaans meer risico kennen dan sparen, presteerden relatief sterk de afgelopen. In landen als Nederland zijn bijvoorbeeld ook huizenprijzen sterk gestegen vanwege de lage hypotheekrentes die zorgden voor een hogere leencapaciteit.
De ongekende stijgingen van cryptomunten in het jaar 2017 zijn eveneens opgetreden in een klimaat van historisch lage rentes.