De bitcoin, in waarde de grootste cryptomunt, zakte dinsdag onder het niveau van 30.000 dollar. En herstelde daarna weer iets tot bijna 33.000 dollar.

Sinds de koerspiek van half april op bijna 65.000 dollar is de bitcoin ruimschoots in waarde gehalveerd.

Ook andere cryptomunten hebben het zwaar.

De daling op de cryptomarkt van afgelopen weekend en maandag zet ook op dinsdag door. De bitcoin, in waarde de grootste cryptomunt, zakte dinsdagmiddag onder het niveau van 30.000 dollar. Hiermee heeft de bitcoin binnen een week tijd meer dan een kwart van zijn waarde verloren. Vervolgens herstelde de bitcoin weer iets tot ongeveer 33.000 dollar

Sinds de koerspiek van half april op bijna 65.000 dollar is de bitcoin ruimschoots in waarde gehalveerd.

Lees ook: De bitcoin heeft te maken met een onheilspellend technisch signaal: een ‘death cross’ suggereert dat de koers verder kan dalen

Ook andere cryptomunten hebben het zwaar. Ether, de cryptomunt die verbonden is aan het Ethereum-netwerk, noteerde dinsdag op 1.765 dollar, een verlies van 32 procent in een week tijd.

De ludieke cryptomunt dogecoin is in een week tijd ruim 46 procent van zijn waarde kwijtgeraakt en noteerde dinsdag iets onder de 0,18 dollar.

Bron: CoinMarketCap.com
Bron: CoinMarketCap.com

China pakt cryptomunten harder aan

De afgelopen dagen duiken er weer berichten op dat China de strijd tegen het delven van cryptomunten zoals bitcoins verder opvoert. In de zuidwestelijke provincie Sichuan is een verbod opgelegd voor het zogenoemde 'minen' van digitale munten. In die provincie zijn veel producenten van cryptomunten te vinden omdat er een groot aanbod is van goedkope stroom uit waterkrachtcentrales en het minen veel energie verbruikt.

De lokale autoriteiten in Sichuan hebben energiebedrijven opdracht gegeven te stoppen met het leveren van stroom aan miners van digitale munten. China is goed voor ongeveer driekwart van het delven van alle cryptomunten in de wereld. Sichuan is hiervoor een zeer belangrijk gebied, net als de regio Binnen-Mongolië. Ook daar is het delven van de crypto's sterk aan banden gelegd en worden burgers aangemoedigd illegale miners bij de autoriteiten aan te geven.

Beijing treedt de laatste tijd op meerdere terreinen harder op tegen digitale munten, mede vanwege financiële risico's die met de handel in crypto's zijn gemoeid. Het grote energieverbruik bij het minen staat tevens haaks op de duurzame ambities van China. Volgens China worden cryptomunten vaak gebruikt voor zwarte handel, witwassen van geld, wapensmokkel, gokken en drugshandel.

Zorgen over speculeren met geleend geld

Topbelegger Michael Burry sneed afgelopen week een ander potentiële zwakte aan van de cryptomarkt. Burry, die bekendstaat om zijn gepeperde uitspraken, waarschuwde afgelopen donderdag via Twitter onder meer voor “massale verliezen” op de cryptomarkt.

Lees ookTopbelegger Michael Burry van ‘The Big Short’ is terug op Twitter en waarschuwt dat we ‘de grootste speculatieve zeepbel aller tijden’ meemaken op de beurs

In algemene zin denkt Burry, die veel geld verdiende doordat hij de zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt en de kredietcrisis van 2008 op tijd voorzag, dat er op veel gebieden sprake is van een enorme zeepbel op financiële markten.

De baas van vermogensbeheerder Scion Asset Management waarschuwde wat betreft de cryptomarkt specifiek voor de risico’s van speculatie met geleend geld.

“Het probleem met #Crypto, zoals met veel dingen, is de hefboom [verhouding tussen de eigen inleg en geleend geld bij een belegging, red.]”, tweette Burry donderdag. “Als je geen idee hebt van de hoeveelheid geleend geld waarmee wordt gewerkt in de cryptomarkt, dan weet je niets van wat er speelt bij crypto.”

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: