Het spande er al een paar dagen om. Maar vrijdag zakte de bitcoin dan toch door het niveau van 6.000 dollar.
De bitcoin noteerde in de vroege ochtend rond de 5.900 dollar en ook andere cryptomunten gingen onderuit. Ethereum en ripple, de nummers twee en drie op de markt verloren beide ongeveer 4 procent, net als de bitcoin.
Het plaatje bij de top 10 van grootste cryptomunten zag er vrijdagochtend zo uit.
(klik voor uitvergroting: bron: coinmarketcap.com)
De grootste verliezen over de afgelopen 24 uur zijn te zien bij relatief obscure cryptomunten, die 25 tot 50 procent zakten. Dit is het lijstje van grootste dalers volgens de site coinmarketcap.com.
(klik voor uitvergroting)
Technisch analist Omkar Godbole gaf in een bijdrage op de site Coindesk eerder deze week al aan dat een tik voor de bitcoin grotere gevolgen kan hebben voor kleinere cryptomunten, waarvan er volgens de site coinmarketcap.com in totaal meer dan 1.600 zijn.
Dominantie grote cryptomunten: bitcoin, ethereum en ripple
Onderstaande grafiek laat zien dat de dominantie van de bitcoin in de totale markt voor cryptomunten weliswaar is gedaald de afgelopen jaren. Maar per saldo neemt de bitcoin nog altijd 42 procent van de totale waarde van de cryptomarkt voor z'n rekening.
De top 3 - bestaande uit de bitcoin, ethereum en ripple - is goed voor twee derde van de totale cryptomarkt van ongeveer 236 miljard dollar.
(klik voor uitvergroting)
Analist Godbole merkte op dat als beleggers vertrouwen hebben in de cryptomarkt als geheel, ze eerder geneigd zijn op een gokje te wagen met kleinere, minder bekende cryptomunten. Dat is weliswaar risicovoller, omdat alternatieve cryptomunten zich vaak nog veel meer moeten bewijzen dan de grote gevestigde cryptomunten. Maar kleinere cryptomunten kunnen ook hard in waarde stijgen.
Verhouding tussen bitcoin en ethereum
Of beleggers bereid zijn meer risico te nemen met digitale minimuntjes, valt volgens analist Godbole indirect af te lezen aan de koersverhouding tussen de bitcoin en ethereum, de nummer twee op de markt. Veel kleinere cryptomunten worden namelijk gebouwd op het netwerk van ethereum.
De stelling van Godbole is dat wanneer ethereum relatief gezien duurder wordt ten opzichte van de bitcoin, er meer vertrouwen is in de cryptomarkt. Dit is immers een teken dat er via ethereum meer geld naar kleinere cryptomunten vloeit. Omgekeerd duidt een waardestijging van de bitcoin tegenover ethereum op een meer risicomijdende houding. Beleggers worden voorzichtiger en trekken zich terug naar uit kleinere cryptomunten, om zich te concentreren op gevestigde namen.
Onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling van de koers van ethereum tegenover de bitcoin weer sinds 20 juni. Te zien is dat beleggers minder bitcoins per eenheid van ethereum betalen, ofwel: ethereum is de afgelopen dagen relatief minder waard geworden.
Volgens analist Godbole is dit een aanwijzing dat het bredere vertrouwen in de cryptomarkt wegebt.
(klik voor uitvergroting; bron: coinmarketcap.com)