Techinvesteerder Peter Thiel, bekend als mede-oprichter van betaalapp PayPal en de eerste investeerder in Facebook, geeft voor het eerst zijn mening over bitcoin en digitale valuta in het algemeen.
Thiel ziet in bitcoin geen toekomstig betaalmiddel, maar wel een zeer effectieve manier om vermogen digitaal op te slaan. Vergelijkbaar met de functie die goud veelal heeft.
Tegenover nieuwszender CNBC zei de geboren Duitser: “Ik sta sceptisch tegenover de meeste cryptovaluta, maar ik denk dat mensen bitcoin onderschatten. Zodra bitcoin het digitale equivalent wordt van goud, dan heeft een geweldig potentieel om waarde in op te slaan.”
Thiel deed zijn uitspraken tijdens een congres in de Saudische hoofdstad Riyadh.
Saillant detail: Thiel, waarvan niet bekend is of hij bitcoin of andere cryptovaluta bezit, heeft met diverse bitcoin-ontwikkelaars gemeen dat hij de libertarische overtuiging deelt. Dat is een maatschappijvisie waarbij de overheid een zo klein mogelijke rol heeft. Bitcoin staat vooralsnog ook los van ons monetaire stelsel van fiat-geld.
Transactievolume bitcoin
De virtuele munt krijgt regelmatig kritiek. Zo kraakte de Amerikaanse bank Merril Lynch bitcoin onlangs door te wijzen op het geringe transactievolume van de virtuele munt.
Het handelsvolume ligt gemiddeld op 200 duizend transacties per dag. Dat is een fractie van de handel in wereldmunten zoals de dollar of euro.
Een ander risico is dat de 'bitcoin-gemeenschap', mocht die al uniform zijn, regelmatig verdeeld is. Zo is er - vanwege kritiek op de schaalgrootte van bitcoin - onenigheid over de vraag of het transactievolume omhoog moet en kan.
Het ene kamp wil de grootte van een transactieblok uitbreiden naar twee megabyte. Het andere kamp ziet dat niet zitten. Deze week was er een nieuwe splitsing in de bitcoin-blockchain met de naam Bitcoin Gold.
Waarde bitcoin
Ondanks obstakels zoals het gedeeltelijke handelsverbod op cryptomunten in China eerder dit jaar, gaat de koers van bitcoin gestaag omhoog. Vrijdagmiddag was bitcoin iets meer dan 5.800 dollar waard.
De bedenker van bitcoin, de nog steeds anonieme Satoshi Nakamoto, heeft het programma zo geschreven dat er maximaal 21 miljoen bitcoins 'gedolven' kunnen worden. Momenteel zijn er ongeveer 16,6 miljoen stuks in omloop.
Lees de oorspronkelijke versie van dit artikel op Business Insider Australia