De aanhoudende koersstijgingen van cryptomunten als de bitcoin zetten steeds meer speculanten aan het denken. De waarde van hun bezittingen mag dan virtueel zijn, het verliezen ervan zou bij steeds meer mensen voor slapeloze nachten zorgen.

Niet verwonderlijk, gelet op op het feit dat de bitcoin twaalf maanden geleden zo’n 800 dollar waard was en zondag 17 februari 2018 even op een nieuwe recordstand boven de 19.500 dollar noteerde.

Volgens cryptoplatform BitInfo zijn er al bijna een miljoen bitcoin-adressen (‘rekeningen’) waarop meer dan 10.000 dollar aan bitcoins geparkeerd staat. Speculanten kunnen zoveel van deze adressen aanmaken als ze willen.

En naast de bitcoin bestaan er nog vele andere cryptovaluta, dus het totale aantal mensen met een serieus belang in deze munten kunnen we gerust boven een miljoen schatten.

Hoewel met de opkomst van deze hype ook steeds meer ondersteunende diensten zijn verschenen, lijkt het gebruiksgemak van bitcoinbeheer nog in niets op dat van een bankrekening. Het beveiligen van het vermogen komt voor rekening van de bezitter (jij dus), en bij verlies of diefstal is er geen verzekeraar of andere verantwoordelijke om aan te spreken.

Er is niet één veiligste manier om cryptovaluta voor langere tijd op te slaan, maar als je de volgende do's en don'ts in acht neemt, kun je voor jezelf een weloverwogen keuze maken en in elk geval de domste fouten vermijden.

Don'ts bij bitcoin kopen

Die fouten zijn naast ontzettend tragisch ook bijzonder fascinerend, dus laten we daarmee beginnen. Er zijn vele verhalen bekend van mensen die hun bitcoins zijn kwijtgeraakt, en bijna evenveel verschillende manieren waarop ze dat hebben gedaan.

Welshman James Howells hield het simpel: hij gooide een harde schijf weg waar hij de privésleutels van zijn 7.500 bitcoins op had opgeslagen. Vandaag de dag zouden die zo'n 111 miljoen euro waard zijn, en Howells is dan ook van plan de betreffende vuilnisbelt ondersteboven te keren.

Veel minder tragisch en (dus) veel geestiger was het fragment op Bloomberg TV waarin presentator Matt Miller zijn twee collega's een klein bedrag in bitcoin cadeau wilde doen. Een van deze collega's hield de QR-code met de privésleutel echter herkenbaar in beeld, waarna een oplettende kijker er meteen met de cryptoknaken vandoor ging. De dief meldde zich en mocht de 20 dollar aan bitcoin houden ... in 2013. Inmiddels is dat toch zo'n 500 dollar waard.

Met het derde voorbeeld komen we in het grijze gebied tussen do's en don'ts. Er is namelijk veel te zeggen voor het offline opslaan van cryptovaluta, maar dan moet je het wel goed doen. Dat is niet wat journalist Mark Frauenfelder deed. Hij kocht een Trezor-hardwarewallet ('portemonnee'), maar vergat zijn pincode en raakte zijn herstelsleutel kwijt. Hij kwam ermee weg, maar het beveiligingslek waar hij gebruik van maakte is inmiddels al lang gedicht.

Do's bij bitcoin kopen

Over de manieren waarop je wél veilig over je cryptovaluta kunt blijven beschikken, schreef Business Insider eerder al eens, bij de uitleg over het veilig kopen van bitcoins. Nu er meer dan 200.000 adressen zijn met meer dan 100.000 dollar aan bitcoins erop, loont het de moeite om per methode nog eens de belangrijkste aandachtspunten te noemen.

  • Desktop
    Sla je de munten op in een software wallet op een eigen computer, doe dit dan het liefst op een aparte computer die volledig offline blijft als je geen transacties hoeft te voltooien. Zorg dat je de software up-to-date houdt en dat je back-ups maakt die je al even veilig bewaart. Raak je de wachtwoord(en) kwijt, dan zijn de munten verloren.
  • Hardware
    Hardware wallets als de Ledger Nano S en Trezor zijn speciale apparaatjes die je via USB aan kunt sluiten op een computer. Deze methode wordt veelal als de veiligste gezien, omdat de wallets nooit met het internet in aanraking komen, en er nog een herstelsleutel is die je kunt gebruiken als je de pincode vergeet. Wees niet als Mark Frauenfelder.
  • Online
    Online walletdiensten als Coinbase en Blockchain.info worden steeds gebruiksvriendelijker en beter beveiligd, maar je geeft je munten natuurlijk toch aan een externe partij. Maar als je jouw eigen vermogen om ze veilig te bewaren minder vertrouwt, bieden deze diensten uitkomst. Maak dan wel gebruik van alle beveiligingsopties die worden aangeboden. Stel tweestapsverificatie in en gebruik veilige e-mailadressen om je transacties mee te verifiëren. Laat de munten die je niet direct nodig hebt voor transacties zo mogelijk offline opslaan, zoals in de Coinbase Vault.
  • Papier
    Een papieren wallet is een manier om een fysieke kopie te maken van de publieke en geheime sleutel. Vaak zijn ze voorzien van QR-codes, zodat je met een scan snel de reeks tekens kunt invullen om een betaling te doen. Deze methode is volledig analoog, dus hackers zijn kansloos, maar papier is natuurlijk bijzonder gevoelig voor schade en onbedoelde reizen naar de prullenbak. Raak je de papieren wallet kwijt, dan zijn ook je munten weg, dus bewaar deze op de allerveiligste plek die je kunt bedenken.

 

LEES OOK: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier

MIS OOK NIET: Hoe de bitcoin het klimaat kan ruïneren

(ADV) Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden