- Terwijl de bitcoin in waarde blijft stijgen, worstelen sommige cryptobezitters ermee om toegang te krijgen tot hun digitale munten.
- Degenen die de toegang tot hun bitcoins hebben verloren, kunnen 10 keer raden voordat de inhoud van hun digitale portemonnee voorgoed digitaal versleuteld wordt.
- Zo’n 20 procent van de bestaande 18,5 miljoen bitcoins zit in portemonnees die niet meer toegankelijk zijn. Die vertegenwoordigen een waarde van zo’n 140 miljard dollar.
Nu bitcoin zo’n 50 procent duurder is geworden sinds de recordhoogte van 20.000 dollar vorige maand, zijn mensen die niet meer bij hun cryptowallet kunnen steeds wanhopiger. Konden ze zich hun wachtwoord maar herinneren…
Zo’n 20 procent van de bestaande 18,5 miljoen bitcoins – met een huidige waarde van in totaal 140 miljard dollar – zit vergrendeld in digitale portemonnees die niet meer toegankelijk zijn. Dat weet cryptodatabedrijf Chainalysis, bericht The New York Times dinsdag.
Wallet Recovery Services, een bedrijf dat helpt bij het terughalen van verloren digitale sleutels, vertelde de krant dat het zo’n zeventig verzoeken per dag krijgt van gebruikers die proberen hun digitale portemonnee te openen. Dat is drie keer zoveel als een maand geleden.
In een interview met The New York Times vertelt Stefan Thomas, een programmeur die in San Francisco woont, dat zijn strategie om zijn wachtwoord te onthouden niet succesvol is gebleken. Hij heeft nog twee pogingen over om het juiste wachtwoord in te voeren, anders wordt hij voorgoed buitengesloten. Zijn 7.002 bitcoins zijn sinds deze week zo’n 220 miljoen dollar waard.
Met het wachtwoord kan hij een IronKey ontgrendelen. Dat is een kleine harde schijf met privésleutels waarmee hij zijn digitale portemonnee kan openmaken met daarin al zijn bitcoins.
Alex Stamos, de voormalige hoofdbeveiligingsfunctionaris van Facebook, twitterde dinsdag over het verhaal. Hij lijkt Thomas zijn hulp aan te bieden om zijn digitale portemonnee te openen, voor 10 procent van de inhoud.
Gabriel Abed is een andere bitcoin-eigenaar die toegang tot zijn digitale portemonnee heeft verloren toen in 2011 zijn laptop werd geformatteerd. Daarmee verloor hij 800 bitcoins die nu goed zijn voor zo'n 25 miljoen dollar.
Een hardnekkig probleem
Met de stijgende waarde van bitcoin hebben hackers geprobeerd toegang te krijgen tot digitale portemonnees met grote hoeveelheden bitcoins. Een hiervan is een portemonnee met 69.370 bitcoins die zo'n 690 miljoen dollar waard is, berichtte Vice in september.
Bitcoin-eigenaren hebben, sinds de introductie van de digitale munt in 2009, per ongeluk hun wachtwoorden verloren of ze hebben de harde schijven waarop hun bitcoins waren opgeslagen weggegooid.
Dat laatste overkwam James Howells, een IT-medewerker die in het Verenigd Koninkrijk leeft. Hij gooide in 2013 per ongeluk een harde schijf in de afvalbak waarop 7.500 bitcoins stonden die hij had gemined.
De gemeenteraad weigerde te helpen bij het opgraven van de harde schijf die in een lokale stortplaats in Newport was beland. Het zou in strijd zijn met de wet. De bitcoins van Howells waren op dat moment zo'n 127 miljoen dollar waard.
Bitcoin-eigenaren met zulke pech kunnen proberen weer toegang te krijgen tot hun digitale portemonnee, bijvoorbeeld via de marktplaats All Private Keys. Daarop kunnen mensen versleutelde bitcoin-portemonnees kopen, downloaden en hacken, aldus Vice.
Coinbase, een cryptoportemonnee-app die dit jaar naar de beurs wil gaan, genereert als beveiligingsmethode een zin met twaalf woorden (een zogeheten 'seed') die gebruikt kan worden om de Coinbase-wallet te openen, schrijft het bedrijf op haar website.
Hoewel Coinbase een beveiligingsfunctie heeft toegevoegd waarmee gebruikers een versleutelde back-up van de herstelzin kunnen maken op Google Drive en iCloud, moeten gebruikers nog altijd hun geheime 'seed' opschrijven, onthouden en op een veilige locatie opslaan.
Met 4 op 5 bitcoins wordt niet gehandeld: wilde sprongen bepaald door beperkte transacties
De handel in bitcoin vindt sowieso maar plaats met een klein deel van de voorraad. Naast dat miljoenen bitcoins opgesloten zitten in geblokkeerde portemonnees, houden veel bitcoinbezitters hun munten voor zichzelf – zeker na de koersstijgingen van de afgelopen maanden.
Uit een recente analyse van de site Glasnode blijkt dat in 14,5 miljoen bitcoins niet wordt gehandeld. Dit staat gelijk aan liefst 78 procent van het totale aantal bitcoins in omloop.
Dit fenomeen staat bekend als ‘hodl’ (een verschrijving van ‘hold’). De enorme koersstijging van de bitcoin in de afgelopen maanden maakt het voor veel eigenaren steeds onaantrekkelijker om de bitcoin te gebruiken als betaalmiddel. De potentiële waardestijging levert immers meer op.
Dit betekent echter ook dat de koers van de bitcoin wordt bepaald door een zeer beperkte handel van slechts zo’n 22 procent van de bitcoins in omloop. Volgens Glasnode is de handel in 1,2 miljoen bitcoins enigszins ‘liquide’, wat betekent dat ze er regelmatig koop- en verkooptransacties zijn. En voor 3 miljoen bitcoins geldt dat er vaak in wordt gehandeld,
In totaal wordt de koers van de bitcoin dus bepaald door de handel met pakweg 4,2 miljoen bitcoins. Dit schept ruimte voor wilde speculatie, omdat de markt met transacties van relatief kleine omvang in beweging kan worden gezet.
[activecampaign form=28]