• De bitcoin stijgt op de lange termijn tot 130.000 dollar als de volatiliteit van de digimunt vergelijkbaar wordt met die van goud, voorspellen analisten van zakenbank JPMorgan.
  • Valutastrateeg Boris Schlossberg denkt dat de huidige opmars van de bitcoin binnenkort tot een abrupt einde komt.
  • Volgens Schlossberg kan de bitcoin op grond van de huidige beweeglijkheid niet fungeren als breed geaccepteerd betaalmiddel.

Waar gaat de bitcoin naartoe? Dat is de vraag die veel beleggers en analisten bezighoudt. Is het einde van de opmerkelijke rally, waarmee de digitale munt binnen een jaar omhoog schoot van nog geen 7.000 dollar naar bijna 60.000 dollar, in zicht? Of liggen juist nieuwe hoogtes in het verschiet?

Analisten bij zakenbank JPMorgan scharen zich achter dat tweede scenario.

De volatiliteit van de bitcoinkoers is de afgelopen weken afgenomen. Daardoor is de digitale munt aantrekkelijker geworden voor professionele beleggers die op zoek zijn naar producten die vanwege een lage correlatie met de andere beleggingen diversificatievoordelen opleveren, stelt zakenbank JPMorgan deze week in een analyse.

Volgens de zakenbank omarmen steeds meer beleggers de bitcoin “vanwege de recente verandering in de correlatie van de digitale munt met andere traditionele beleggingscategorieën.”

Een van de grootste obstakels voor beleggers om over te stappen op de cryptovaluta is de opvallend hoge volatiliteit, die in 2020 explodeerde toen de koers van de bitcoin meer dan verdrievoudigde. Zo'n sterke beweeglijkheid is volgens experts een obstakel voor de bredere adoptie van de bitcoin.

Maar de laatste weken zijn er tekenen dat de volatiliteit van de bitcoin afneemt. Dat zou de interesse van professionele beleggers voor de cryptovaluta kunnen wekken.

Opmars van bitcoin betekent neergang van goud

Eén financieel product dat negatief beïnvloed wordt door de groeiende interesse voor de bitcoin is goud. Zo'n 20 miljard dollar aan kapitaal stroomde sinds medio oktober 2020 uit de goudfondsen, vergeleken met een instroom van 7 miljard dollar bij bitcoinfondsen in dezelfde periode, aldus JPMorgan.

"Als je bedenkt hoeveel geld momenteel belegd is in goud, kan een verschuiving van dat kapitaal richting de bitcoin de waarde van de cryptomunt op de lange termijn opdrijven", aldus de zakenbank.

De analisten van JPMorgan denken dat de koers van de bitcoin op de lange termijn 130.000 dollar kan bereiken, een stijging van 121 procent vanaf het huidige niveau.

"De prijs van bitcoin zou automatisch naar 130.000 dollar moeten stijgen om de totale investering van particuliere beleggers in goud te evenaren", schat JPMorgan, op basis van de huidige goudprijs van 1.700 dollar.

[activecampaign form=28]

JPMorgan had eerder een langetermijnkoersdoel van 146.000 dollar voor de bitcoin, toen goud nog op een piek van 1.900 dollar stond.

"De daling van de goudprijs heeft het koersdoel voor de bitcoin automatisch naar een lager niveau gebracht, ervan uitgaand dat de bitcoin een gelijk aandeel in beleggingsportefeuilles krijgt als goud op dit moment", verklaarde de bank.

Het langetermijnkoersdoel voor de bitcoin van JPMorgan is gebaseerd op de aanname dat de volatiliteit van bitcoin net zo laag wordt als die van goud. Dat is nog lang niet het geval, aangezien de gerealiseerde volatiliteit van bitcoin over de afgelopen drie maanden 86 procent bedroeg, tegenover slechts 16 procent voor goud.

"De prijsschommelingen van de bitcoin zullen waarschijnlijk niet op de korte termijn vergelijkbaar worden aan die van goud. Het is een proces dat meerdere jaren in beslag kan nemen. Dit betekent dat een koersdoel van 130.000 dollar een langetermijndoel is", aldus JPMorgan.

Valutastrateeg voorspelt abrupt einde aan bitcoinrally

Valutastrateeg Boris Schlossberg van BK Asset Management is op de korte termijn een stuk minder optimistisch over de bitcoin. De rally van de bitcoin is volgens Schlossberg al erg lang aan de gang en zou nabij een abrupte omslag zijn.

Schlossberg vertelde deze week tegen nieuwszender CNBC dat de introductie van termijncontracten waarmee je in kleine stukjes van de bitcoin kunt handelen op handelsplatform CME Group mogelijk duidt op een piek voor de bitcoin.

"De vorige keer dat ze aankondigden dat er futurecontracten zouden komen - en dat was in 2017 - bereikte de bitcoin de toenmalige piek", aldus Schlossberg.

De valuta-expert zei verder dat hij de omarming van de bitcoin door veel bedrijven "best gek" vindt.

Autofabrikant Tesla kondigde in maart aan dat betalingen in bitcoins te accepteren, terwijl betalingsbedrijf PayPal afgelopen dinsdag zei dat zijn Amerikaanse klanten hun cryptovaluta kunnen gebruiken om bij miljoenen webwinkels wereldwijd te betalen.

"Ik denk niet dat een financieel product met een volatiliteit van 20 procent per week op dit moment echt als valuta kan fungeren", betoogt Schlossberg. "En ik denk dat alle transacties die je in bitcoin zult zien, erg klein zullen zijn in vergelijking met de reguliere valuta."

De valutastrateeg vindt dat "de hele rally in crypto … wel heel erg lang duurt. Ik denk dat we waarschijnlijk heel erg dicht bij een tussentijdse piek zitten. Een kleine correctie is op dit moment zeker op zijn plaats."

Meer analisten waarschuwen dat bitcoinkoers nabij hoogtepunt is

Schlossberg is lang niet de enige analist die voorspelt dat de opmerkelijke opmars van 's werelds grootste digitale munt zijn hoogtepunt nadert. De bitcoin is binnen één jaar met ongeveer 775 procent gestegen, laten gegevens van handelsplatform Coinbase zien.

Analisten van Glassnode zeiden in maart dat een toename van verkopen van bitcoin door langetermijnbeleggers aan jonge speculanten zou kunnen betekenen dat de bitcoin zich of in de tweede helft of in een latere fase van een stijgende markt bevindt.

LEES OOK: Bitcoin kruipt weer naar de $60.000, nu meer financiële partijen iets willen met de cryptomunt