- De bitcoin ging maandag vrolijk mee met de crash op aandelenmarkten.
- De belangrijkste cryptomunt dook onder het niveau van $8.000.
- In tegenstelling tot goud lijkt de bitcoin tijdens de coronacrisis niet te fungeren als veilige haven.
- Sinds 20 februari volgt de bitcoin min of meer dezelfde beweging als aandelenmarkten.
Aandelen gingen maandag hard onderuit en de olieprijs ongekend snel. Wat deed de bitcoin? Die leverde maandag ook flink in met een verlies van zo’n 10 procent tot een niveau van iets onder de 8.000 dollar.
Het duiden van de cryptomarkt blijft lastig, ook in tijden van crisis. Waar de goudprijs vrij consistent tegengesteld lijkt te bewegen aan de aandelenmarkt, lijken cryptomunten zoals de bitcoin minder crisisbestendig.
De belangrijkste digitale munt ging maandag vrolijk mee met de crash op aandelenmarkten. Niet alleen de bitcoin daalde, ook andere cryptomunten zoals ethereum (min 11 procent), en ripple (min 9 procent) gingen hard onderuit. Dat blijkt uit data van de site coinmarketcap.com.
Bekijk je het gedrag van de bitcoin in de afgelopen drie weken dan valt op dat de belangrijkste digitale munt tijdens de coronacrisis redelijk in lijn beweegt met de aandelenmarkt. Hieronder is dat te zien in grafieken van de bitcoin en de Amsterdamse AEX-index.
Lees ook: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier als je nu toe wilt slaan
Coronacrash: bitcoin versus de AEX
Business Insider heeft gekeken hoe zowel de AEX als de bitcoin bewogen sinds 20 februari, een recent piekniveau voor de aandelenmarkt.
Voor de AEX zijn drie fasen te onderscheiden. Tussen 20 februari en 28 februari ging het vrij hard omlaag, met een min van zo'n 14 procent. Daarna was sprake van enige stabilisatie: tussen 28 februari en 5 maart klom de AEX met bijna 4 procent. Maar sindsdien is het weer mis.
Sinds 5 maart is de AEX-index met bijna 9 procent gedaald, uitgaande van het niveau van maandagmiddag, toen de Amsterdamse hoofdindex onder de 500 punten noteerde op circa 495 punten.
In de grafiek hieronder is de zigzaggende beweging omlaag te zien.
En de bitcoin? Die doet eigenlijk iets heel vergelijkbaars. Als je dezelfde meetperioden aanhoudt sinds 20 februari voor de bitcoin, dan ziet het beeld er als volgt uit:
In de grafiek hierboven is te zien dat ook de bitcoin eerst forse daling meemaakte van zo'n 10 procent. Daarna trad een herstel op van zo'n 5 procent. En sindsdien is sprake van een verlies van zo'n 13 procent, als je uitgaat van het koersniveau van maandag van z'n 7.900 dollar.
Vooralsnog wordt de bitcoin tijdens de coronacrisis niet gezien als 'digitaal goud', maar eerder als een risicovolle belegging waar je in onzekere tijden mee moet oppassen.