Cryptomunten stelen de show op financiële markten deze week.

De bitcoin noteert op nieuwe recordstanden, maar ook het aandeel Tesla zit weer in de lift en dat is niet volstrekt toevallig.

Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem analyseren de kansen voor actieve beleggers.

ANALYSE – Cryptomunten en de beursgang van cryptohandelsplatform Coinbase zijn de grote blikvangers deze week op financiële markten.

De bitcoin heeft wederom nieuwe all-time-highs bereikt en het handelsplatform voor crypto’s ging woensdag naar de beurs tegen een waarde van ruim 85 miljard dollar.

Daar zit best enige ironie in. De cryptomarkt gaat er prat op niet gereguleerd te willen zijn en overheden kijken om meerdere redenen kritisch naar de handelsactiviteit in cryptomunten. Tegelijk mag een platform als Coinbase wel op de sterk gereguleerde Amerikaanse beurs een beursnotering krijgen. Daar ligt kennelijk geen probleem.

De afgelopen maanden knallen de koersen van cryptomunten flink door en dat heeft ook gevolgen voor bedrijven die cryptomunten in meer of mindere mate hebben omarmd. Zoals Tesla, dat begin dit jaar voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin kocht en klanten de mogelijkheid geeft om af te rekenen in bitcoin. Het aandeel Tesla is hiermee enigszins gevoelig geworden voor de ontwikkeling van de bitcoin.

Wat stijgt sneller: bitcoin of Tesla?

Als we eerst een stapje terugdoen en op sectorniveau kijken, dan zien we in de onderstaande grafiek de brede S&P 500-index (zwarte stippellijn) met een aantal subsectoren. De dikke groene lijn vertegenwoordigt hierbij de koersontwikkeling van de autosector in de VS, met als hoofdrolspeler inderdaad Tesla.

Sinds afgelopen december is Tesla opgenomen in de S&P 500-index en weegt het aandeel zwaar mee in subsector voor de Amerikaanse auto-industrie en dat is terug te zien in de koersontwikkeling van deze sector.

Als je het over Tesla hebt, begeef je je al snel op op glad ijs. Een van de grootste punten van kritiek is het onvermogen om zinvolle winsten te genereren. Ondanks het grote aandeel in de markt voor luxe elektrische auto's, heeft het bedrijf een aantal jaren aanzienlijke verliezen geleden. Dit terwijl de koers van het aandeel Tesla is blijven stijgen.

Maar uitgerekend in het rampjaar 2020 maakte Tesla winst! Dat was echter niet primair te danken aan de verkoop van elektrische auto's. Het was ook niet het gevolg van de introductie van goedkopere modellen of kostenbesparingen. Nee, de winst was voor een fors deel te danken aan de verkoop van emissierechten voor CO2 aan concurrerende fabrikanten!  

Vele analisten schreeuwden moord en brand over de torenhoge waardering van het aandeel Tesla, maar ja de markt heeft altijd gelijk.

Tesla-fanatici hopen dat de dagen van rode inkt definitief voorbij zijn. Dit jaar verschuift de focus naar operationele zaken waar veel van wordt verwacht.

Maar zoals hierboven aangegeven: er is ook de bitcoinfactor die het aandeel Tesla raakt. De 1,5 miljard dollar aan bitcoin die Tesla begin dit jaar heeft aangekocht leveren momenteel een rendement van zo'n 50 procent op!

Wederom gaat het om een activiteit die los staat van het maken en verkopen van auto's. Maar oké, winst is winst. Dat zal wel blijken als Tesla op 26 april de kwartaalcijfers publiceert.

Koersbeeld van het aandeel Tesla

Hieronder kijken we naar de grafiek van het aandeel Tesla. Duidelijk is dat alles wat voor 2020 plaatsvond geen naam meer mag hebben.

Het onderste deel van de grafiek bevat een soort van spanningsmeter. Deze geeft aan of het koersniveau als relatief duur of goedkoop wordt beleefd.

Bij de all-time-highs aan het begin van 2021 (blauwe ellips) was er te veel te snel gekocht. De beleving was dat de koers van het aandeel Tesla daardoor op een hoog niveau stond. Hierop volgde een correctie naar het niveau van iets boven de 500 dollar begin maart. Dat was een hogere bodem dan bij de voorgaande correctie in november. Tegelijk werd bij de spanningsmeter in maart een lagere bodem werd gerealiseerd. 

Dit zegt dat de koers van Tesla in maart bij 600 dollar als goedkoper werd beleefd dan in november bij een niveau van 400 dollar.

Daarnaast zien we dus dat na een correctie de volgende bodem telkens hoger ligt dan de voorgaande. Dat is een teken van kracht. Beleggers zijn telkens bereid meer te betalen dan de vorige keer, nadat een daling heeft plaatsgevonden. Elke keer bleek dat weer een koopkans die je maar beter snel kon grijpen. Achteraf gezien natuurlijk, dat wel.

Vooruitkijkend levert dit verhaal een koersdoel op dat in eerste instantie bij de vorige allt-time-high van Tesla uitkomt van rond de 900 dollar. In tweede instantie blijken beleggers te mikken op een koersniveau van 1.000 dollar ergens aan het einde van de zomer. Nieuwe records liggen dus in de lijn der verwachting.

En de bitcoin? Als we cryptokenners mogen geloven, maar ook de enthousiastelingen die meedoen met de cryptohausse, kan de bitcoin dit jaar door naar 100.000 dollar.

Oké, niets op tegen natuurlijk, maar laten we nou eind deze zomer halverwege die potentie, ergens bij 80.000 dollar uitkomen. Met een huidig koersniveau van de bitcoin van 65.000 dollar zit er dan wellicht meer opwaartse potentie in Tesla, als dat aandeel naar 1.000 dollar kan versnellen.

Tesla en de bitcoin zitten elkaar in ieder geval niet in de weg: de ene hand wast de andere.

Komend weekend praten we je weer bij over het algemene marktsentiment, terwijl onze Premium-bijdragen dieper ingaan op de verschillende marktkrachten. Blijf ons volgen!

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.