- De bitcoin bereikte deze week het hoogste punt in tien maanden, als onderdeel van een bredere stijging op de cryptomarkt.
- CEO Mike Novogratz van vermogensbeheerder Galaxy Digital zegt dat financiële markten ervan uitgaan dat de Federal Reserve de vaart uit de verhogingen van de beleidsrente gaat halen.
- In een interview met CNBC zegt Novogratz dat recente problemen bij banken het bestaansrecht van crypto bevestigen.
- Lees ook:De bitcoin is lucratief voor beleggers die er heel vroeg bij waren en voor miners, maar heeft geen toegevoegde waarde voor de economie, stelt een econoom
Topman Mike Novogratz van vermogensbeheerder Galaxy Digital zegt dat de opleving van de cryptomarkt vooral het gevolg is van speculatie over een bredere problemen bij banken en een omslag in het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.
In een interview met de zender CNBC zegt de Novogratz dat de waardestijging van crypto’s laat zien dat de digitale valuta zeker waarde heeft als alternatief voor het klassieke monetaire systeem. Hij verwijst daarbij een verwachte omslag in het rentebeleid van de Federal Reserve, waarbij er een einde komt aan rentestijgingen. Daarnaast is de onzekerheid over het aanhouden van vermogen bij middelgrote Amerikaanse banken toegenomen.
Novogratz wees er bij CNBC op dat het idee voor de opzet van de bitcoin in 2008 is gepubliceerd in de vorm van een whitepaper. Dat was precies op het moment dat de kredietcrisis uitbrak en er een “gebrek aan vertrouwen in gecentraliseerde overheden en banken” ontstond.
Het omvallen van middelgrote banken zoals Silicon Valley Bank, alsook de angst voor een dreigende kredietcrisis, "maken dit verhaal extra sterk," volgens cryptobelegger Novogratz.
"We stevenen af op een kredietcrisis in de Verenigde Staten...beleggingen die het goed doen tijdens een economische vertraging, wijzen daarop", aldus Novogratz. Hij verwees daarbij naar de bitcoin, ether en goud. "We zitten midden in een constructieve stijging... de markt is er vrij zeker van dat de Federal Reserve klaar of bijna klaar is [met het verhogen van de rente, red.]."
Voorstanders van de bitcoin halen de digitale munt vaker aan als een belegging die bescherming zou bieden tegen inflatie. Maar de markt heeft al meerdere keren uitgewezen dat ook deze de bitcoin gevoelig is voor ingrepen van onder andere de Federal Reserve.
Afgelopen jaar ging de bitcoin hard onderuit, toen rentes stegen. Omgekeerd profiteert de bitcoin doorgaans van een klimaat van dalende rentes, als het rendement van relatief veilige vastrentende beleggingen minder aantrekkelijk wordt.
De bredere cryptomarkt zit sinds begin dit jaar in de lift. De bitcoin en ether stegen de afgelopen drie maanden respectievelijk 68 en 37 procent in waarde. Dinsdag tikte de bitcoin voor het eerst in tien maanden het niveau van meer dan 30.000 dollar aan.