De bitcoin heeft, samen met andere cryptomunten weer wat opwaarts momentum gekregen en koerste donderdagochtend net onder de 10.000 dollar.
Prijzen van de grootste cryptomunten zijn de afgelopen 24 uur zo’n 10 procent gestegen, nadat Zuid-Koreaanse autoriteiten bekend maakten dat ze geen grootscheeps verbod uitvaardigen op handelsfora voor cryptomunten.
De bitcoin heeft donderdag een niveau van meer dan 9.800 dollar bereikt en dat is ruim 60 procent hoger dan het dieptepunt van 6 februari, toen de belangrijkste cryptomunt even onder de 6.000 dollar zakte.
VOLG hier de koers van de bitcon.
Eén van de andere uitschieters op de cryptomarkt is litecoin. Deze cryptomunt kondigde maandag een splitsing aan, met een nieuwe variant. De koers steeg daarop fors. Lees daar hier meer over.
(klik voor uitvergroting)
Ander nieuws is dat het grootste Amerikaanse handelsplatform voor cryptomunten, Coinbase, een marktplaats wil opzetten waar je goederen kunt betalen met de bitcoin, bitcoin cash, ethereum en litecoin.
Strengere overheidsregulering cryptomunten?
Hoewel de koersen van cryptomunten de afgelopen dagen zijn gestabiliseerd, na flinke klappen in januari en begin februari, blijven zorgen over strengere overheidsregulering van cryptomunten als een zwaard van Damocles boven de markt hangen.
Positief voor fans van cryptomunten is dat twee Amerikaanse toezichthouders tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres hebben gezegd dat ze "geen schade willen toebrengen" aan de cryptohandel, maar wel scherper kijken naar de lancering van nieuwe cryptomunten via zogenoemde ICO's (initial coin offerings).
Bitcoin $40.000 of gevaarlijke geldillusie?
Echte gelovigen, zoals directeur Llew Claasen van de lobbygroep Bitcoin Foundation, blijven onverminderd optimistisch. Claasen voorspelt dat de bitcoin nog dit jaar naar 40.000 dollar stijgt. Tegelijk voorziet hij dat 90 procent van de cryptomunten in omloop het loodje zal leggen. Dat laatste is volgens Claasen niet erg, omdat het een teken van innovatie is en daar horen mislukkingen bij.
Minder positief is Charlie Munger, de compaan van de klassieke superbelegger Warren Buffett. De 94-jarige Munger zei woensdag dat hij vanaf het begin sceptisch is geweest over de bitcoin. "Ik heb er nooit iets mee te maken willen hebben. Hoe populairder 't werd, hoe meer ik 't haatte".
Volgens Munger moeten overheden hard ingrijpen op de ongereguleerde markt voor cryptomunten. Munger vindt dat cryptomunten exemplarisch zijn voor de illusie dat je "snel en makkelijk geld kunt verdienen."