Sinds enkele weken vergapen speculanten zich vooral aan de stijging van de grootste en bekendste cryptomunt ter wereld: bitcoin.
Sinds begin augustus is bitcoin bezig aan een spectaculaire opmars. De cryptomunt bereikte de afgelopen dagen een nieuwe piek van 4.483 dollar per bitcoin; donderdagmiddag piekte bitcoin even boven de 4.500 dollar.
De opmars van bitcoin heeft alles te maken met een technische wijziging. Het bitcoinnetwerk wordt computer voor computer bijgewerkt met de zogenoemde Segregated Witness-software, afgekort tot SegWit. Dit is een oplossing om de capaciteit van het bitcoinnetwerk te vergroten, zodat er meer transacties per seconde kunnen worden verwerkt.
Bitcoin is zo populair dat de huidige technologie tegen de grenzen van zijn kunnen aanloopt. Programmeurs strijden achter de schermen al jaren over mogelijke oplossingen. Dit leidde uiteindelijk tot een splitsing van de bitcoin op 1 augustus: naast de reguliere bitcoin is er nu bitcoin cash.
Kijk je naar de koersprestatie van de bitcoin, dan is het belangrijk om centen en procenten uit elkaar te houden. Onderstaande grafiek van finanzen.nl laat zien dat bitcoin in twaalf maanden met ruim 650 procent gestegen. Op zich natuurlijk een fenomenale opmars.
Maar procentueel gezien is groei van de tweede cryptomunt in de wereld, ethereum, nog significanter, zo blijkt uit onderstaande grafiek.
De afgelopen maanden handhaafde ethereum zich op een koersniveau tussen de 200 en ruim 350 dollar. En het recente niveau van ongeveer 300 dollar betekent een opmars van pakweg 2.700 procent in twaalf maanden tijd!
De totale marktwaarde van bitcoin is met ongeveer 72 miljard dollar nog wel ruim twee keer zo groot als die van ethereum (29 miljard dollar). Maar op de markt voor cryptomunten is wel steeds meer sprake van een afgetekende tweestrijd: de nummer drie in marktwaarde, Ripple, staat inmiddels op een forse afstand met een omvang van zo'n 6 miljard dollar.
Wie kan méér gebruikers beter aan?
Bepalend voor de toekomst van cryptomunten is uiteindelijk het daadwerkelijke gebruik, en daarbij speelt de technische opzet een belangrijke rol.
De ontwikkelaars van bitcoin worstelen met de snelheid van de verwerking van het aantal transacties, mede omdat ze een limiet hebben gezet op de grootte van een 'block'. Daarnaast is het totaal aantal uit te geven bitcoins beperkt tot ongeveer 21 miljoen.
Ethereum werkt technisch net iets anders dan bitcoin - lees hier meer over de verschillen. Zo wordt er jaarlijks een vast aantal nieuwe ether uitgegeven, zonder tijdslimiet voor de toekomst. Mogelijk helpt dat om de druk van toenemende gebruikersaantallen op te vangen, maar zoals veel dingen in de wereld van cryptomunten: dat is voorlopig koffiedik kijken.